Menu

Hur tar du reda på vad du vill göra med ditt liv?

Unna dig en coach.

Har du länge försökt mota undan känslan av att något är fel i din arbetssituation? Längtar du efter att göra något annat? Något som är mer meningsfullt för dig, men du vet inte vad. Då kan det vara läge att ta hjälp av en coach.

Vi har frågat Anna Hagstedt, certifierad coach som coachar personer som vill ta reda på vad de vill.

Är det svårt att ta reda på vad man vill?

- Min erfarenhet är att många egentligen redan vet vad de vill. Det svåra är att tillåta sig att lyssna på sin inre röst, eller magkänsla eller vad man vill kalla det. En del tror att de måste veta vad de vill, redan innan de går till en coach. De vet inte att man kan använda coachingen till att ta reda på vad man vill. Många tänker också: ”Jag har det ju så bra, jag har ett jättebra jobb som många skulle vilja ha. Jag borde vara nöjd.” De tar inte sin känsla av att något är fel på allvar.

Hur går det till hos coachen?

- Det vi gör tillsammans, är att undersöka vilka drivkrafter du har och vilka pusselbitar du behöver i livet, för att må bra och ha kul. Nästan alla har en hemlig dröm. Vi lockar fram den och tittar på den. Vad står den för? Kanske är den en symbol för något särskilt. Om du till exempel drömmer om ett öppna ett café, är det bullbakandet eller kontakten med kunder du är ute efter? Eller är det att vara sin egen och inte ha en chef? I drömmen finns viktiga ledtrådar.

Det finns oftast inte bara en väg utan flera olika möjliga vägar för dig. En viktig pusselbit är att börja undersöka olika spännande vägar och vänta med att ta beslut eller tänka HUR du ska komma dit. Gör du det för tidigt är det lätt hamna i ”det går inte”. 

När vi undersöker möjliga vägar för dig tittar vi också på dina omedvetna regler för vad du får göra och inte. Jag möter ofta personer som egentligen vet vad de vill, men som säger ”nej det där kan jag inte jobba med. Det är ju bara på lek” eftersom det som vi har mest lust med, känns för enkelt.

När undersökningen är gjord, då är det sedan enkelt att ta tag i HUR:et. För när du vet vad du vill, är det mycket enklare att se möjligheter och att se vägen dit. 

Vad brukar hända?

- Mina klienter brukar bli gladare, mer harmoniska och nöjda i sina liv. Även om de inte når sina nya mål över en natt så kan de sluta grubbla. Jag har själv gjort den här resan och det är en fantastisk känsla att veta att jag är på rätt väg!

Det som händer rent praktiskt kan se väldigt olika ut. Självklart finns det en del som inser att de helt vill byta bana och skolar om sig eller startar företag. Det är också vanligt att man inser att man trivs i sin roll, men att företagskulturen eller branschen där man är, inte passar med ens egna drivkrafter och värderingar. Eller att man vill vara kvar där man är, men gör förändringar i sin roll så att den passar bättre.

Det finns också klienter som inser att orsaken till att de inte trivs är att de själva har väldigt höga krav på sig själva. De behöver fokusera på en inre förändring för att må bra.

Hur fort går det?

- Det här är en paradox. Många är otåliga, de vill ha svar och lösningar direkt. Men det går snabbast för dem som vet att förändring är en process som tar tid och är beredda att lägga ner den tid och jobb som krävs för att lära känna sig själv och jobba med sina mentala hinder.

Det största utbytet får du om du verkligen har bestämt dig för att du är värd att må bra och att du vill ta reda på vad du behöver.

Om Anna

Anna Hagstedt är civilekonom och var mitt i en framgångsrik karriär inom näringslivet.  Men någonting viktigt fattades – en känsla av meningsfullhet och glädje. För sju år sedan sadlade hon om, startade eget företag och arbetar nu som Co-Active Coach. Annas klienter är kvinnor som söker en ny riktning i sitt yrkesliv. Mer om Anna Hagstedt hittar du här.


Du kanske även gillar

Två av våra läsare har nu utsetts som vinnare i tävlingen av en iPad2 och ledarskapscoaching. Motivation.se gratulerar Jason Martin, VD på Peikko Sverige AB och Kenny...

Lär dig förstå krisens förlopp och människors reaktioner. "Kunskap och kompetens om hur människor påverkas av kriser är något som varje chef och medarbetare bör ha." Vi lever i en tid av ständiga förändringar inom alla områ...

Tio tips för att bli mer hållbar som människa. Be kind to yourself! Vi lever i en tid av extrem förändring och utveckling. Världen...

Frågorna som tar dig vidare i konflikthantering på arbetsplatsen. När en konfliktfylld situation uppstår på arbetsplatsen,...

Gästskribent Patrik Nyström: "Viktigt att se till individens unika situation för att verkligen gå till botten med stressproblematiken." Stress är ett tidstypiskt problem – tempot är högre s...

Gästskribent Katarina Moberg: "Förändringsprocesser handlar mer om människor än om siffror." Ofta hör man chefer klaga på att medarbetare har svårt att...

Det finns inga quick fix för den som vill nå sina mål. ”Det är dock en konst att formulera mål som ger varaktig utveckling.” I slutet av förra året skrev Lena Mangell om vikten av att stanna...

Gästskribent Susanne Askwall: ”Begreppet ’job transition’ står för den inre process av anpassning som sätts igång när en yttre förändring av betydelse sker på jobbet. Den inre processen fortlöper över tid, är individuell och följer ett karakteristiskt förlopp.” I en undersökning som vi gjorde häromåret bland nordiska ledare...

Ledarskapscoachen Carita Juselius menar att det kräver mod att driva en värdegrundsstyrd organisation. Carita Juselius hade varit chef och ledare under många år när...

Lena Mangell hjälper dig att börja slappna av och sänka stressnivåerna redan innan ledigheten drar igång. ”Var slö, byt miljö, umgås och rör sen på dig!” Semester! Nästan alla längtar efter ledighet just nu. Vi är lite...

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.