Hitta din egen personliga matkänsla

Alexandra Petersson – nutritionisten som jobbat med Gordon Ramsey - tipsar om hur du kommer i balans under de första veckorna på det nya året.

Hälsa | ARTIKEL | JAN 2013

Att hitta tillbaka till en sund matglädje och lagom portioner efter jul… det kan behövas efter en lång ledighet. Själv har jag levt på ris , grönsaker och fisk och skaldjur på Filippinerna. Och kan verkligen rekommendera det, om möjligheten finns att resa bort. När jag kom hem så har jag träffat många som tycker att det blir för mycket fokus på mat under julen och framförallt stillasittande i soffan.

Men det är ju vår svenska tradition och det är viktigt att ta vara på dessa sköna stunder med nära och kära, rå om sitt hem och bara vara. Något som jag tror är viktigt för oss är att vi sitter i lugn och ro och äter.  Även miljöombyte är bra eller läsa en bok och koppla av. Att äta vid skrivbordet är inte okej. Att resa sig från bordet och känna sig lätt, det kanske är det som är receptet efter jul?

Innan jul träffade jag en underbar tjej som jag har fått förmånen att jobba ihop med. Alexandra Petersson jobbade tidigare hos världskända Gordon Ramsey och fick en kick av detta i sitt arbete. Hon har ett så bra förhållande till mat! Hon lyckas göra mat till glädje som gör att det känns som om man aldrig är onyttig. Eftersom jag själv är uppväxt på vaniljbullar, potatis och brunsås, kaffekask på landet i Skåne, så tyckte jag att detta är en person som kan ge oss bra tips och inspirera oss inför nya året.

Vem är du? Berätta gärna lite om ditt liv?

- Jag är Alexandra Petersson, är 37 år och jobbar i egen regi som nutritionist. Jag jobbar både mot företag och privata kunder. Jag är också skribent och bloggar för Fitness Lifestyle där jag är kostredaktör.

Jag kommer från Halmstad och har pluggat och bott i London i sex år, men bor nu i Stockholm. Jag tycker det är roligt med matlagning och utgångspunkten är att det ska vara gott! Jag älskar löpning och löptränar en hel del. Det är en riktig tillgänglighetssport som stärker självförtroendet och får mig att komma i balans. Jag försöker i så stor utsträckning som möjligt leva efter begreppet mindfulness som handlar om att vara i närvarande i nuet. Att vara närvarande i det man gör tror jag är jätteviktigt och givande på flera sätt, till exempel när du lagar mat – laga mat! Checka i dina sinnen och observera smaker, dofter, färger…

Trivs du i Stockholm?

- Jag trivs jättebra men saknar ibland London… London är i framkant när det gäller hälsa och nutrition. Där håller man hög kvalitet inom de områdena. Jag gillar Londons puls och avslappnade livsstil – det finns också en spontanitet och driv där som jag verkligen uppskattar. Men det är samtidigt kaosartat och urbant vilket man måste gilla för att trivas där. Mina favoritkvarter är västra London och South Kensington.

Unknown photo imported from Drupal
Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Hur äter man där?

- Det beror helt på vart man bor och hur man lever! Jag brukade göra matinköp på matmarknader som till exempel Borough market eller Portobello rd. Ett otroligt utbud på Borough market – riktigt matmekka!
I London är det mer vanligt att man har sin personliga nutritionist, såsom vi har personlig tränare i Sverige. Nutritionisten har en coachande roll och blir nästan som en ”matrevisor”. Det kan kosta allt mellan 50 och 150 pund/timme. Jag jobbade som konsult med olika uppdrag, bland annat satte jag ihop en hälsomeny på Gordon Ramseys restaurang Boxwood under två säsonger. Det var jättekul!  Vi hade en sjurättersmeny som vi kallade för Beauty Bites och som handlade om att hitta skönhet inifrån och ut, där hälsa och smakfullt möttes!

Hur vad han?

- Jag jobbade med hans ”högra hand” Stuart Gillies. Han är chef för Gordon Ramsey-koncernen och har bott i Sverige. Han är en fantastisk människa. I konceptet blandade man kalla och varma rätter, ekologisk lax, ingen vete och ingen gluten. Allt var superfräscht. Tanken var att man skulle resa sig från bordet och känna sig ”mätt och lätt” i motsats till mätt och tung. Så var konceptet och maten fanns på menyn under lång tid. Det var väldigt lärorikt och vi lärde oss otroligt mycket av varandra!

Vad brinner du för i ditt yrke?

- Framförallt att hitta matglädjen och att stärka energi och pigghet. Vi behöver flera piggdagar på året och det får man genom att hitta den mat som passar just dig.  Det handlar om att hitta sin livskost inte just-nu-kost, och att man hittar ett sunt förhållningsätt till mat som man kan hålla livet ut. En sund inställning till både det osunda och det sunda helt enkelt. Jag vill ge inspiration! Ute på företagen kan det innebära att låta de anställda upptäcka sund mat och göra det lustfyllt.

Vad kan vi chefer och ledare tänka på när det gäller kvinnors och mäns förutsättningar på jobbet, när det gäller mat?

- Idag blåser det nya vindar, man ska hitta sina individuella matvanor.  Hitta sin matsstil. Ta in någon som kan detta, ett första steg är inspiration. Kanske ett föredrag i samband med en kick-off eller personalmöte?

Ett företag som jag jobbat med via FoodPower är BTH Bygg där personalen har möjlighet att träffa en nutritionist och gå på träningspass. Det har gett jättebra resultat! Viktigt att jobba utifrån ett helhetsperspektiv där kost, träning och vila tillgodoses. Ledningen tycker att ett aktivt friskvårdsarbete är oerhört viktigt – att skapa förutsättningar för medarbetarna att få en bättre hälsa. BTH inspirerar verkligen!

Alexandra menar att mat också är ganska laddat. Alla dessa dietmetoder… Hon tycker att det är dags att ladda av. Metoderna har nästan blivit som politiska partier  - den som får flest röster vinner. Hon anser att man lätt glömmer bort individen i allt det här. Allting passar inte alla. Vissa mår bra av att äta kolhydrater medan andra mår bättre av mer proteiner. Alexandra tycker att man ska satsa på att hitta sin personliga matkänsla istället.

Vad skönt tänker jag, äntligen någon som pratar känslan i maten.

Mat är ofta en stressfaktor, det som borde var en trevlig stund, blir istället ett problem och ett måste för att orka ha energi.
Här gäller det att planera. Så nu till finalen ! Här kommer Alexandras tipslista inför resten av vårt liv:

Tips efter nyår...

Tips nr 1: Skippa det dåliga samvetet! ”Det är inte vad du äter mellan jul och nyår som är av betydelse, utan det är tiden mellan nyår och jul som räknas” Väl värt att begrunda och ta till sig. För de allra flesta handlar det om att hitta tillbaka till samma sunda matvanor man hade i november.

Tips nr 2: Fråga dig själv - var kan jag börja någonstans? Gör en lista på saker du vill ta tag i, tex skippa sockret, minska ner på vinet, stadig frukost, fler promenader osv. Välj sedan ut 1-2 av dessa som du börjar med, välj då helst de som du tycker känns lättast. Ge dig själv 21 dagar innan du tar dig an nästa punkt(er).

Tips nr 3: Mät dina framgångar! Inom psykologin säger man ”det som mäts blir gjort”. Bokför därför gärna dina framsteg i din kalender, mobil eller i en notebook - det hjälper dig att hålla fokus. Sätt tex ett kryss för varje dag du lyckas uppnå en bra frukost. Fokusera på att bokföra själva beteendet – ”vad du gör” – snarare än syftet med beteendet som tex viktminskning. Om du har en målsättning om att gå ner i vikt så kommer ett långsiktigt bra ätbeteende att ta dig dit!

Tips nr 4: Mellanmål! Två mellanmål per dag balanserar blodsockret och hjälper dig att komma in i bra matvanor igen. Exempel på mellanmål kan vara frukt & nötter, fil med müsli, knäckemacka med makrill i tomatsås. Goda grab-&-go's är Raw Bite och Keso mellanmål.

Bra kokböcker som är nya:

"Nordens bästa mat - det nyttiga nordiska skafferiet" av Viola Adamsson - Två flugor i en smäll – nordisk kost är ett bra val för både vårt klimat och din hälsa!

"Pauls Kök - en grönare matfilosofi" av Paul Svensson. Ett 70-tal fantastiska recept som alla har grönsakerna i fokus!

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa

Dela:

Om Alexandra Petersson

Utbildad Nutritionist i England, studerat kost och idrott vid Umeå Universitet samt diplomerad i Stahremetoden, KBT-inriktad överviktsbehandling. Alexandra är en flitigt använd föreläsare, undervisar näringslära på Yrkesakademin i Uppsala och är kostredaktör samt bloggar för tidningen Fitness Lifestyle. Mottagning på träningsanläggningen Balance och läkarmottagningen Quality Care i Stockholm. Alexandra bloggar på Fitness Magazine.

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill