Kör du med uråldrig programvara?

"Inom neuroleadership, en tvärvetenskaplig disciplin som kopplar samman ledarskap med neurovetenskaplig forskning, pratar man alltmer om utökat uppmärksamhetskapital som en investering för ledare som lever i en komplex värld".

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2013

Hjärnan är programmerad att hålla fokus på en sak i taget. När den blir störd av många intryck kickar automatiken lätt igång. Det är inte så praktiskt i vår intrycksintensiva vardag där vi får lika många sinnesintryck under en dag som en människa utsattes för under ett helt liv för inte så länge sedan. Men om hjärnan är jämförbar med en dator, där vi ständigt uppdaterar till nyare och effektivare program och programversioner, hur uppdaterar vi vår mjukvara?

Men först kanske vi ska ta reda på varför? Det finns ju ingen större mening att uppdatera om de befintliga funktionerna är tillräckliga, eller hur? Hur resonerar du när det gäller nya programversioner till din dator?

Hjärnan är en känslig och högeffektiv skapelse. Den är inställd på att lokalisera fara. Det är toppen, den håller oss vid liv utan att vi behöver tänka på det. Men det har sina baksidor.

Det limbiska systemet, som drar igång vid fara, är starkt, snabbt och aktiveras otroligt lätt. Hjärnan är ganska lättlurad och ofta märker vi det inte. Vi är experter på att tolka snabbt och skapa ”sanningar” utifrån det vi uppfattat. I tron att vi har koll. Det skapar en overklig ”verklighet”.

Om du till exempel känner dig lite pressad, har mycket att göra och undrar hur du ska få tiden att räcka till, är det tillräcklig med en kund i telefon som har en röst som påminner dig om en sträng gammal lärare som du inte gillade, för att du ska reagera med obehag och agera på ett sätt som du kan få svårt att kontrollera. Trots att det är väldigt längesedan du mötte läraren som inte ingår i din medvetna värld längre. Läraren kan fortfarande påverka dig.

Din röst blir hårdare, osäkerheten skiner igenom och du agerar i försvar. Du missar upplysningar som kunden ger dig för din hjärna sysslar med att skydda sig själv. I det läget kommer du inte med några kreativa lösningar till kunden, som till och med via telefon speglar sig i ditt obehag och känner sig illa bemött.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Om du å andra sidan skickar ett mejl till kunden (innan ovan nämnda samtal påverkat er relation negativt) och lägger till en smiley efter de rader där du beskrivit er smarta problemlösning finns stor chans att kunden läser och minns dessa rader särskilt väl. Hjärnan är lättlurad och törstar efter vänlighet och tillhörighet. Ett leende ansikte i slutet av en rad kan räcka för att öka intresset och viljan att läsa just den raden.
Det är automatiken som kickar in.

Det sker allt oftare i dagens enormt sinnestrycksintensiva värld. Hjärnan förmår inte tolka allt, den förenklar och fyller i. Den missar en massa information och fattar beslut på lösa grunder. Programvaran är inte uppdaterad. De yttre förändringarna har skett så oerhört mycket fortare än de inre.

En uppdaterad hjärna har bättre resurser i pannloberna och ökad förmåga att bromsa automatiken och processerna i limbiska systemet. Men det gäller att vara uppmärksam! Det går fort i hjärnan, vi har mindre än en halv sekund på oss att ta makten över vårt handlande.

Inom neuroleadership, en tvärvetenskaplig disciplin som kopplar samman ledarskap med neurovetenskaplig forskning, pratar man alltmer om utökat uppmärksamhetskapital som en investering för ledare som lever i en komplex värld och har mycket att hålla reda på och ta ställning till. Detta gäller de flesta inom informationsindustrin idag. Och alla är vi våra egna ledare.

Med ett utökat uppmärksamhetskapital ökar medvetenheten om de små subtila signaler som uppstår vid olika händelser i vardagen. Röster, ordval, ansiktsuttryck, kollegors sinnesstämning, egna känslor och inre monologer… Listan kan göras lång över saker som ligger utanför vår medvetenhet och som påverkar oss och styr våra val och handlingar. Det är inte helt lätt!

Prova under en timme, mer kan vara svårt till en början, att uppmärksamma allt som påverkar dig i vardagen. Och hur det styr dina handlingar. Det kostar på! Pannloberna måste aktiveras och vara på topp och de blir väldigt fort trötta och så kickar automatiken igång igen.

Vi ska naturligtvis ha vår automatik, den är fortfarande en livräddare vi behöver. Men de som investerar i sitt uppmärksamhetskapital får lite bättre koll på tillvaron. De blir allt mer medvetna om vad de gör och vad som styr dem. Det är betydligt mindre flummigt än att styras av nedärvda impulser och gamla lärare.

Du kanske undrar hur du gör en insättning på ditt uppmärksamhetskonto och uppdaterar din programvara? Det är enkelt – men inte helt lätt.

Du behöver bara övervinna ditt motstånd mot att stilla dig en stund, stanna upp, se din uppmärksamhet som en strålkastare och rikta ljuskäglan mot en sak i taget under 5-10 minuter. Utforska dina tankar, känslor och förnimmelser med en vetenskapsmans nyfikenhet under den här stunden.

Det är rena rama styrketräningen för hjärnan. Och det är billigt, kostar några minuter av din tid varje dag. Tid som du har mångfalt igen. En del kallar det meditation. Men det är ju flummigt. Eller…?

Ett tips

Vetenskapens värld från 14 januari fokuserar på hjärnan och uppmärksamhet. Måhända att experimenten kan kännas fjärran från vardagen men de ger en del att fundera över.

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Dela:

Webbkurs i ämnet

Mindfulness & uppmärksamhetsträning - 7 veckor

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill