Menu

Skribentbiografi

Artiklar av denna skribent:

 • Jennie Jerome, Winston Churchills mor, var högaktad och beundrad och gled genom de mest upphöjda sociala kretsarna i Storbritannien. Vid ett par tillfällen åt hon middag med två av Englands främsta politiker: premiärminister Benjamin Disraeli och hans störste konkurrent, William Gladstone. När frågan ställdes om hennes intryck av de två männen gjorde hon följande iakttagelse…

 • I ledarskapet är den första personen vi behöver granska - oss själva. Det är vad jag kallar spegelprincipen. Om vår självuppfattning är förvrängd, då kommer vi att påverka andra i fel riktning.  Läs John Maxwells reflektion kring behovet av självinsikt i ledarskapet.

 • I min förra artikel delade jag med mig av mitt favoritsätt att delegera. Jag förklarade hur jag är djupt involverad i den första delen av ett projekt. Under den tiden ger jag mitt team fem specifika saker - helhetsbild, mål, inriktning, resurser, support och ansvar. På så sätt skapar jag förutsättningarna för framgång. Sedan lämnar jag nästa 80% av arbetet till teamet som självständigt löser uppgiften. Läs gärna först min förra artikel om delegering. För nu kommer fortsättningen.

 • Folk frågar mig hela tiden hur jag får så mycket gjort. Först berättar jag för dem att mycket av det är tack vare hög energi i kombination med låg IQ. Jag vet helt enkelt inte bättre. Men det är inte nyckeln till min framgång och anledningen till att jag uppnår en mängd olika mål. Hemligheten är istället något jag har tränat på i många år, men inte riktigt lärt ut så mycket: 10-80-10-principen.

 • Den bästa motivationen är självmotivationen. Faktum är att inte många människor lyckas i livet utan en självgenererad drivkraft. Om du är beroende av andra för att vitalisera dig, tvekar tills rätt humör infinner sig eller dröjer tills förhållandena är idealiska - då kommer du att tillbringa större delen av ditt liv i väntan på något. Ledare motiveras inifrån och är inte beroende av yttre incitament.

 • Tvärtemot vad vissa anser kan en ledare faktiskt inte motivera andra. Som ledare skulle det vara dumt - rent av arrogant - att tro att vi har makten att motivera en annan person. För egentligen finns redan källan till motivation inom varje person vi möter. Den verkliga utmaningen för ledare är istället att utnyttja och kanalisera den redan existerande motivationen.

 • Våren är en årstid som förknippas med förnyelse och tillväxt. Ordet vår känneteckans av att något bryter fram, växer eller gror och slår ut. När förhållandena är goda med varmare temperatur  och längre dagar tycks solljuset få gräs och blommor att växa upp ur marken över natten. Men i fel miljö, där det finns otillräcklig nederbörd eller låga temperaturer, blir tillväxten fördröjd.

 • Personlig utveckling sker inte av en slump. Det är inte en automatisk process. Om du vill garantera din tillväxt behöver du en plan - någonting strategiskt, specifikt och planerat. Inspirationstalaren Earl Nightingale sa: "Om en person ägnar en timme om dagen till samma ämne under fem år, kommer den personen att bli expert på det ämnet." Är inte det otroligt? Det visar hur långt vi kan komma om vi gör tillväxt till en daglig praxis.

 • Att vara läraktig handlar inte så mycket om kompetens och mental kapacitet som om attityd. Det är viljan att lyssna, lära och tillämpa. Det är hungern att upptäcka och fortsätta att växa som individ. Det är viljan att lära sig, lära sig av och lära om. Jag älskar hur den legendariske baskettränaren John Wooden uttryckte det: "Det är vad du lär dig när du redan vet allt som räknas". När jag undervisar och fungerar som mentor till ledare, påminner jag dem att om de slutar att lära, slutar de också att leda.

 • Ben Franklin skrev en gång, "Jag vill hellre att det sägs att han gjorde nytta för andra än att han dog rik." Det var mer än bara ord - det var på det sättet Franklin levde sitt liv. Ett exempel på hur han gjorde nytta för andra var uppfinningen av Franklinspisen. I stället för att patentera den och hålla den för sig själv, bestämde han sig för att dela sin uppfinning med världen.

 • För att lyckas som 360-graders ledare som leder "kollega till kollega", behöver du arbeta på att ge dina kollegor skäl att respektera och följa dig. Hur gör du det? Genom att hjälpa dem att vinna. Om du kan hjälpa dem med det, kommer du inte bara lyckas i organisationen, utan kommer också att hjälpa dig själv. I min förra artikel diskuterade vi de bästa metoderna för 360-graders ledare och hur man "leder uppåt". Den här gången kommer vi att ge några tips för att behärska förmågan att leda horisontellt. Här är sju principer för att vägleda dig.

 • 360-gradersledare leder i alla riktningar. Att leda uppåt till sin egen chef kan vara den största utmaningen. Många chefer vill leda, inte ledas. Men de flesta ledarna vill också att ett mervärde adderas för dem. Om du har ett förhållningssätt att vilja tillföra värde för dem ovanför dig, har du störst chans att påverka. Idag ska vi diskutera nio principer för att leda uppåt. Följ med när vi går igenom de bästa sätten att stödja din ledare, tillföra värde till organisationen, och skilja dig från andra genom att göra ditt arbete med kvalitet.

 • Ett team behöver 360-gradersledare. Detta är den typ av ledare som leder uppåt (egen chef), horisontellt (kollegor) och nedåt (andra). En 360-gradersledare leder genom inflytande, inte genom sin ställning eller maktposition. Ofta möter vi myten att ledare endast kan leda från "toppen". Vi kan förbättra våra organisationer och bidra till att uppfylla en större vision genom att fungera som en 360-graders ledare. I några återkommande artiklar kommer vi att diskutera de bästa metoderna för 360-graders ledare. Idag ska vi lyfta fram principer "som leder nedåt". Dessa sju principer kommer att bli en hjälp på vägen.

 • Många människor kommer till mig och är bekymrade över sin oförmåga att skapa positiva resultat i sina organisationer. De har lysande planer och utmärkta metoder för att leda sina team - ändå upplever de inte framgång. Hur kan dessa ledare göra rätt saker, men ändå få fel resultat? Anledningen är att även om de är perfekta på utsidan, har de ett rörigt inre liv.

 • Följande etiska dilemma sägs ha funnits med i en faktisk jobbansökan: du kör på vägen på natten under ett kraftigt skyfall, när du passerar en busshållplats. Tre människor väntar på bussen. En äldre kvinna som ser ut som om att hon behöver läkarvård, en gammal vän som en gång räddade ditt liv eller din framtida drömpartner. Vem skulle du erbjuda att få åka med, utifrån din vetskap om att endast en ytterligare passagerare får plats i din lilla bil? Förklara ditt svar.