Menu

Håll dig frisk i höst

Inspirerande tips som håller dig pigg och frisk - både på jobbet och utanför. Ladda batterierna regelbundet!

Hösten är här och nu går snackisen om hur lite sol vi fått i sommar och förkylningarna börjar krypa på oss. Men är det verkligen så att vi kan skylla bara på vädret? Nej inte riktigt, vi måste ta hand om oss året runt!

Man kör igång i hundraåttio efter semestern. Första veckan är ju underbar, sen ökar tempot för de flesta. Höstförkylningarna kommer krypande, snorande näsor, barnen kommer hem med småförkylningar och man kan redan efter några veckor känna att immunförsvaret kanske inte är på topp.

Det är inte konstigt efter semestern när man återigen sitter i öppna landskap på jobbet och stressen ökar i vårt livspussel. Kanske har man inte fått så mycket soljus på sig under sommaren, så hur ska man överleva vår mörka period? Men det går!

När jag pratar med människor så säger de flesta att sommaren inte varit bra och kanske är det så, men man kan ju bestämma sig för vilket tillstånd man vill välja också. Ett positivt tillstånd.

Om man ska överleva en mörk och tung höst så bör vi börja planera nu, så vi tillgodoser oss med dagsljus och ser till att vi har saker att se fram emot. Även enkla saker är bra för vårt belöningssystem och vår vardagshälsa, så vi orkar med de åtta tuffa månaderna vi har framför oss.

Här kommer lite vardagstips som funkar både på jobbet och hemma!

Optimera din energi!

Vissa människor ger dig energi andra tar din energi. Här gäller det att känna efter.

Låt dig inspireras av människor på jobbet. Luncha med dem som du tycker om, eller ta en kort paus. Sitt inte för länge vid datorn, ta korta bensträckare varje timme och lägg handen på hjärtat och andas. Det gör att du sänker ditt stresshormon kortisol. Det är ju väldigt olika på olika arbetsplatser, alla har inte ståbord på sin arbetsplats.

Att ta en kort promenad på lunchen eller innan jobbet är så bra för att ladda hjärnan. Du får igång dina endorfiner och kan stå emot stressiga tankar.

Att stå upp lite mer på jobbet är toppen eftersom du tappar energi när du sitter hela dagarna. Din syreupptagning blir bättre och dina muskler får belastning så din kroppshållning blir mer funktionell och hållbar. Samtidigt säger forskarna att du kan du gå ner i vikt. Men då ska du stå två timmar om dagen. Rekommendationerna är att lägga in det successivt.

Möten och stillasittande

Det är ju så många möten hela tiden. Försök att få in korta ståmöten och ståpauser. På Ericsson i Kista har man infört korta ståuppmöten kring whiteboarden, detta är fantastiskt bra säger medarbetarna. Lägg även in pauser då du ställer dig upp en stund.

Ett gott ledarskap på jobbet där man ger positiv feedback till varandra på alla nivåer, ger både energi och skapar ett trevligt arbetsklimat. Jag upplever att chefer idag har den tiden och den rollen. Ett tips är att uppmuntra sin personal och vänner genom sociala medier och smartphone. Det är ju där man möts i dag trots allt.

Hemma

På fritiden kan man promenera, passa på att plocka svamp, ta hjälp av vår fina natur, gå på museér eller ta en danslektion. Boka in en kort promenad med din vän, res med dina vänner, sambo eller barn eller ta en skön massage. Ha kvalitetstid med ett barn i taget eller gör ingenting.

Planera din boostning så du inte faller ner i groparna när slasket och mörkret börjar. Låt hjärnan byta miljö och skapa en god och avspänd känsla så kommer du att orka mer. Slappa i soffan under värmefilten, köp god kvalitativ choklad och lyssna på intressanta radioprogram som ger dig kraft. Läs en god bok! Det behöver inte vara perfekt städat hemma, sänk ambitionen ibland och släpp kontrollen och andas.

Rörelse

Tänk på vad som är bra för dig. Ibland måste man välja aktivitet utifrån sin känsla. Om man verkligen är jättestressad och inte har haft en bra dag så kan yoga eller bara en kort meditation ge dig ny kraft för att orka motionera eller utföra det som var din önskan från början.

Rörelse måste vi ha, minst 30 minuter om dagen. Gå till jobbet, promenera medvetet se dig runt omkring, ta trapporna, lägg in ett joggingpass. Löpning har blivit en populär aktivitet. Om du lär dig rätt teknik så kan nästan vem som helst lära sig att springa. Jag var på tjejmilen och såg många kvinnor som tog sig runt i den underbara tävling. Trots lera och ösregn var 32.000 brudar på topp för att ta sig runt på Djurgården i Stockholm. Utgångsläget var att ha gemenskap och ha roligt!

Sömnen

Sömnen är viktig. Där återhämtar vi oss och reparerar vårt system. På vintern behöver vi mer sömn och det ska vi komma ihåg och acceptera.

Vi svenskar sover inte så bra, tyvärr. Många sover bra på semestern, sedan när vi drar igång hjärnan ingen så sover man sämre. Därför förespråkar forskarna korta meditationer och att man checkar ut från jobbet ordentligt samt sätta gränser. Man ska göra andra saker, inte jobba utan saker som stimulerar till avkoppling. Klassisk musik och kultur och varma stunder göra att man mår bra. Prova det!

Hoppas du fått lite tips på vägen, och kom ihåg kontinuitet. Lite varje dag, små steg ger superresultat.

Passa på! Det är kantarell- och äppelkaketid, så njut av säsongen med goda marätter, frukt och mycket höstluft.


Du kanske även gillar

Enkla tips på gummibandsträning som du kan göra vid skrivbordet eller hemma. Orsakerna till att anställda sjukskriver sig varierar mycket mellan olika...

Lars-Göran Kjellin: Varför prioriterar vi inte upp insatser för att på ett strategiskt sätt höja arbetskapacitet över tid? I föregående artikel gav jag en bakgrund till vad hälsa är...

Lotten Odh, expert på hälsa och hormoner: "Vanligt med hormonobalans på jobbet" Har du problem på jobbet med kollegor, personal eller med dig själv...

Ellen Salén Wettergren: Den brittiska trenden som är en mix av mental träning, hjärnforskning och positiv psykologi. Vill du bli den bästa versionen av dig själv? Bli den ledare du...

HR-specialisten Kristian Kindstedt på SEB ger oss tips för att det hälsostrategiska arbetet ska bli en framgång. Hans ledord är: ”Man måste göra sin hemläxa - att l...

Anneli Godman: ”Tack vare de framsteg som gjorts inom neurovetenskap och psykologi har forskare kunnat mäta det goda som naturen bjuder oss.” I skrivande stund prunkar grönskan frisk och fräsch utanför mitt...

”Det pratas för lite om att hjärnan blir trött av den myckna splittring den utsätts för när vi hoppar mellan olika arbetsuppgifter, mejl, sms, sociala medier och interaktion med andra.” Kan hjärnan bli trött? Ja, precis som kroppen blir trött av...

Stödpersoner kan vara ett sätt att hjälpa stressade chefer, menar forskare vid Linköpings universitet. Alla anställda har rätt att jobba i en god och hälsosam...

Kommunen prisas för sitt engagemang i hälso- och arbetsmiljöfrågor. Helsingborgs stad har tilldelats utmärkelsen Årets HR-visionär...

Anneli Godman: ”I den bästa av världar skulle man lyssna bättre till varandras versioner och upplevelser och fundera över vad de egentligen säger och vilka frågor som behöver besvaras och åtgärdas.” ”Jag är så trött på att vi ska göra allt och...

 • Motivera

Hur bryter man en dålig vana? Vi människor har en tendens att fastna i vanor och beteenden som vi vet att vi inte mår bra av, ändå kan det kännas nästan omöjligt att bryta mönstret. Enligt psykiatrikern Judson Brewer finns det dock en ganska enkel lösning på problemet. Han menar att vi kan bryta dåliga vanor genom att bli mer nyfikna på dem. Med hjälp av mindfulness och medveten nyfikenhet kring vad som händer kan vi ta kontrollen över beteendet, och övervinna det.

 • Kommunicera

När journalister beskriver hur de upplever företagens krishantering är det "att sanningen inte kommer fram direkt" som rankas högst. Det visar en undersökning från Aalund. Men sanningen är sällan så enkel. Den är inte svart eller vit, och kan oftast inte beskrivas med ett enkelt “ja” eller “nej”. Verkligheten som utspelar sig bakom kulisserna är i själva verket för komplex för att kunna sammanfattas i en oneliner.

 • Ledarskap

När man talar om organisation handlar det ofta om saker som linje-stab, styrning, kontroll, projekt, lean och agility. Möten pratar man inte om. Många lägger mer än halva sin arbetstid på möten, men tar dem för givna. Vad händer om vi börjar se möten som en organisationsform, den mest grundläggande av dem alla?

 • Projektleda

Uttrycket ”Elefanten i rummet” kommer ursprungligen från engelska språket. Det är ett bildligt uttryck för något som tar stor plats och är påtagligt för alla människor i en grupp. Trots detta undviker man att prata om det. Alla vet, men ingen säger något.
”Kejsarens nya kläder” kan användas på liknande tema. Här handlar det om HC Andersens figur som hade kläder av ett magiskt tyg som man inte kan se. I själva verket låtsas alla som att de ser "kläderna", och kejsaren vandrar omkring naken. Ett litet barn utbrister till slut: "Han har ju inga kläder på sig!". Alla vet, men ingen säger något. Vi anpassar oss till gruppen trots att det är uppenbart att gruppen har fel.

 • Coacha

Under mina 25 år som psykolog och coach har jag hört samma sak från nästan alla mina klienter, och det är meningen ”jag vet inte vad jag vill”. Lite mer utförligt låter det ungefär så här: ”Jag är vilsen och orolig för jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv och mitt arbete.”
Att inte veta vad man vill i livet och i karriären kan vara väldigt stressigt och frustrerande. Det leder ofta till att man inte kommer vidare utan stannar i en situation som inte är optimal.

 • Ledarskap

Ofta har jag undrat över varför vi talar så mycket om ledarskap utan att tala om människan bakom chefen. Människan är i ständig tillblivelse - om hon vill. Det betyder att ditt ledarskap också kan vara i ständig tillblivelse - om du vill. I det ögonblick du sagt ja till en chefsbefattning med personalledaransvar ligger din största framgång i hur du leder dig själv och dina medarbetare, vilket ligger i ledarrollen. Så vem är människan bakom dig som chef och ledare?

 • HR

Det sägs ofta att det är svårt att hitta rätt människor att rekrytera. Det talas också om att det råder kandidatbrist. Men är det verkligen så eller är det bara vi som tänker fel?  Vår gästskribent Tove Nylin reflekterar över frågan, och tror att kompetensen nog finns där om vi bara vågar se bortom ytan.

 • Ledarskap

Simon Elvnäs forskning om ledares beteende har fått stor uppmärksamhet. I hans studier framkommer att det är stor skillnad mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör. På Projektnärings vårträff den 5 maj kommer han att berätta om dessa resultat, vad de får för konsekvenser för arbetslivet – och hur man kan minska glappet mellan formulerat uppdrag och utfört uppdrag. Men redan nu har Motivation.se tagit tillfället i akt att ställa några frågor till KTH:s industridoktorand.

 • Ledning

Oavsett hur effektiv ledningsgruppen har varit historiskt, så finns det en central fråga som alla företag bör ställa sig: Vad behöver ledningsgruppen framöver för att skapa största möjliga värde i en allt mer komplex värld med en accelererande förändringstakt och tilltagande oförutsägbarhet?

 • Hälsa

Det är lätt att tro att kreativa människor är de som är lite ”låt gå” och inte så ordningsamma eller disciplinerade. I själva verket kan det vara precis tvärt om – disciplin och målmedvetenhet är en förutsättning för att lyckas med det kreativa arbetet och i bästa fall uppnå flow.

 • Motivera

Var inte rädd för smärtan. Den är en naturlig del av livet. Lika naturlig som glädjen, kärleken och sorgen. Faktum är att dessa är nära sammanflätande i livets väv. De är alla väsentliga delar av livets helhet. Och för att känna mig hel som människa behöver jag välkomna känslorna. Det tog mig tid att komma hit, men i dag är jag tacksam för att jag ocensurerat vågar känna alla mina känslor. De är en rikedom. De är nyanserna i livets dans. De gör mig mänsklig. Jag känner, därför är jag. Det är fundamentet i det mänskliga varandet. Utan känslan vore jag levande död. Oupplevd. Med känslan upplever jag. Livet. Mig själv. Mötet med dig.

 • Motivera

Vi människor vet ofta vad vi behöver göra för att bli lyckliga och leva ett gott liv. Problemet är bara att vi inte gör det. Du vet att du mår bäst av att vara aktiv och kreativ, ändå väljer du att titta på TV eller slösurfa på datorn. Det kallas för ”lyckans paradox”, och är ett gissel för många människor. Varför gör vi inte sådant som får oss att må bra?

 • Motivera

De flesta av oss människor strävar efter ett hälsosamt och lyckligt liv. Men vad krävs egentligen för att bli lycklig? Många söker det goda livet genom att jaga pengar, framgång och kändisskap, men ingen av dessa faktorer är avgörande för en människas lyckonivå. Psykiatrikern Robert Waldinger från Harvard University berättar här om en unik studie där hundratals amerikanska män har följts under hela sin livstid. Studien, som inleddes för 75 år sedan och fortfarande pågår, visar att det faktiskt finns ett ganska entydigt svar på vad människor behöver för att kunna leva ett gott liv.

 • Motivationsbloggen

Just nu befinner vi oss i ett samhällsskifte. Från Industrialism till en ny samhällsform. I media har det nya samhället kallats vid många namn, exempelvis Postmateriella samhället eller Postindustrialism. För enkelhets skull kallar jag det för det digitala samhället. Så, vad händer när man befinner sig i ett samhällsskifte? Jo, det är kaos…

 • Motivationsbloggen

När jag gick i grundskolan på 1100-talet nötte vi glosor, insjöar, huvudstäder, periodiska system och allt annat mellan himmel och jord. Nötandet var en del av vardagen. Jag minns fortfarande att slaget vid Hastings ägde rum 1066 och att den kemiska beteckningen för Klor är Cl. En del sitter kvar, men rätt mycket har lossnat, om jag ska vara ärlig. Nu är det modern times. Mina ungar lär sig fortfarande sjöar och huvudstäder och franskaglosor - men på nya sätt. När jag ser dem hänga över sina skol-appar, fantasifulla lärspel och klickar och swajpar tänker jag på forntidens nötande. Och så tänker jag att de är lyckans ostar som fått kliva in i en helt annan kunskapsvärld redan från start

 • Motivationsbloggen

Med dagens digitala samhälle och ungdomarna som växt upp i det, är förväntningarna höga på att IT-system fungerar som de ska. De måste vara effektiva och hjälpa användaren att förstå hur de fungerar. App- och speltillverkare blir sågade väldigt snabbt om något är fel, särskilt av andra utvecklare som anser sig veta hur enkelt olika buggar går att lösa. Företagssidor uppdateras också kontinuerligt på marknaden för att ha en bra användarvänlighet så att du som besökare enkelt hittar fram dit du vill och konverteras till att bli kund.

Partners

Webbkurser