Menu

Sluta säga att du är stressad

"Det har betydelse för hjärnan vilka budskap vi matar den med. Den har en förmåga att tro på det vi säger och tänker".

Det slår mig hur ofta jag hör människor säga saker som ”det är så stressigt nu”, ”jag måste stressa”, ”jag är stressad” i en aldrig sinande mängd varianter. Det är ett utmärkt sätt att fortsätta att vara stressad. Det ger näring till hjärnans ”stressnätverk”.


Jag menar inte att vi ska sluta prata om de viktiga sidorna av stress. Att det är allvarligt och faktiskt dödande med långvarig stress. Det dödar hjärnceller och studier visar på starkt samband mellan långvarig stress och demens.

Den allmänna nerdragningen på resurser och den allt mer ökande pressen på många människor är också viktiga att ha fokus på, det behövs ökad kunskap hos beslutsfattare och ledare.

Det är också av stor vikt att medvetandeföra att den enorma mängden sinnesintryck som ständigt flödar emot oss och samhällets 24/7-mentalitet påverkar hjärnan starkt och ”tröttar ut” den. I sammanhanget är kunskap och allas eget ansvar avgörande.

Men att ständigt prata om att vi är stressade hjälper inte ett dugg! Det gör snarare saken värre och håller stressen vid liv.

Man skulle kunna likna framkomligheten i hjärnans nätverk vid ett vägnät. Där det är mycket trafik bygger vi stora leder för att underlätta framkomligheten. Genvägar är ofta senvägar, säger ett talesätt. Viker vi av från de stora lederna blir det ofta lite krångligare och tar lite längre tid att ta sig fram.

På samma sätt är det i hjärnans kommunikation. De leder vi far ofta på blir till stora motorvägar där informationen lätt tar sig fram. Tänker och pratar vi ”stress” jämt och ständigt, håller vi dessa nätverk vid liv. Det blir lätt att tolka allt som stress, utan urskiljning. Och att lite slarvigt använda uttrycket stress så fort det är mycket eller bråttom.

Det har betydelse för hjärnan vilka budskap vi matar den med. Den har en förmåga att tro på det vi säger och tänker.

Mycket av vår stress skapas på det här sättet i tanken. Att bryta tankemönster är att gå lite utanför sin trygghetszon och börja fara på nya vägar. Det kan kännas som att komma till ett vägarbete, det tar stopp! Det kanske är ett stort hål i marken. Hur ska vi ta oss över eller förbi?

Det är ett visst motstånd att bryta tankemönster och beteende. Precis som det ofta är ett visst motstånd att vika av från motorvägen och utforska en ny väg. Det tar emot, det kostar på till en början, vi behöver öka vår uppmärksamhet och vi får medvetet välja att möta och forcera de hinder som dyker upp. Och de möjligheter som uppenbarar sig.

Möjligheten att hitta ett stycke väg som är oändligt vackert när vi är ute och kör. Möjligheten att koppla ihop nya nervceller i hjärnan när vi tar oss bort från ”stressmotorvägen”. Kanske upptäcka vägar som heter fokus, effektivitet och till och med lugn. Trots att det är mycket att göra.

Tricket är att våga tänka nya tankar, trots motståndet. Byta ”det är stressigt nu” mot ”idag är det mycket, nu ska jag jobba fokuserat med en sak i taget”. Byta ”jag måste stressa iväg för att hinna” mot ”jag har kort om tid, jag får skynda mig”. (Det är inte samma sak att stressa som att skynda!)

På så sätt början nya nervbanor att koppla ihop sig och bli allt mer farbara efterhand. Vi får fler möjliga vägar att fara på.

Att utmana sig själv och tänka nya tankar är bra träning för hjärnan. Det sägs att vi tänker 60 000 – 90 000 tankar per dygn. Och att 95 % är samma tankar som igår! Det skapar inte så många nya nätverk i hjärnan.

Så prova en dag eller två! Gör dig själv uppmärksam på när hur ofta du använder ordet ”stress”. Prova att byta ut det mot ett mer nyanserat uttryckssätt. Aktivera fler delar av din hjärna och undvik att dra igång stressen i onödan. Du kan hitta nya spännande hjärnvägar att känna dig bekväm och till och med trygg på.

Och det skulle inte förvåna mig ett dugg om du känner dig mindre stressad och hinner med mer.

Önskar dig många nya farbara hjänvägar!


Du kanske även gillar

Tio tips för att bli mer hållbar som människa. Be kind to yourself! Vi lever i en tid av extrem förändring och utveckling. Världen...

