Menu

"Miljömedvetenhet är en lönsam investering"

FN:s Globala mål - Mission Possible. Intervju med Lina Paciello, Balanzen: Städa grönt och bidra till en bättre värld.
Lina Paciello, Balanzen

Lina Paciello är vd för städföretaget Balanzen. Det som skiljer det här städbolaget från de flesta andra är att de städar med helt ekologiska produkter och har ett stort miljötänk. Ett av de Globala målen är hållbar konsumtion och produktion och Lina visar att vi  alla kan jobba för att uppnå dem.

Kanske är det lite av en slump att det just blev ett städföretag som Lina och hennes man startade efter att ha bott många år utomlands. De kollade av marknaden och insåg att städning alltid behövs, oavsett konjunkturer och världslägen.

- Dessutom fanns det nästan inga som sysslade med hemstädning då, berättade Lina. Så vi började där. I många länder är det vanligt att ta hjälp med skötsel av hemmet, i Sverige har vi en tradition att klara allting själva, trots barn, hårt arbete och allt annat. Inte konstigt vi går in i väggen!

Efter några år kom RUT och marknaden växte.  Intresset för det ekologiska kom med barnen berättar Lina, men  tanken på hållbar konsumtion har aldrig varit henne främmande utan känts naturlig.

- Jag har rötter i södra Italien och har vuxit upp med ett hållbart tänk. Där lagas mat från grunden och alla råvaror tas till vara.

Samma sak för hennes man som växte upp på en gård i Venezuela. Kretslopp och ett varsamt hanterande av naturens resurser har alltid funnits där. Så till en början var det enbart  en tilläggstjänst hos företaget – ekologisk städning. Du kunde köpa till det om du ville. Annars använde man vanliga städprodukter, visserligen Svanen-märkta, men ändå starka och med stor påverkan på användaren.

- Jag fick själv en riktig tankeställare, berättar Lina, när min son fick en astmaattack efter en storstädning hemma. Vad är det vi använder egentligen? Och tänk när du bär hem dina fina ekologiska matvaror och lägger dem i köket på en yta som torkats av med starka rengöringsmedel. Eller sånt där ugnsrengöringsmedel som fräter bort fettet. Det är klart att partiklar från den ramlar ner i din mat sen, nästa gång du använder ugnen.

Den utlösande händelsen, som fick Lina att helt styra om verksamheten till ekologiskt var när en av hennes anställda berättade att hon inte längre fick ont i lungorna när hon städade med de ekologiska produkterna.

- Det är ju självklart att du inte kan låta din personal utsättas för ämnen som ger ont i lungorna!
Eftersom det var svårt att hitta ekologiska och effektiva produkter började man också ta fram och tillverka egna. Det hela har utvecklats till ett eget varumärke, Gröna Gredelina som också säljer hudvårdsprodukter.

Lina Paciello, Balanzen- Det vi använder när vi städar är såpa, ättika och bikarbonat. För att det ska lukta gott tillsätter vi eteriska oljor som till exempel lavendel. Det blir lika rent, det luktar gott. Att använda de här produkterna är ju inget nytt. Så gjorde man förr och det är lite typiskt att det här är gammal kvinnokunskap som nästan glömts bort och som absolut inte värdesätts. Konsten att städa på gammalt miljövänligt vis är ju modernare än någonsin.

Hållbart är lika med ekonomiskt lönsamt

När Balanzen gick över till helt ekologisk städning fick de fler kunder och ökade sin omsättning ganska rejält. Vilket ju var både glädjande och lite överraskande.

- Jag har aldrig haft som mål att vi ska växa och bli jättestora. Jag vill ha ett friskt företag där alla mår bra, och vi växer i vår egen takt. Min mission är att sprida det ekologiska tänket till fler. Ekofolket har vi redan med oss, de vet redan fördelarna, men hur når vi de som automatiskt plockar åt sig de starka produkterna i affären utan att reflektera? Det är utmaningen. Och att nå alla företag som anlitar städfirmor som använder produkter som inte är hållbara och miljövänliga fullt ut? Att få människor att förstå att miljömedvetenhet är en lönsam investering.

Skifte på gång?

