Menu

"Miljömedvetenhet är en lönsam investering"

FN:s Globala mål - Mission Possible. Intervju med Lina Paciello, Balanzen: Städa grönt och bidra till en bättre värld.
Lina Paciello, Balanzen

Lina Paciello är vd för städföretaget Balanzen. Det som skiljer det här städbolaget från de flesta andra är att de städar med helt ekologiska produkter och har ett stort miljötänk. Ett av de Globala målen är hållbar konsumtion och produktion och Lina visar att vi  alla kan jobba för att uppnå dem.

Kanske är det lite av en slump att det just blev ett städföretag som Lina och hennes man startade efter att ha bott många år utomlands. De kollade av marknaden och insåg att städning alltid behövs, oavsett konjunkturer och världslägen.

- Dessutom fanns det nästan inga som sysslade med hemstädning då, berättade Lina. Så vi började där. I många länder är det vanligt att ta hjälp med skötsel av hemmet, i Sverige har vi en tradition att klara allting själva, trots barn, hårt arbete och allt annat. Inte konstigt vi går in i väggen!

Efter några år kom RUT och marknaden växte.  Intresset för det ekologiska kom med barnen berättar Lina, men  tanken på hållbar konsumtion har aldrig varit henne främmande utan känts naturlig.

- Jag har rötter i södra Italien och har vuxit upp med ett hållbart tänk. Där lagas mat från grunden och alla råvaror tas till vara.

Samma sak för hennes man som växte upp på en gård i Venezuela. Kretslopp och ett varsamt hanterande av naturens resurser har alltid funnits där. Så till en början var det enbart  en tilläggstjänst hos företaget – ekologisk städning. Du kunde köpa till det om du ville. Annars använde man vanliga städprodukter, visserligen Svanen-märkta, men ändå starka och med stor påverkan på användaren.

- Jag fick själv en riktig tankeställare, berättar Lina, när min son fick en astmaattack efter en storstädning hemma. Vad är det vi använder egentligen? Och tänk när du bär hem dina fina ekologiska matvaror och lägger dem i köket på en yta som torkats av med starka rengöringsmedel. Eller sånt där ugnsrengöringsmedel som fräter bort fettet. Det är klart att partiklar från den ramlar ner i din mat sen, nästa gång du använder ugnen.

Den utlösande händelsen, som fick Lina att helt styra om verksamheten till ekologiskt var när en av hennes anställda berättade att hon inte längre fick ont i lungorna när hon städade med de ekologiska produkterna.

- Det är ju självklart att du inte kan låta din personal utsättas för ämnen som ger ont i lungorna!
Eftersom det var svårt att hitta ekologiska och effektiva produkter började man också ta fram och tillverka egna. Det hela har utvecklats till ett eget varumärke, Gröna Gredelina som också säljer hudvårdsprodukter.

Lina Paciello, Balanzen- Det vi använder när vi städar är såpa, ättika och bikarbonat. För att det ska lukta gott tillsätter vi eteriska oljor som till exempel lavendel. Det blir lika rent, det luktar gott. Att använda de här produkterna är ju inget nytt. Så gjorde man förr och det är lite typiskt att det här är gammal kvinnokunskap som nästan glömts bort och som absolut inte värdesätts. Konsten att städa på gammalt miljövänligt vis är ju modernare än någonsin.

Hållbart är lika med ekonomiskt lönsamt

När Balanzen gick över till helt ekologisk städning fick de fler kunder och ökade sin omsättning ganska rejält. Vilket ju var både glädjande och lite överraskande.

- Jag har aldrig haft som mål att vi ska växa och bli jättestora. Jag vill ha ett friskt företag där alla mår bra, och vi växer i vår egen takt. Min mission är att sprida det ekologiska tänket till fler. Ekofolket har vi redan med oss, de vet redan fördelarna, men hur når vi de som automatiskt plockar åt sig de starka produkterna i affären utan att reflektera? Det är utmaningen. Och att nå alla företag som anlitar städfirmor som använder produkter som inte är hållbara och miljövänliga fullt ut? Att få människor att förstå att miljömedvetenhet är en lönsam investering.

Skifte på gång?

- Vi har blivit hjärntvättade i över 50 år, fortsätter Lina. Med marknadsföring har vi övertygats om att det enda sättet att städa är med starka saker ur färgglada flaskor. Till sist tror folk på det här. Eftersom många köper med ögonen försöker vi verkligen göra våra produkter så tilltalande även på ytan att de lockar till köp. För människor måste börja prova och se att de här gamla metoderna fungerar. Ättika och bikarbonat är något alla borde prova.

- Men visst ser vi att det är på gång, vår verksamhet ökar, andra företag följer efter och jag är optimist. När många släpper tanken på att eko bara är för vissa, att det är tråkigt och onödigt, ja, då kommer det bli ett skifte. Vi märkt att när vi gjorde snyggare förpackningar till våra hudvårdsprodukter  ökade intresset, trots att innehållet var det samma.  Även min 12-åriga dotter var då villig att byta ut sitt starkt parfymerade bodybutter mot ren kokosolja.

För kvinnors utveckling

På Balanzen arbeter cirka 25 personer och av dem är 15-20 ute  på städuppdragen. Balanzen anställer många kvinnor som kommer från andra länder. Det är ofta deras första arbete i Sverige.

- Det här jobbet är skräddarsytt för många kvinnor, säger Lina. De kan känna sig bekväma och trygga med att arbeta i ett hem, ett arbete som de har erfarenhet av. Arbetstiderna är familjevänliga och passar ihop med att ha barn, till skillnad från många andra städjobb som sker på mer obekväm arbetstid.

Balanzen utbildar sin personal i städning och för att ingen ska begränsas av bristande svenskakunskaper används mycket film i utbildningen och material med bilder. Det är viktigt att lära sig svenska, men det kommer sen. Inställningen är att alla kan göra ett väldigt bra städjobb utan att kunna perfekt svenska.

- Jag har sett många kvinnor växa och utvecklas hos oss. De har gått vidare från sitt första städjobb, utbildat sig och kanske också startat eget. Det värmer i hjärtat  och jag vill verkligen vara med och stötta kvinnor och kvinnligt entreprenörskap.

Ta hjälp av grön coaching

- Alla företag går att göra grönare och mer hållbara, det är det jag försöker sprida vidare när jag coachar andra företag i hur man blir mer hållbar och ekologisk.

Företag i branscher som inte är särskilt bra för miljön kan åtminstone klimatkompensera så mycket det kan.

- Vi har såna företag som kunder, som väljer ekologisk städning för att göra något för miljön. Alla kan se över sin el, sin papperskonsumtion, sina kaffeinköp, transporter  och så vidare. Och förstås, hur mår personalen? Vad har vi för sjukfrånvaro? Hos oss minskade den när vi blev ekologiska, säger Lina.

Ett tips för det företag som vill börja se över sin verksamhet är att ta hjälp för att göra en översyn. På nätet finns gratistester där man kan se se mycket man påverkar. Vad man gör för miljöavtryck och var man är värst.

Artikeln är framtagen i samarbete med Läkarmissionen.


Du kanske även gillar

Pratbart är en reflekterande, inspirerande och tänkvärd podcast där fokus ligger på ledarskap. I det här avsnittet av Pratbart möter vi Parul Sharma, jurist, h...

FN:s Globala mål - Mission Possible. Intervju med Anders Lindqvist på Swedish Hydro Solutions. FN:s Globala mål, hur kan du och ditt företag strategiskt arbeta f...

Nytt sätt att nå ut med FN:s kvinnokonvention presenteras på internationella kvinnodagen, den 8 mars. På internationella kvinnodagen lanseras ett helt nytt redskap för...

Mariann Eriksson, Marketing Director WWF: ”Företag som inte ser potentialen i hållbarhetsarbete kommer få svårt att vara lönsamma.” Jordens temperatur stiger. Vattenbristen är redan akut i många delar...

Städningen - den laddade och lustfyllda. Hur gör du? Det sägs att det de flesta par grälar om, är förutom...

 • Kommunicera

Kan du vara dig själv på jobbet eller behöver du spela en roll för att lyckas? Jag funderar en del på detta för jag hör ganska ofta att vi har olika roller i livet, att det är viktigt att ha det. Att det är en roll att vara chef eller ledare, en roll att vara förälder, en roll att ställa sig på en scen och presentera något för andra… Att om man ikläder sig en roll för sina olika åtaganden så går det så mycket lättare att hantera. Samtidigt som de flesta av oss inte har den skådespelartalang som krävs för att leverera våra olika roller trovärdigt om de ligger för långt ifrån oss själva. För tänk om det är så att detta rollspelande, som många av oss håller på med för att vi tror att vi borde, i själva verket är det största kommunikationshinder vi har i vårt samhälle?

 • HR

Vi har alla olika typer av kontakthinder - en del fler eller större, andra färre eller mindre. När något av dessa hinder får växa sig för stort påverkar det vårt sätt att tänka och utföra vårt uppdrag som chef väldigt negativt. De påverkar företagskulturen, hur vi ser på saker och hur vi agerar i affärslivet. Skillnaden i storlek och antal hinder kan vara det som vänder ett företag från att vara som alla andra till succé på marknaden. Det går att identifiera och åtgärda hinder, och att arbeta med detta på individ-, grupp- eller organisationsnivå är oftast mycket lönsamt.

 • Ledarskap

I en nyligen genomförd vetenskaplig studie visas att chefer uppfattar sig som ledare men använder den största delen av sin arbetstid till att vara chefer. Hur stämmer det då med ambitionen att vara en kommunikativ chef, en coachande chef, en chef som skapar medarbetarengagemang och som tar sig tid för att ge feedback?

 • Motivera

Att uppnå bestående förändring är något av det svåraste som finns. Podcastprofilen Eric Zimmer vet det bättre än de flesta – han har genomgått en av de svåraste beteendeförändringar man över huvud taget kan tänka sig. I det här korta föredraget berättar han om sina erfarenheter, och förklarar – med utgångspunkt från sällskapsspelet ”Risk” – vilka tre grundläggande strategier man bör använda för att lyckas nå sitt mål och åstadkomma en varaktig förändring i sitt liv.

 • Ledarskap

“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa:
 – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme. Nu är det din tur att ge mig något först. Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved. Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”.

 • Kommunicera

En konferens erbjuder fantastiska möjligheter för en organisation att utvecklas och att möta utmaningar. I en väl planerad och genomförd konferens kan vi hantera komplexa kommunikationsutmaningar, arbeta med verkligt lärande, komma vidare i förändringsprocesser, vara innovativa och skapa genuint engagemang. Samtidigt är konferenser alltid mycket kostsamma, inte minst när man räknar in produktionsbortfallet och effekter av missade målsättningar som en dålig konferens riskerar att medföra. Trots att potentialen med en bra konferens är enorm och kostnaderna skyhöga så planeras många konferenser på rutin och med utgångspunkt från förlegade föreställningar om hur en konferens går till.

 • Ledarskap

Behöver det vara så svårt att visa vem man är? Vet alla vem de är? Tror vi att vi är autentiska, men har en omedveten mask? Vem bestämmer när jag tagit av mig masken? Kommer vi någonsin ta av oss masken helt? Detta är några av de frågor jag fick utifrån min förra artikel ”Släpp sargen och av med masken” – varmt tack för inspiration till fortsatt reflektion.

 • Ledarskap

Begreppet medarbetarskap figurerar numera ofta på våra arbetsplatser. Många gånger utifrån ett tämligen ensidigt perspektiv, det vill säga att arbetsgivaren kräver att medarbetare ska ta ett allt större ansvar och förväntas hantera allt större och mer komplexa utmaningar. Och visst är det så. Gränserna luckras upp mellan det som tidigare var chefens jobb och det som nu medarbetaren bör hantera. Men vad krävs av ledarskapet i och med denna förändring?

 • Ledarskap

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

 • Ledarskap

Att genomgå förändringar är ofta tufft och påfrestande för oss människor, eftersom vi har ett behov av trygghet och rutiner. Extra krävande blir det när förändringen är påtvingad utifrån – av en arbetsgivare, exempelvis. En ny amerikansk studie visar att löntagare som genomgår förändringar på jobbet upplever stress och andra hälsoproblem i större utsträckning än andra. Men inte bara det – väldigt många är också misstänksamma när det gäller arbetsgivarens egentliga motiv till att genomföra förändringen, samt skeptiska till utgången av förändringsarbetet.

 • Ledarskap

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

 • Ledarskap

Anna var en framgångsrik och omtyckt mellanchef och hade banat väg för ett nytt steg i karriären. Hon fick ett större uppdrag och en plats i högsta ledningen. Hon var smickrad och stolt över sin befordran, men efter ett tag började hon tvivla. Osäkerheten tog över och hela situationen kändes övermäktigt. Vem och hur skulle hon vara i ledningsgruppen för att passa in? Anna kämpade på och blev mer och mer ambitiös i att leva upp till de förväntningar hon trodde fanns på henne i den nya rollen. Hon tog på sig en mask varje gång hon klev in i ledningsgruppen. Men masken fungerade inte. Tvivlet ökade och därmed stressen. Hon var nära att stiga av.

 • Motivera

Vad krävs egentligen för att bli framgångsrik? Intelligens och talang, skulle nog många säga. Psykologen Angela Lee Duckworth menar dock att det finns en annan egenskap som är minst lika viktig: Ihärdighet. Duckworth bygger sin teori bland annat på sina erfarenheter som lärare och sina studier av framgångsrika människor inom en rad olika områden. Hittills har det inte forskats tillräckligt mycket om det här ämnet, förklarar hon - men genom att öka vår kunskap om hur man bygger upp ihärdighet kan vi ge människor de rätta verktygen för att nå sina mål.

 • Projektleda

Just nu träffar jag väldigt många människor som är bekymrade, stressade och frustrerade över att inte hinna klart allt som måste vara klart. Innan semestern.
Varje år är det många som beklagar sig över att maj månad och tiden fram till midsommar går så fort. Att det är för många lediga dagar. Att det är för många saker som händer samtidigt. Samtidigt med avslutningar i föreningar och skolor så vill vi ju också hinna njuta. Hinna ta den där lunchen, eller gå på det där grillpartyt.

 • Motivera

Kan du visa äkta känslor på jobbet – eller upplever du att du måste fejka positiva känslor och gå omkring med ett påklistrat leende? Frågan kan vara avgörande för hur du mår på jobbet. En ny amerikansk undersökning visar att det finns ett klart samband mellan äktheten i de känslor vi visar på arbetsplatsen och hur väl vi trivs. Om du inte behöver fejka dina känslor så är det 32 procent större chans att du älskar ditt jobb, skriver tidningen Forbes.

 • Ledarskap

”Vi har gjort personlighetstester i vår arbetsgrupp. Det var så bra för att förstå hur olika vi egentligen är. Det blev sååå tydligt att jag är en extrem XYZ och Olle är en typisk ABC och det blir alltid lite svårt när vi ska jobba ihop. Jag vill att det ska hända saker snabbt och är väldigt drivande. Olle är så noga med att analysera allt innan han gör något. Jag har inte alls ro att gå in i detaljer så där som han gör…”

Partners

Webbkurser