Gör en förändring - men alltid utifrån dig själv och din vardag. Bra tips för att få in lite rörelse varje dag. Det kan vara svårt att ta sig all den tid som man kan vilja lägga p...

Tema:Stress - artikelserie del 3 av 3. Tips på sätt att hitta vägar till motivationen och komma runt pressen. Stress kan ha många orsaker. För mycket att göra eller för...

Anneli Godman: "Hjärnans arbetsminne har begränsat med resurser och behöver pauser, för de flesta varje timme, för att orka hålla fokus på det som sker för stunden." I mina samtal med högpresterande personer kommer ofta det här med...

John Maxwell: Del 1 i serien om framgång – därför ska du välja en hälsosam livsstil. Varför tycks en del människor alltid ligga steget före? Hur har...

Anders Nordmark, gästskribent: "Frigör potentialen genom att utveckla goda förutsättningar för prestation." Alla människor bär på förmågan att vara kreativa och...

… för både prestation och välmående… Hur lång tid tar det att säga God Morgon och le mot kollegorna? Hur...

Mia Winqvist på Skatteverket berättar om vikten av att agera när en medarbetare dör. (Del 1 av 4). För ett år sedan dog Tor Niklasson i en allvarlig tarmcancer, efter...

Högpresterande människor skippar ”att göra”-listorna och gör upp riktiga scheman istället. I dagens arbetsliv är vi på många sätt friare än n...

Har du koll på vad som är viktigt för dig? Sist jag skrev här talade jag om hur vi håller koll på det vi...

 • Kommunicera

Kan du vara dig själv på jobbet eller behöver du spela en roll för att lyckas? Jag funderar en del på detta för jag hör ganska ofta att vi har olika roller i livet, att det är viktigt att ha det. Att det är en roll att vara chef eller ledare, en roll att vara förälder, en roll att ställa sig på en scen och presentera något för andra… Att om man ikläder sig en roll för sina olika åtaganden så går det så mycket lättare att hantera. Samtidigt som de flesta av oss inte har den skådespelartalang som krävs för att leverera våra olika roller trovärdigt om de ligger för långt ifrån oss själva. För tänk om det är så att detta rollspelande, som många av oss håller på med för att vi tror att vi borde, i själva verket är det största kommunikationshinder vi har i vårt samhälle?

 • HR

Vi har alla olika typer av kontakthinder - en del fler eller större, andra färre eller mindre. När något av dessa hinder får växa sig för stort påverkar det vårt sätt att tänka och utföra vårt uppdrag som chef väldigt negativt. De påverkar företagskulturen, hur vi ser på saker och hur vi agerar i affärslivet. Skillnaden i storlek och antal hinder kan vara det som vänder ett företag från att vara som alla andra till succé på marknaden. Det går att identifiera och åtgärda hinder, och att arbeta med detta på individ-, grupp- eller organisationsnivå är oftast mycket lönsamt.

 • Ledarskap

I en nyligen genomförd vetenskaplig studie visas att chefer uppfattar sig som ledare men använder den största delen av sin arbetstid till att vara chefer. Hur stämmer det då med ambitionen att vara en kommunikativ chef, en coachande chef, en chef som skapar medarbetarengagemang och som tar sig tid för att ge feedback?

 • Motivera

Att uppnå bestående förändring är något av det svåraste som finns. Podcastprofilen Eric Zimmer vet det bättre än de flesta – han har genomgått en av de svåraste beteendeförändringar man över huvud taget kan tänka sig. I det här korta föredraget berättar han om sina erfarenheter, och förklarar – med utgångspunkt från sällskapsspelet ”Risk” – vilka tre grundläggande strategier man bör använda för att lyckas nå sitt mål och åstadkomma en varaktig förändring i sitt liv.

 • Ledarskap

“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa:
 – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme. Nu är det din tur att ge mig något först. Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved. Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”.

 • Kommunicera

En konferens erbjuder fantastiska möjligheter för en organisation att utvecklas och att möta utmaningar. I en väl planerad och genomförd konferens kan vi hantera komplexa kommunikationsutmaningar, arbeta med verkligt lärande, komma vidare i förändringsprocesser, vara innovativa och skapa genuint engagemang. Samtidigt är konferenser alltid mycket kostsamma, inte minst när man räknar in produktionsbortfallet och effekter av missade målsättningar som en dålig konferens riskerar att medföra. Trots att potentialen med en bra konferens är enorm och kostnaderna skyhöga så planeras många konferenser på rutin och med utgångspunkt från förlegade föreställningar om hur en konferens går till.

 • Ledarskap

Behöver det vara så svårt att visa vem man är? Vet alla vem de är? Tror vi att vi är autentiska, men har en omedveten mask? Vem bestämmer när jag tagit av mig masken? Kommer vi någonsin ta av oss masken helt? Detta är några av de frågor jag fick utifrån min förra artikel ”Släpp sargen och av med masken” – varmt tack för inspiration till fortsatt reflektion.

 • Ledarskap

Begreppet medarbetarskap figurerar numera ofta på våra arbetsplatser. Många gånger utifrån ett tämligen ensidigt perspektiv, det vill säga att arbetsgivaren kräver att medarbetare ska ta ett allt större ansvar och förväntas hantera allt större och mer komplexa utmaningar. Och visst är det så. Gränserna luckras upp mellan det som tidigare var chefens jobb och det som nu medarbetaren bör hantera. Men vad krävs av ledarskapet i och med denna förändring?

 • Ledarskap

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

 • Ledarskap

Att genomgå förändringar är ofta tufft och påfrestande för oss människor, eftersom vi har ett behov av trygghet och rutiner. Extra krävande blir det när förändringen är påtvingad utifrån – av en arbetsgivare, exempelvis. En ny amerikansk studie visar att löntagare som genomgår förändringar på jobbet upplever stress och andra hälsoproblem i större utsträckning än andra. Men inte bara det – väldigt många är också misstänksamma när det gäller arbetsgivarens egentliga motiv till att genomföra förändringen, samt skeptiska till utgången av förändringsarbetet.

 • Ledarskap

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

 • Ledarskap

Anna var en framgångsrik och omtyckt mellanchef och hade banat väg för ett nytt steg i karriären. Hon fick ett större uppdrag och en plats i högsta ledningen. Hon var smickrad och stolt över sin befordran, men efter ett tag började hon tvivla. Osäkerheten tog över och hela situationen kändes övermäktigt. Vem och hur skulle hon vara i ledningsgruppen för att passa in? Anna kämpade på och blev mer och mer ambitiös i att leva upp till de förväntningar hon trodde fanns på henne i den nya rollen. Hon tog på sig en mask varje gång hon klev in i ledningsgruppen. Men masken fungerade inte. Tvivlet ökade och därmed stressen. Hon var nära att stiga av.

 • Motivera

Vad krävs egentligen för att bli framgångsrik? Intelligens och talang, skulle nog många säga. Psykologen Angela Lee Duckworth menar dock att det finns en annan egenskap som är minst lika viktig: Ihärdighet. Duckworth bygger sin teori bland annat på sina erfarenheter som lärare och sina studier av framgångsrika människor inom en rad olika områden. Hittills har det inte forskats tillräckligt mycket om det här ämnet, förklarar hon - men genom att öka vår kunskap om hur man bygger upp ihärdighet kan vi ge människor de rätta verktygen för att nå sina mål.

 • Projektleda

Just nu träffar jag väldigt många människor som är bekymrade, stressade och frustrerade över att inte hinna klart allt som måste vara klart. Innan semestern.
Varje år är det många som beklagar sig över att maj månad och tiden fram till midsommar går så fort. Att det är för många lediga dagar. Att det är för många saker som händer samtidigt. Samtidigt med avslutningar i föreningar och skolor så vill vi ju också hinna njuta. Hinna ta den där lunchen, eller gå på det där grillpartyt.

 • Motivera

Kan du visa äkta känslor på jobbet – eller upplever du att du måste fejka positiva känslor och gå omkring med ett påklistrat leende? Frågan kan vara avgörande för hur du mår på jobbet. En ny amerikansk undersökning visar att det finns ett klart samband mellan äktheten i de känslor vi visar på arbetsplatsen och hur väl vi trivs. Om du inte behöver fejka dina känslor så är det 32 procent större chans att du älskar ditt jobb, skriver tidningen Forbes.

 • Ledarskap

”Vi har gjort personlighetstester i vår arbetsgrupp. Det var så bra för att förstå hur olika vi egentligen är. Det blev sååå tydligt att jag är en extrem XYZ och Olle är en typisk ABC och det blir alltid lite svårt när vi ska jobba ihop. Jag vill att det ska hända saker snabbt och är väldigt drivande. Olle är så noga med att analysera allt innan han gör något. Jag har inte alls ro att gå in i detaljer så där som han gör…”