- Vi har blivit hjärntvättade i över 50 år, fortsätter Lina. Med marknadsföring har vi övertygats om att det enda sättet att städa är med starka saker ur färgglada flaskor. Till sist tror folk på det här. Eftersom många köper med ögonen försöker vi verkligen göra våra produkter så tilltalande även på ytan att de lockar till köp. För människor måste börja prova och se att de här gamla metoderna fungerar. Ättika och bikarbonat är något alla borde prova.

- Men visst ser vi att det är på gång, vår verksamhet ökar, andra företag följer efter och jag är optimist. När många släpper tanken på att eko bara är för vissa, att det är tråkigt och onödigt, ja, då kommer det bli ett skifte. Vi märkt att när vi gjorde snyggare förpackningar till våra hudvårdsprodukter  ökade intresset, trots att innehållet var det samma.  Även min 12-åriga dotter var då villig att byta ut sitt starkt parfymerade bodybutter mot ren kokosolja.

För kvinnors utveckling

På Balanzen arbeter cirka 25 personer och av dem är 15-20 ute  på städuppdragen. Balanzen anställer många kvinnor som kommer från andra länder. Det är ofta deras första arbete i Sverige.

- Det här jobbet är skräddarsytt för många kvinnor, säger Lina. De kan känna sig bekväma och trygga med att arbeta i ett hem, ett arbete som de har erfarenhet av. Arbetstiderna är familjevänliga och passar ihop med att ha barn, till skillnad från många andra städjobb som sker på mer obekväm arbetstid.

Balanzen utbildar sin personal i städning och för att ingen ska begränsas av bristande svenskakunskaper används mycket film i utbildningen och material med bilder. Det är viktigt att lära sig svenska, men det kommer sen. Inställningen är att alla kan göra ett väldigt bra städjobb utan att kunna perfekt svenska.

- Jag har sett många kvinnor växa och utvecklas hos oss. De har gått vidare från sitt första städjobb, utbildat sig och kanske också startat eget. Det värmer i hjärtat  och jag vill verkligen vara med och stötta kvinnor och kvinnligt entreprenörskap.

Ta hjälp av grön coaching

- Alla företag går att göra grönare och mer hållbara, det är det jag försöker sprida vidare när jag coachar andra företag i hur man blir mer hållbar och ekologisk.

Företag i branscher som inte är särskilt bra för miljön kan åtminstone klimatkompensera så mycket det kan.

- Vi har såna företag som kunder, som väljer ekologisk städning för att göra något för miljön. Alla kan se över sin el, sin papperskonsumtion, sina kaffeinköp, transporter  och så vidare. Och förstås, hur mår personalen? Vad har vi för sjukfrånvaro? Hos oss minskade den när vi blev ekologiska, säger Lina.

Ett tips för det företag som vill börja se över sin verksamhet är att ta hjälp för att göra en översyn. På nätet finns gratistester där man kan se se mycket man påverkar. Vad man gör för miljöavtryck och var man är värst.

Artikeln är framtagen i samarbete med Läkarmissionen.


Du kanske även gillar

Pratbart är en reflekterande, inspirerande och tänkvärd podcast där fokus ligger på ledarskap. I det här avsnittet av Pratbart möter vi Parul Sharma, jurist, h...

Städningen - den laddade och lustfyllda. Hur gör du? Det sägs att det de flesta par grälar om, är förutom...

Nytt sätt att nå ut med FN:s kvinnokonvention presenteras på internationella kvinnodagen, den 8 mars. På internationella kvinnodagen lanseras ett helt nytt redskap för...

Mariann Eriksson, Marketing Director WWF: ”Företag som inte ser potentialen i hållbarhetsarbete kommer få svårt att vara lönsamma.” Jordens temperatur stiger. Vattenbristen är redan akut i många delar...

FN:s Globala mål - Mission Possible. Intervju med Anders Lindqvist på Swedish Hydro Solutions. FN:s Globala mål, hur kan du och ditt företag strategiskt arbeta f...

 • Motivationsbloggen

Ofta när någon tar ställning för inkludering inom idrottsvärlden så hörs ändå upprörda röster om att sport och politik inte bör blandas. Det har bland annat kommit upp när supporters på fotbollsmatcher hållit upp banderoller som rört invandring och stöttat rörelser som till exempel Refugees welcome. Det här intresserar mig.

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

Partners

Webbkurser