Livshoten på jobbet

"I Sverige, som har ett mycket gruppintensivt företagsklimat, är detta oerhört viktigt att känna till och börja agera utifrån. En basal faktor för effektiva grupper är trygghet och tillit".

Hälsa | Ledarskap | ARTIKEL | SEP 2012

Varje dag utsätts vi för livshot på jobbet. Enligt hjärnan. Det kan räcka med två kollegors huvuden tätt tillsammans när du går förbi för att din hjärna ska känna sig utfryst och därmed hotad. När hjärnan upptäcker hot prioriterar den att minimera dem. Då är vi inte produktiva.

Inom Neuroleadership i USA talar man om SCARF, som står för status, certainity, autonomy, relatedness och fairness. Vid hjärnscanning kan man se att dessa domäner var för sig kan utlösa en hotreaktion i hjärnan, lika stark som om vi stod inför en livsfarlig best. Hjärnan har ännu inte lärt sig att våra urgamla reaktioner hjälper föga vid de sociala hot vi upplever dagligen.

Ökat blodtryck, muskelstyrka och kritisk tolkning är bra när vi möter björnar i skogen men stjälper mer än de hjälper på kontoret. Dessutom blir hjärnan helt fokuserad på ”faran” och tappar många andra förmågor.

På svenska kan man översätta SCARF till ASSAR;  Anknytning, Status, Säkerhet, Autonomi och Rättvisa. ASSAR kan man se på som en "kollega" som kan dra igång både hot- och belöningssystemet i hjärnan.

Det innebär att små vardagliga företeelser snabbt kan göra oss improduktiva. Hjärnans primära uppgift är nämligen att hålla oss vid liv och bokstavligen rädda livet när det är hotat. När hjärnan upptäcker ett hot prioriterar den att lösa hotet. Allt annat är sekundärt.

Om vi till exempel upplever utanförskap, genom att inte få vara med i gruppen och inte få tillgång till samma information som andra, upplever hjärnan både bristande anknytning och brist på rättvisa. Hotet drar igång, känslor och tankar kommer att snurra kring att försvara oss eller komma undan.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Upplever vi däremot att vi får tillhöra gruppen och får likvärdig information som andra, verkar ASSAR åt andra hållet, hjärnans belöningssystem aktiveras och vi kan jobba och prestera effektivt.

I grunden är det en tolkning av verkligheten som avgör reaktionerna. En trött och överbelastad hjärna har mycket lättare att tolka företeelser som hot än en alert hjärna. Det är här vår egen påverkan kommer in i bilden. Med den höga stressnivå som råder på många arbetsplatser idag är det många hot som drar igång helt i onödan. Det kostar tid, energi, konflikter och pengar.

I Sverige, som har ett mycket gruppintensivt företagsklimat, är detta oerhört viktigt att känna till och börja agera utifrån. En basal faktor för effektiva grupper är trygghet och tillit. ASSAR kan bidra till att stjälpa en grupp, som då inte kommer att leverera. Eller hjälpa en grupp att utifrån en trygg grund hitta konstruktiva och ofta otraditionella lösningar. Trygga hjärnor har betydligt bättre tillgång till sin kompetens och bättre översikt än otrygga.

I kommande artiklar kommer jag att belysa de olika områdena i ASSAR och diskutera vad de innebär och hur vi kan minska hoten och skapa effektiva, mentalt ergonomiska, arbetsmiljöer. Vi behöver hjälpa vår moderna hjärna att inse att muskelkraft, kamp och flykt inte längre är lösningen när vi hamnar i "fara".

Att jobba med ASSAR skulle minska mycket stress på arbetsplatser. Och öka både effektivitet och prestation. Hjärnan är formbar och fantastisk - om än lite lättskrämd och känslig!

Anneli Godman.

Anneli Godman

Vår expert på hjärna, stress och prestation

  • Följ skribent

Anneli Godman utbildar i och skriver om Mental Ergonomi i onlinekurser, artiklar och böcker. 
Mental Ergonomi går ut på att skapa en hållbar vardag där vi samverka respektfullt och skapar förutsättningar för att prestera på en nivå vi mår bra av. I Annelis onlinekurser ges tillfälle att, i små steg, öva på att skapa en mer mentalt hållbar vardag. Kurserna bygger på kunskap grundad i erfarenhet och vetenskap.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Anneli Godman.

Anneli Godman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill