"Ledningen ska föregå med gott exempel"

Vi är inte byggda för stillasittande - Anna Hansson, vår expert inom Hälsa och Livsstil, skriver om vikten av vardagsmotion.

Hälsa | ARTIKEL | APRIL 2011

Varje steg räknas. Varje rörelse och varje pulsslag. Vardagsmotion är helt klart underskattat! Gå till mötena, ta trapporna och gå till din kollega och ta en pratstund istället för att skicka alla mail. Det är dags för ett friskare Sverige, i vardagen. Varje dag!

Jämfört med tidigare generationer är vi betydligt mer stillasittande. Idag är hjärt- och kärlsjukdomar den fjärde vanligaste dödsorsaken i Sverige. Långa möten, och stillasittande situationer dag efter dag är destruktivt för hela kroppen. Både fysiskt och psykisk. Dessutom försöker vi kompensera vardagens brist på rörelse med att rusa till gymmet, vilket skapar ytterligare stress och tidsbrist.

Som ledare kan vi motivera våra medarbetare till en sundare livsstil och därmed sätta folkhälsan i ett större perspektiv. Förutom själva mänskliga vinsten så visar forskning att lönsamheten för företaget blir bättre med vardagsaktivitet på jobbet. Hur hänger det ihop? Jo, friskare medarbetare ger färre sjukdagar. Dessutom är friskare personer mer effektiva i sin vardag och producerar därmed bättre. De är också mer positiva till företaget och är starkare varumärkesbärare.

I min värld skulle det vara förbjudet att sitta med en sallad framför datorn dag efter dag. Istället skulle jag som chef beordra mina medarbetare att ta en promenad trettio minuter om dagen. Det är där vi ska börja.

Ledningen har ansvar - uppmuntra till aktivitet

Varje dag ställer jag mig frågan: Varför inte investera i medarbetarna så att även företaget tjänar pengar? Bonusen blir en bättre folkhälsa för alla. Visst är det bra med gymkort, behandlingar och friskvårdspeng. Den motion som blir av är den bästa och viktigaste motionen. Men, det är trots allt så att många inte använder sin friskvårdspeng eller prioriterar inte vardagsmotion. De har helt enkelt inte ork och mår dåligt på andra sätt.

Många företag följer inte heller upp hur många som använder sitt kort. Statistik visar att man är där väldigt sällan, tyvärr. Det gör att många betalar ut friskvårdsbidrag helt i onödan.

Det är viktigt att ledningen föregår med ett gott exempel och uppmuntrar medarbetarna till fysisk aktivitet på arbetstid. Då handlar det inte om att tävla på elitnivå och tro att det passar alla medarbetare. Det handlar om att tänka friskvård istället för sjukvård. Se till att prioritera friskhet innan personalen blir utbränd eller långtidssjukskriven. Signalerna är ofta tydliga men många ledare väljer att ignorera dessa. Gång efter gång. På vissa företag blir det vanligare och vanligare att man tar en ”talking by walking”, ett kreativt sammanträde under promenad. En utmärkt form av vardagsmotion.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Det är ett bra sätt att både ta initiativ till en friskare vardag och även föregå med gott exempel. Tänk om alla hade ett par sportskor stående på kontoret, istället för raden av högklackade pumps! Internationellt så är det inte ovanligt att det skapas affärer på golfbanan, eller efter jobbet på gymmet. När vi är aktiva så reduceras vårt stresshormon - kortisol - och vi kan ta säkrare ställningstagande och beslut. Dessutom bidrar det till att lösa konflikter bättre.

Se individens förmåga

Vår kropp är till för att användas och endorfinerna är våra ”medhjälpare”. Den stillasittande kulturen vi har på våra arbetsplatser är vi helt enkelt inte byggda för. Det finns mycket forskning som visar att om vi mår bättre så fattar vi snabbare och mer genomtänkta beslut. Och vi är bättre förberedda nästa gång. Hjärtat är vår viktigaste muskel och har ett behov att belastas för att kunna hålla sig ungt och friskt.

Hur ska man då börja? Ja, det viktigaste är att se till varje individ och dess förmåga och även få in friskhetsfrågan på agendan i ledningsgruppen. Vissa kan börja på en högre nivå än andra. Varje människa behöver ett ”lagom” mått av fysisk aktivitet. Vad som är lagom varierar dock och är inte helt enkelt att bestämma. Det varierar med typ av aktivitet, duration, frekvens, miljö, ålder och hälsotillstånd. Intensiteten kan mätas med fysikaliska mått, såsom löphastighet, och med fysiologiska mått som pulsfrekvens.

De som behöver komma igång allra mest är de som är helt stillasittande och kanske har varit så under flera år. Oftast räcker det med 30 minuter extra aktivitet per dag för att nå ett utmärkande resultat. Det är också de mest stillasittande personerna som företaget tjänar mest på att få igång. Börja med en konditionstest med en hälsocoach. Det finns många olika erbjudanden att välja mellan och välj ett som passar företaget. En annan bra sak är att mäta ”friskhetsindex” snarare än att fokusera på sjukfrånvaro. Friskhet är ett bredare och sundare perspektiv och ett betydligt bättre mått på hälsan i företaget.

Tester motiverar

Det visar sig att många blir motiverade genom olika tester i kombination av livsstilscoaching. Min egen erfarenhet från ett av Sveriges största företag är att män motiveras av tester mer än kvinnor. Vi gjorde fler ä 4 000 tester under projektets gång, och det var tydligt att en kombination av tester och samtal – samt uppföljning är en grundförutsättning för att motivera medarbetaren till en långsiktigt hållbar livsstil. Det var också då som företaget fick ut mest av sin investering. Det krävs helt enkelt mer än att bara sponsra med friskvårdspeng för att få ett långsiktigt resultat.

Borgskalan

Ett annat sätt som kan vara motiverande för den enskilda individen är den så kallade Borgskalan. Borgskalan är en skala som alla kan använda när man motionerar. Det spelar alltså ingen roll vad man gör, om man simmar, springer eller är på gymmet. Skalan går ut på att man själv ska känna var man ligger på skalan, som sträcker sig mellan 6 och 20. Skalan ska vara proportionell till ens puls och blir därmed helt individuell. Det går alltså inte att jämföra med kompisen eller väninnan.

Under träningen ska man uppskatta känslan av ansträngning och trötthet. Upplevelsen av ansträngning känns huvudsakligen som trötthet i muskler, och i bröstet i form av andfåddhet och eventuell värk. Försök att varken underskatta eller överskatta. Det viktiga är den egna känslan av ansträngning och inte vad man tror att andra tycker. Titta på skalan och utgå ifrån orden, men välj sedan en siffra.

6 – Extremt lätt
7 – Extremt lätt
8 – Extremt lätt
9 – Mycket lätt
10 – Mycket lätt
11 – Lätt
12 – Lätt
13 – Ganska ansträngande
14 – Ganska ansträngande
15 – Ansträngande
16 – Ansträngande
17 – Mycket ansträngande
18 – Mycket ansträngande
19 – Extremt ansträngande
20 – Maximalt ansträngande

När man ligger på extremt lätt nivå (7) så ska man ligga på ungefär 45 procent. Vid den mycket lätta nivån (9) så ska man ligga strax ovanför hälften av sin kapacitet, runt 55 procent alltså. Vid nivå 11 ska det vara runt 65 procent och vid nivå 14 bör det vara upp mot en 75 procent. Efter det stiger det med ungefär 10 procent per två nivåer. Vilket betyder att på nivå 20 är det 95 till 100 procent som gäller. Här gäller det att ge allt man har!

Ett friskare Sverige

I maj startar ett unikt projekt som ska påverka den svenska folkhälsan. Veckan går under namnet ”Ett friskare Sverige” och är ett samverkansprojekt som syftar till att främja goda matvanor och fysisk aktivitet hos allmänheten, företag och organisationer. Veckan genomförs vecka 19, och det är ett utmärkt tillfälle att få inspiration om och idéer på upplägg till HR och ledning. Lycka till!


Annas tipslista:

  • Tänk inte träning, tänk rörelse för då blir det roligare att röra på sig.
     
  • Gå till jobbet, dagis eller mataffären, ta trapporna, ställ bilen lite längre bort, ta T-banan.
     
  • Gör olika rörelseövningar under ditt arbetspass, stå upp och jobba, höj- och sänkbart bord.
     
  • Lägg in rörelsepauser på mötena, bensträckare, vädra.
     
  • Utnyttja lunchen till rörelse 15 min lunch, 15 min promenad, du hinner, lunchmöten, ge dig två luncher /vecka med rörelse.
     
  • Tänk på att du lever sex år längre om du motionerar regelbundet.
     
  • Sätt upp mål med din grupp.
     
  • Visualisera ditt nya jag.
     
  • Fråga grannen om du får låna hunden till dina promenader.
     
  • Använd lustfylld musik.
     
  • Tro på dig själv, då kommer du långt.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill