Tål klimatet evig tillväxt?

Oberoende kommission tror på fortsatt tillväxt trots klimatkrisen. Men författaren Naomi Klein lägger skulden på marknadsliberalismen i ny bok.

Ledarskap | Hållbarhet | ARTIKEL | OKT 2014

Tål klimatet evig tillväxt?

Tål klimatet evig tillväxt?

Går kampen för ett hållbart klimat att förena med fortsatt tillväxt? Ja - det är åtminstone inte omöjligt, skriver ledande forskare i en ny rapport. Men tiden är knapp; de kommande 15 åren blir avgörande för hur världen klarar klimatkrisen. Alla är dock inte lika optimistiska när det gäller världens och den fria marknadens förmåga att hantera utmaningen. Journalisten och aktivisten Naomi Klein släppte nyligen en bok om klimatfrågan - som ifrågasätter hela det kapitalistiska systemet.

Än är det inte för sent för världens ledare att avvärja åtminstone de värsta konsekvenserna av klimatkrisen. Det skriver några av världens ledande forskare i rapporten "Better Growth, Better Climate", som har tagits fram under ledning av den framstående klimatekonomen och professorn Nicholas Stern. Bakom rapporten står en oberoende kommission, The Global Commission on the Economy and Climate, där bland annat Sverige ingår tillsammans med sju andra länder.

"We live in a moment of great opportunity and great risk", skriver rapportförfattaren i det inledande kapitlet om klimatutmaningen. Budskapet i rapporten är att världen kan tackla miljöproblemen och ändå åtnjuta en fortsatt tillväxt, skriver tidningen The Guardian. För att det ska vara möjligt krävs det dock att världens ledare skrider till verket direkt; de kommande 15 åren blir avgörande för hur vi klarar krisen. Världen och den globala ekonomin måste reformeras på en rad punkter. Om arbetet faller väl ut så kan det rent av visa sig att utmaningen varit gynnsam för tillväxten och välståndet.

Kräver handlingskraft

Professor Nicholas Stern har även tidigare varit en viktig röst i klimatdebatten. 2006 skrev han en inflytelserik rapport där han menade att det är billigare att hantera den globala uppvärmningen direkt, som en akut kris, än att ägna åtskilliga decennier i framtiden åt att försöka mildra dess effekter. Rapporten förändrade många makthavares sätt att se på klimatfrågan, skriver Guardian, och bidrog till att små framsteg kunde tas vid det förvisso ganska fiaskoartade klimatmötet i Köpenhamn 2009.

För att lyckas bromsa klimatkrisen krävs handlingskraftigt agerande från politikernas sida, skriver Stern i den nya rapporten. Koldioxidutsläppen måste begränsas kraftigt, samtidigt som alternativen måste lyftas fram - däribland förnybar energi, hållbara städer och ny jordbruksteknik.

En av de stora utmaningarna består i att ungefär en miljard fler människor kommer att bo i storstäderna, samtidigt som det görs investeringar i städerna och tillväxten ökar. Om investeringarna satsas på fel saker så går möjligheten att värja oss mot klimatkrisen förlorad, och fattigdomen ökar.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Pris på koldioxidutsläpp

Om man däremot satsar rejält på exempelvis kollektivtrafik i städerna snarare än bilism blir effekten positiv både för miljön och människorna. Luftföroreningen minskar, vilket är bra för miljön och för invånarnas hälsa, samtidigt som transporterna fungerar smidigare och ekonomin blir effektivare.

De nya, tekniska lösningarna för att hantera klimatkrisen, exempelvis förnybar energi och klimatsmart stadsplanering, utvecklas i snabb takt. Men de är ändå inte ens i närheten av att kunna uppnå den förändring som krävs, enligt rapporten. Klimatvänliga lösningar är fortfarande undantag snarare än norm, och det krävs en enorm kraftansträngning från såväl västvärlden som utvecklingsländerna för att vända utvecklingen.

Kommissionen föreslår bland annat att världens länder bör sätta ett pris på koldioxidutsläpp - ett förslag som allt fler experter ser som ett viktigt steg mot en mer klimatvänlig ekonomi.

"Har redan prövat ert sätt"

Drömmen om fri marknadsekonomi och evig tillväxt behöver alltså inte dö bara för att klimatförändringarna kommer emellan, om man ska tro kommissionen. En person som är av en annan uppfattning är den världsberömda kanadensiska journalisten och vänsteraktivisten Naomi Klein, känd för bästsäljande och kontroversiella böcker som No Logo och Chockdoktrinen.

I september utkom Klein med en ny bok: This Changes Everything: Capitalism vs the Climate. Hennes tes är att klimatförändringarna bör sättas i samband med de senaste decenniernas marknadsliberalisering. I en enorm våg av avregleringar, privatiseringar och nedmontering av välfärden har jakten på tillväxt blivit allt mer hejdlös - och storföretagen som ligger bakom utsläppen blir allt mäktigare, samtidigt som den amerikanska högern förnekar att klimatkrisen över huvud taget existerar. Lösningen finns alltså inte inom ramen för kapitalismen, utan tvärtom i ett folkligt uppror mot det storkapital som hittills har fått härja fritt.

Tanken att storföretagen och världens politiska ledare ska fixa problemet finner hon nästan löjeväckande. "Vi har redan prövat att lösa det på ert sätt, och vi kan inte slösa bort ytterligare ett decennium", säger hon i en intervju med Guardian. Företagen och politikerna har redan haft god tid på sig, men har inte gjort mycket annat än att sätta käppar i hjulen för alla som vill åstadkomma en förändring.

This Changes Everything lär bli en av årets mest omdiskuterade samhällsböcker. Och frågan huruvida evig tillväxt fortfarande är ett försvarbart mål förblir öppen.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill