Menu

Håll dig frisk i höst

Inspirerande tips som håller dig pigg och frisk - både på jobbet och utanför. Ladda batterierna regelbundet!

Hösten är här och nu går snackisen om hur lite sol vi fått i sommar och förkylningarna börjar krypa på oss. Men är det verkligen så att vi kan skylla bara på vädret? Nej inte riktigt, vi måste ta hand om oss året runt!

Man kör igång i hundraåttio efter semestern. Första veckan är ju underbar, sen ökar tempot för de flesta. Höstförkylningarna kommer krypande, snorande näsor, barnen kommer hem med småförkylningar och man kan redan efter några veckor känna att immunförsvaret kanske inte är på topp.

Det är inte konstigt efter semestern när man återigen sitter i öppna landskap på jobbet och stressen ökar i vårt livspussel. Kanske har man inte fått så mycket soljus på sig under sommaren, så hur ska man överleva vår mörka period? Men det går!

När jag pratar med människor så säger de flesta att sommaren inte varit bra och kanske är det så, men man kan ju bestämma sig för vilket tillstånd man vill välja också. Ett positivt tillstånd.

Om man ska överleva en mörk och tung höst så bör vi börja planera nu, så vi tillgodoser oss med dagsljus och ser till att vi har saker att se fram emot. Även enkla saker är bra för vårt belöningssystem och vår vardagshälsa, så vi orkar med de åtta tuffa månaderna vi har framför oss.

Här kommer lite vardagstips som funkar både på jobbet och hemma!

Optimera din energi!

Vissa människor ger dig energi andra tar din energi. Här gäller det att känna efter.

Låt dig inspireras av människor på jobbet. Luncha med dem som du tycker om, eller ta en kort paus. Sitt inte för länge vid datorn, ta korta bensträckare varje timme och lägg handen på hjärtat och andas. Det gör att du sänker ditt stresshormon kortisol. Det är ju väldigt olika på olika arbetsplatser, alla har inte ståbord på sin arbetsplats.

Att ta en kort promenad på lunchen eller innan jobbet är så bra för att ladda hjärnan. Du får igång dina endorfiner och kan stå emot stressiga tankar.

Att stå upp lite mer på jobbet är toppen eftersom du tappar energi när du sitter hela dagarna. Din syreupptagning blir bättre och dina muskler får belastning så din kroppshållning blir mer funktionell och hållbar. Samtidigt säger forskarna att du kan du gå ner i vikt. Men då ska du stå två timmar om dagen. Rekommendationerna är att lägga in det successivt.

Möten och stillasittande

Det är ju så många möten hela tiden. Försök att få in korta ståmöten och ståpauser. På Ericsson i Kista har man infört korta ståuppmöten kring whiteboarden, detta är fantastiskt bra säger medarbetarna. Lägg även in pauser då du ställer dig upp en stund.

Ett gott ledarskap på jobbet där man ger positiv feedback till varandra på alla nivåer, ger både energi och skapar ett trevligt arbetsklimat. Jag upplever att chefer idag har den tiden och den rollen. Ett tips är att uppmuntra sin personal och vänner genom sociala medier och smartphone. Det är ju där man möts i dag trots allt.

Hemma

På fritiden kan man promenera, passa på att plocka svamp, ta hjälp av vår fina natur, gå på museér eller ta en danslektion. Boka in en kort promenad med din vän, res med dina vänner, sambo eller barn eller ta en skön massage. Ha kvalitetstid med ett barn i taget eller gör ingenting.

Planera din boostning så du inte faller ner i groparna när slasket och mörkret börjar. Låt hjärnan byta miljö och skapa en god och avspänd känsla så kommer du att orka mer. Slappa i soffan under värmefilten, köp god kvalitativ choklad och lyssna på intressanta radioprogram som ger dig kraft. Läs en god bok! Det behöver inte vara perfekt städat hemma, sänk ambitionen ibland och släpp kontrollen och andas.

Rörelse

Tänk på vad som är bra för dig. Ibland måste man välja aktivitet utifrån sin känsla. Om man verkligen är jättestressad och inte har haft en bra dag så kan yoga eller bara en kort meditation ge dig ny kraft för att orka motionera eller utföra det som var din önskan från början.

Rörelse måste vi ha, minst 30 minuter om dagen. Gå till jobbet, promenera medvetet se dig runt omkring, ta trapporna, lägg in ett joggingpass. Löpning har blivit en populär aktivitet. Om du lär dig rätt teknik så kan nästan vem som helst lära sig att springa. Jag var på tjejmilen och såg många kvinnor som tog sig runt i den underbara tävling. Trots lera och ösregn var 32.000 brudar på topp för att ta sig runt på Djurgården i Stockholm. Utgångsläget var att ha gemenskap och ha roligt!

Sömnen

Sömnen är viktig. Där återhämtar vi oss och reparerar vårt system. På vintern behöver vi mer sömn och det ska vi komma ihåg och acceptera.

Vi svenskar sover inte så bra, tyvärr. Många sover bra på semestern, sedan när vi drar igång hjärnan ingen så sover man sämre. Därför förespråkar forskarna korta meditationer och att man checkar ut från jobbet ordentligt samt sätta gränser. Man ska göra andra saker, inte jobba utan saker som stimulerar till avkoppling. Klassisk musik och kultur och varma stunder göra att man mår bra. Prova det!

Hoppas du fått lite tips på vägen, och kom ihåg kontinuitet. Lite varje dag, små steg ger superresultat.

Passa på! Det är kantarell- och äppelkaketid, så njut av säsongen med goda marätter, frukt och mycket höstluft.


Du kanske även gillar

Henrik Tangen, HR-specialist och författare, om arbetsmiljön som strategisk tillgång. Hur ser det ut där du jobbar – öppet landskap, stängda d...

Hjärnan vill ha en förutsägbar tillvaro utan hot för att fungera. För ett tag sedan hade jag en väldigt trevlig kväll med en...

Kom igång efter ledigheten med Zumba eller styrketräning. Undervärdera inte vardagsmotionen efter semestern. Efter en skön...

Anna Malmsten: ”Först måste man sköta interninformationen”. (Del 4 av 4) Motivation.se har tidigare skrivit om Tor Niklasson, informatör vid...

Utmattningssyndrom och ledarskap, del 2. Utmattningssyndrom är inte bara individens eget problem. Chefer och...

Den som jäktar blir stressad och den stressade blir sjuk. Eller? Stress är ett allvarligt problem i dagens arbetsliv. Men det är ocks...

Må bättre genom att: Motionera, spela instrument eller studera språk, vara föreningsaktiv samt träffa en coach. Självhjälpstips väller över oss varje dag, det ena kä...

Forskaren Henry Dale upptäckte att oxytocin ökar under förlossning. Det ger kvinnan bland annat inre lugn och fokus. Men man vet även att oxytocin inte bara finns hos kvinnor, utan hos alla människor i alla åldrar. Många av oss går omkring med ständig smärta i musklerna...

Arbetsmotivationen sjunker och den psykiska arbetsmiljön är problemfylld, visar nya Jobbhälsobarometern. Hur står det till med det svenska arbetslivet? Inte så bra, av den...

Pratbart är en reflekterande, inspirerande och tänkvärd podcast där fokus ligger på ledarskap. Hälsa är i allra högsta grad en hållbarhetsfråga. I...

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

Partners

Webbkurser