Menu

Investeringen i reflektion ger mycket tillbaka

Affärsutveckling och medarbetarnas livskvalitet hänger ihop - helhetssyn i arbetslivet behövs.
Finger, blomma och balans

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

Artikeln publicerades första gången den 27 mars 2014.

Organisationer och företag behöver ge alla medarbetare chansen att uppnå sin fulla potential. Det är viktigt för individens skull, men också för företagets framgång, lönsamhet och vinstmöjligheter. När människor känner sig motiverade mår de bra, känner tillfredsställelse och det i sin tur ger en god hälsa, bra relationer och ökat engagemang. Detta vet vi från forskning sen årtionden tillbaka. Det är ingen nyhet! 

Men man kan fråga sig varför vi då inte har kommit längre på våra arbetsplatser?

Det jag ofta får höra i mitt arbete som psykolog och coach är att  utvecklingssamtalen inte fungerar tillfredsställande. Att man saknar  utveckling i arbetet och en fördjupad dialog. Många organisationer har mallar för utvecklingssamtal som handlar om målen, men mer sällan pratar man om personens drivkrafter och behov. Vad driver dig? Vad vill du bidra med? Det är frågor som nästan aldrig ställs.

Vi ägnar mycket tid åt att underhålla våra tekniska datasystem men väldigt lit tid åt att ta hand om medarbetarnas livskvalitet och ge dem verktygen för dem att utvecklas eller ta reda på vad de vill.

Livskvalitet

Livskvalitet innebär att man har en helhetssyn -  en holistisk syn - på människan där fyra delar ingår:

 1. Ett meningsfullt och motiverande arbete och ett bra ledarskap
 2. En fysisk och psykiskt bra hälsa
 3. En avkopplande fritid (samt egen tid)
 4. Goda nära relationer

Man kan se det som en cirkel där alla ovanstående delar påverkar varandra. Alla delar behövs för att arbetet ska fungera.

Man kan, som organisation, på liknande sätt förhålla sig till verksamheten utifrån ett helhetsperspektiv. Man kan prata om att ha en helhetssyn där alla delar - personlig utveckling, ledarskap och affärsutveckling - finns med.

Det leder till en hållbar och varaktig produktivitet och motiverade medarbetare på alla nivåer. Det är en vinna-vinna situation där man förebygger problem och på lång sikt också sparar pengar.

Vi har utvecklingssamtal idag i arbetslivet, men ofta inga verktyg som hjälper medarbetarna att reflektera över sig själva och sin situation.  Människor behöver få självinsikt kring sina drivkrafter, sin passion och sin egen livsvision för att kunna ta ansvar och kommunicera  sina önskemål i utvecklingssamtalet. Annars når samtalet bara halva vägen.

Organisationen behöver helt enkelt investera i att ge människor tid och verktyg för att reflektera och formulera sig.

Livs- och karriärutvecklingsprogram

Detta kan ske i form av olika program med personlighetstester och reflektionsövningar i grupp eller individuellt med en coach. Du kommer att upptäcka att förvånansvärt få personer har självinsikt om vem de är och vad de vill i sitt liv.

I livs- och karriärutveckling ingår:

 1. Livskvalitet och analys av nuläget
 2. Vem är jag? Vilka är mina personliga egenskaper som präglar mig?
 3. Vad kan jag och vad tycker jag är roligt?
 4. Mina värderingar - vad är viktigt och meningsfullt för mig?
 5. Min vision och mina drömmar om framtiden - hur ser de ut?
 6. Mina mål på kort och lång sikt samt min handlingsplan för att nå dit jag vill.

Det personliga ledarskapet

Det personliga ledarskapet handlar i grunden om att ta ansvar för sin egen livskvalitet. Att arbeta med det man brinner för och hitta en livssituation där man får använda sina resurser och syssla med uppgifter som väcker motivation. Att styra sig själv och ha balans i livet, att sätta gränser och veta vad man behöver ha för att må bra.

Personligt ledarskap ger självkänsla, självförtroende och välbefinnande som påverkar alla delar av livet.

Ledarens uppgift är att ge verktygen, lyssna på medarbetarna och alltid hålla den här dialogen levande. Detta skapar en situation där medarbetarens livskvalitet och värderingar går hand i hand med organisationens.

Nycklar:

 1. Ge tid för  strukturerad reflektion! Investeringen i tid ger mycket tillbaka.
 2. Ge verktyg för reflektion i form av livs och karriärutveckling och coaching!
 3. Lyssna i en dialog på dina medarbetare  utifrån ett helhetsperspektiv och ställ frågor om drivkrafter och livskvalitet
 4. Ett personligt ledarskap leder till ansvar och motivation
 5. Man kan aldrig motivera någon annan – var och en måste hitta sin egen motivation
 6. Med medarbetare som mår bra och är motiverade får du ökad produktivitet i organisationen och rätt person på rätt plats.

Du kanske även gillar

Gunnar Wetterberg, Saco: "Chefskulturen gör Sverige konkurrenskraftigt - men skattepolitiken gör det frestande att byta karriär". Den svenska chefskulturen, som präglas av ett prestigelöst ledarskap...

Jenny Berg Nilson, Senior Vibe Manager, Massive Entertainment: "Det förekommer kulturkrockar mellan dem som kommer från starkt hierarkiska organisationer till vår platta. Hur gör man som chef för att hitta balansen mellan att bestämma lite och peka med hela handen?" På spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment i Malmö...

Lennart Almstedt: "De företag som är duktiga på att positionera sig på ett tydligt sätt, internt och externt, och som lever som man lär får det enklare att nå fram till kunden, partners och andra intressenter". En bra positionering vinner inga affärer av sig själv. Men med en bra...

Karin Persson och Ann Blom från Lerum Kommun delar på utmärkelsen Årets Offentliga Chef 2014. Årets Offentliga Chef är en utmärkelse som varje år delas...

Tommy Lundberg, författare till Motivationskoden: ”Cheferna är beroende av medarbetarna, ändå känns det alltför ofta som om de tror att det är tvärtom.” Det finns idag mycket kunskap kring hur människans motivationsmotor...

Dennis Westerberg: "Allt fler börjar inse att såväl stress och konflikter som frånvaro och personalomsättning faktiskt minskar när vi känner glädje varje dag." Dennis Westerberg är föreläsare, författare och talare p...

Gästskribent Eva Lindvik: ”Det du fokuserar på förstärks, sägs det. Frågan är om vi inte har fokuserat tillräckligt på nackdelarna med att vara chef?” Är det bara jag, eller har du läst något positivt om chefskapet...

"Skrockande patriarkal tyrann" och "lönnfet sell-out" - Tomtefar har aldrig haft det så hett om öronen som nu. Är Tomten en omodern ledare? Frågan har gett upphov till hetska...

Fokusera mindre på vad medarbetarna gör fel och mer på vad de gör rätt. Många chefer är väldigt bra på att säga till...

Tufft för glesbygden att klara generationsväxlingen på arbetsmarknaden, skriver Arbetsförmedlingen i ny rapport. Glesbygden kommer att få det allt tuffare i konkurrensen om arbetskraft....

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.