Menu

Sömn

När vi har problem med sömnen är det lätt hänt att vi tar varje tillfälle i akt att sova lite grand, även om det sker på dagtid. Därför är det inte så konstigt att många personer med sömnproblem tar en tupplur då och då för att försöka kompensera för sin missade sömn. Problemet är att tupplurarna ofta leder till att vi får betydligt svårare att somna på kvällen. Det gör i sin tur att vi blir mer benägna att sova på dagtid, och på den vägen är det. Vi är inne i en ond cirkel.

Om det är någonting som kan förstöra en god natts sömn och göra det mer eller mindre omöjligt att sova så är det grubblerier. Det är därför viktigt att du lär dig att hantera dessa tankar och inte låter dem ta överhanden.

Vi ska nu ta kål på en av de vanligaste myterna kring sömn som leder till att vi stressar upp oss när det är dags att gå till sängs. Om du lyckas släppa taget om den här uppfattningen kommer du att drastiskt kunna minska din stress så att det blir lättare för dig att somna.

En del aktiviteter kan vara både bra och dåliga för din sömn. Om du använder dem på rätt sätt kan de hjälpa dig att somna lättare. Om du använder dem på fel sätt kan de få precis motsatt effekt. Låt oss nu titta på hur du bär dig åt för att använda dem på rätt sätt.

Tredje delen av vår artikelserie om sömn tar upp den sömn som vi försöker ta igen – nämligen den på helgerna. Hör du till dem som gärna vänder på dygnet de lediga veckordagarna? Kanske är det boven i ditt sömndrama.

När vi drabbas av sömnproblem är det lätt att bli stressad av att andra personer tycks sova så bra. I det här avsnittet ska vi titta på varför det inte finns någon anledning att bli nedstämd av andras goda sömn, och hur du kan tänka för att göra dig av med den här typen av jämförelser.

Att vara trött på jobbet eller inte orka vara ledig, skapar både ineffektiva medarbetare och dåliga beslut. Vilorummen tas bort på jobbet, men kanske är det så att vi istället ska värna om dem, trots allt. Vår expert inom Hälsa & Livsstil ger dig en användbar artikelserie med kloka tips kring sömn.

Alla vet att det är bra att sova. Och skönt. Vi sover faktiskt bort 1/3 av dygnet och anledningen till att vi sover är enkel. Vi behöver återställa det vi förbrukat och slitit ut under dagen. Särskilt vår hjärna.

Partners

Events

Emotionell intelligens, EQ
7 december, 2016 - 08:00
Gruppkommunikation
21 december, 2016 - 08:00
Emotionell intelligens och problemlösningsförmåga
22 februari, 2017 - 08:00

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram