Menu

Balans i obalansen

Anneli Godman: "Att tänka tankar som 'jag måste sova 8 timmar, jag måste jobba mindre, jag måste ha mer tid med barnen, jag måste besöka mina föräldrar oftare, jag måste ha bättre livsbalans…' skapar bara ny stress."
Anneli Godman, Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

Artikeln publicerades första gången 19 november 2015.

Helena Grönbek-Eriksson, Wise Consulting skrev i början av mars på Motivation.se om acceptans som det nya balans. Att det till stor del är vår egen inställning till stress, som bestämmer hur den påverkar oss och att vi behöver hitta nya förhållningssätt till obalansen. Som acceptans, eftersom obalans är en del av livet.

Så sant! De flestas liv är en studie i obalans och det kan vi leva gott med så länge vi inte klassar det som negativt, utan just accepterar obalansen. Som till exempel balans mellan jobb, fritid och vila, något som många eftersträvar och sällan finner.

Inte så konstigt om man tänker att det ska väga lika i alla vågskålar. Hur många ägnar 8 timmar åt arbete, 8 timmar åt rekreation och 8 timmar åt vila varje dygn?

Balans i sig är inte viktigt, det går utmärkt att leva med obalans i sitt liv.

Jag börjar mer och mer ana att här finns en grund och förklaring till varför verktyg som mindfulness och mental ergonomi har fått så stor genomslagskraft. Med övning blir det lättare, dels att acceptera och dels att faktiskt påverka hur obalansen ska se ut i ens eget liv.  Och lägga kraften på att förändra där det verkligen är vettigt och för att man själv värdesätter det. Det krävs tillit till sina egna val för att skapa kraft att förändra på det sättet.

Det är till exempel många som vill bli mindre stressade och tänker att balans är vägen dit. Men det är så himla lätt att byta en stress mot en annan. Att tänka tankar som ”jag måste sova 8 timmar, jag måste jobba mindre, jag måste ha mer tid med barnen, jag måste besöka mina föräldrar oftare, jag måste hinna med mer på jobbet, jag måste ha bättre livsbalans…” skapar bara ny stress.

Inte nog med att alla de där sakerna stressar var för sig, nu har det skapats stress över att förändra det också. Förändring ger primärt ett stresspåslag i hjärnan, den vet att det blir superjobbigt att förändra och försöka skapa balans mellan allt det där.

Ytterligare stress uppstår, en ond cirkel skapas.

Tänk om vi skulle prova att acceptera precis hur det är just nu och sedan bestämma en enda punkt där det skulle kännas värdefullt att förbättra situationen. Fast det skulle innebära att det fortfarande skulle råda obalans.

Om det till exempel handlar om för lite sömn (och det handlar om sömn för många, enligt nya studier sover 40% av svenskarna för lite) skulle det vara mycket bättre att börja med att skapa utrymme för lite mer sömn i nuläget än att direkt sträva efter en perfekt balans mellan sömn och vakenhet.

Vad säger att det ska lyckas om det råder total obalans just nu? Men man kan ändra lite och börja med att lägga sig 15 minuter tidigare för att sova lite mer än förra natten. Och fundera över vad som ska väljas bort för att skapa det utrymmet. Tiden kommer ju inte att expandera, så för att välja mer sömn behöver något annat väljas bort. Kanske ett TV-program, kvällsjobb, en lässtund, tid på FB/Instagram (ingen bra syssla före sänggåendet, skärmljuset stör lätt insomningen) eller så.

När framgång är nådd på ett område, återstår säkert obalans på andra. Kan det få vara så?

Det är nog en av de vanligaste frågor jag ställer som coach. Hur blir det om vi accepterar den obalans som vi inte kan göra något åt? Det ligger mycket sinnesro i förmågan att acceptera.

Skilj detta balansskapande från att förändra det som verkligen är viktigt. Ta dig an den förändringen genom att ta ett litet steg i taget. Inse att ett liv oftast inte innehåller den perfekta balansen och gör dina egna val.

Anneli Godman föreläser, tränar, coachar och skriver inom Mental Ergonomi.


Du kanske även gillar

Anneli Godman: ”Träna på arbetssättet att göra och följa en sund daglig planering, ta fokustid när du gör uppgifter som kräver tankekraft och ta små pauser mellan olika arbetsuppgifter.” Ja, du läste rätt! Jag utnämner året som vi just inlett...

Patrik Nyström: ”Kärnan i de fyra punkterna är att vara där som chef, att gå i tät dialog och satsa tid på att lyssna och ställa frågor. Det kommer att betala sig.” Arbetslivet har det senaste decenniet genomgått stora förä...

Stödpersoner kan vara ett sätt att hjälpa stressade chefer, menar forskare vid Linköpings universitet. Alla anställda har rätt att jobba i en god och hälsosam...

Downshifting - trenden som utmanar arbetslinjen. Fenomenet downshifting har flera olika nivåer och dimensioner. Det mest...

Anställda rör på sig för lite - Previa och Tappa.se startar nationell stegtävling. Hälften av de anställda, 49 procent, har en stillasittande fritid...

Gör en förändring - men alltid utifrån dig själv och din vardag. Bra tips för att få in lite rörelse varje dag. Det kan vara svårt att ta sig all den tid som man kan vilja lägga p...

Anneli Godman: "När vi använder hjärnan smart kan vi uppnå gränslöst mycket". I min coaching har jag på senare tid stött på flera som blir...

Öka energinivån med hjälp av yogans upp- och nervända övningar och olika typer av andning. "Använd övningarna innan viktiga möten, föredrag eller annat där du behöver piggas upp". Snart är det härlig sommar och semester. Men vägen dit kan inneb...

Kvinnliga mellanchefer i offentlig sektor upplever ofta en spänd arbetssituation, enligt en studie från Karolinska Institutet. Många chefer inom kommuner och landsting upplever stress och en spä...

Investering i ergonomi lönar sig i längden - viktigt för både viktnedgång och långsiktig hälsa på jobbet. Ergonomiska hjälpmedel är inte bara bra för kroppen – de...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.