Menu

CSR

I Sverige slänger vi varje år hundratusentals ton ätbar mat, samtidigt som det finns människor som har svårt att få mat för dagen. Stockholms Stadsmission har därför bestämt sig för att starta Nordens första Social Super Market – en matbutik som hjälper människor i ekonomisk utsatthet genom att ta tillvara på matsvinnet och sälja maten till kraftigt reducerade priser.

Julen är en högtid som vi ofta förknippar med familjegemenskap och ett överflöd av mat och julklappar. Men för många människor är julhelgen som salt i ett öppet sår. Det är då fattigdomen, ensamheten och utsattheten gör som ondast. Stockholms Stadsmission driver just nu två kampanjer som riktar sig till företag som vill vara med och stödja arbetet för en mänskligare stad i juletid.

Att göra skillnad och ta sitt sociala ansvar behöver inte alltid vara så svårt som man kan tro. Just nu söker Stockholms Stadsmission företag som vill hjälpa ungdomar i utanförskap genom att ge dem sitt första sommarjobb. "Att få sitt första jobb är otroligt viktigt. Många av de här ungdomarna saknar ett nätverk av vuxna förebilder", säger Sandra Axell, projektledare på Stadsmissionen.

Här i Sverige är sjukvård vid förlossningar en självklarhet. Det är det inte överallt. Kongo-Kinshasa har världens högsta mödradödlighet och många fattiga kvinnor tvingas föda hemma i hyddan. Ofta är det först när barnet nästan är framfött, som hon ropar på hjälp och någon grannkvinna skyndar till. Därför dör många mammor och barn - helt i onödan. Du kan göra skillnaden mellan liv och död.

Barn som är ensamma och behöver hjälp finns i alla samhällsklasser, berättar Kattis Ahlström, generalsekreterare för Barnens Rätt I Samhället (BRIS). Mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa är några av de problem som den ideella organisationen handskas med dagligen. BRIS är helt beroende av privatpersoners och företags goda vilja - och det finns många olika sätt att stödja verksamheten.

Kan den digitala tekniken hjälpa oss att skapa en mer demokratisk och hållbar värld? Denna och andra frågor diskuterades i paneldebatter vid eventet Hållbara Affärer, som i år hade temat digital hållbarhet. Dagen avrundades med prisutdelning till vinnarna av E-prize 2013, Årets Samhällskapitalist och Årets Samhällsentreprenör.

Jobbar du på Sveriges mest hållbara arbetsplats? I så fall är det hög tid att nominera den till Green Tenant Award 2013. Tävlingen, som instiftades 2011, syftar till att uppmärksamma företag som har utvecklat ett miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbarhetstänk på arbetsplatsen. "Vi vill lyfta fram goda exempel", säger Linn Dahlberg, som sitter i juryn för tävlingen.

Det privata näringslivet har stora möjligheter att göra skillnad i den globala kampen för hållbarhet och minskad fattigdom. Nu har 20 svenska företag tagit ett unikt initiativ - i samarbete med Sida har de antagit fyra principer för hur de ska medverka till att skapa en bättre och mer hållbar värld.

Det var både vårkänslor och hoppfullhet i luften den kväll när GodEl förmedlade överskott till välgörenhetsorganisationer. 6.2 miljoner blev det, en ökning med 25% sedan förra året. Vd Marie Dahllöf är stolt och glad; ”Vi vet att vårt bidrag gör skillnad”.

Snart är det påsk. Vad sägs om att dra ner lite på påskgodiset och istället göra något som fyller en mer långtgående funktion? Läkarmissionens självhjälpsprojekt i San Salvador ger familjer möjlighet att försörja sig på längre sikt – tack vare ägg och kycklingar.

Julen närmar sig, och för människor som har det svårt kan det upplevas som den värsta tiden på året. Men det finns människor som vill göra någonting åt det. Malin Lundqvist från Värmland har startat välgörenhetsprojektet Let's make a difference, vars mål är att vara till hjälp för människor i vår närhet. Första projektet blir en julklappsinsamling till barn och mammor på kvinnojourer.

Björn Söderberg är en entreprenör som gjort något ovanligt. Som tonåring lämnade han Växjö och åkte till Nepal för att starta sociala företag. Han fick ett galet infall och lämnade det välkända för att förverkliga sin idé, trots problem och svårigheter.

Stockholms Stadsmissions projekt Barnablick har pågått i tre år under Unga Station, den del av Stadsmissionen som vänder sig till barn och unga som lever i utsatthet. Projektet har finansierats helt av Jerringfonden och utvärderingen visar på fantastiska resultat. Målet att göra beständig förändring i individers livssituation är uppfyllt – med råge.

Intresset för kör och körsång är stort i Sverige idag. Läkarmissionens Sånger för Livet har funnits i 15 år och fortsätter nå ut med sin kombination av lokala etablerade körer och tillresta gästartister. I år finns namn som Uno Svenningson och Rigmor Gustafsson på listan. Projektledare är Titti Sundberg som berättar mer om projektet och hur du kan bli en Skyddsängel.

Partners

Events

Samuel Young, tidigare Head of Digital Transformation på ICA, berättar om sina erfarenheter av att genomföra digital transformation i praktiken. Vilka är hans ledarskapsnycklar? Förutom Samuels perspektiv får du tillfälle till dialog med övriga deltagare samt Gaia Leaderships två partners Elisabeth Ahremark och Mikael Malmgren.
6 september, 2017 - 07:30

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram