Menu

Vatten som hjärnbroms för glädje och välmående

Anneli Godman: "Att bromsa en skenande hjärna med hjälp av vatten är en enkel strategi, särskilt så här i sommartider."

Att ha kontroll på sitt hjärnkontor är en väg till glädje och välmående. Inte helt självklart och inte helt lätt i tider av multitasking, splittring, ständiga stimuli, hotfullhet, rädsla och medföljande känslokaos. Hjärnforskarna bjuder oss användbara strategier, det är upp till var och en att använda dem. 

 

Faktaruta:

Vill du påbörja en förändringsresa genom att skapa mer sinnesro i ditt liv?

Prova någon av Annelis webbkurser på Motivation.se!

Rörelse och full fart leder framåt. En obestridlig sanning. Eller? Det blir allt mer tydligt att full fart kan leda oss rakt ner. Ner i diket. Med påföljder som hotar både hälsa, arbetsklimat och relationer.

När vi kör på för fullt blir vi lätt fartblinda och omedvetna eftersom vår autopilot kopplas på. Den behövs för att vårt system ska klara den höga farten. Då agerar vi utifrån det som är minst kostsamt för hjärnan. Följden blir att vi inte utvecklas utan fastnar i standardtankar och automatiserat beteende vilket kan leda till att vi tackar ja till en sommarfest, resa eller släktträff mer än vi orkar med. I det läget bekräftar vi lätt våra egna sanningar om oss själva och omvärlden, som att det inte skulle gå att tacka nej. Ofta är dessa sanningar alternativa, som så många andra tankar som omger oss.

Aktivitet och stillhet utvecklar hjärnan
Att bromsa och stanna upp hjälper hjärnan att utvecklas, förutsatt att det också finns något att utvecklas kring, det vill säga att vi tar in nya intryck, utmanar oss själva i vardagen, lär oss nytt, reflekterar och provar andra perspektiv. Det gäller alltså att ha en balans mellan aktivitet och stillhet. Den ena tappar i värde utan den andra.

I skrivande stund är det sommar och för många hägrar en efterlängtad semester. Det finns massor av råd runt omkring oss vad vi ska tänka på före, under och efter semestern. Men en semester och dess ner- och uppladdning kan se ut på tusentals olika sätt. Jag tror att något av det viktigaste vi kan ägna oss åt är att vara snälla mot oss själva. Då blir det också lättare att vara snälla mot varandra. Världen behöver snälla människor.

Att vistas vid eller i vatten gör oss gott

Vill du göra något gott för dig själv, och samtidigt bromsa inflödet till din hjärna, kan du besöka en strand. Det går förstås utmärkt att göra under vilken årstid som helst. Den kan också se olika ut, det behöver inte vara den vackraste stranden i världen. Det är nämligen vattnet som gör oss så gott. Det spelar ingen större roll om det är vatten i havet, en stilla å, en brusande fors, en pool – eller vattnet i duschen!

 

I närvaro av vattenljud lugnar hjärnan ner sig, till skillnad från när hjärnan ständigt får stimuli från de ljud vi dagligen omges av; människors prat, trafikljud, musik, film, dataspel och så vidare. Ljudet av vatten har en lugnande effekt på hjärnan och vårt kloka undermedvetna får en chans att verka och påverka oss som den källa till kreativitet och problemlösning det är. ”Heureka moments” uppstår ofta i duschen, under paddelturen eller när vi bara sitter och glor på vattnet och lyssnar på dess eviga ljud. Hjärnan bromsar in och i den yttre stillheten uppstår en inre aktivitet i det vi kallar hjärnans default mode network och som behöver få vara med för att vi ska komma fram med något nytt.

Vattnets meditativa inverkan
Att vistas vid vatten har en meditativ inverkan på kropp och sinne. För många är det lättare att fokusera på vattnets speglingar, glitter och kluckande än på andningen som man ofta är hänvisad till vid meditation. Det ena är inte bättre eller sämre än det andra. Att många typer av meditation har en god inverkan på oss människor har förhoppningsvis inte undgått någon. Att stilla sig och fokusera sänker stressnivåer, mildrar ångest, smärta och nedstämdhet och bidrar till mental klarhet, fokus och bättre sömnkvalitet. Ur detta kommer också en stärkt förmåga att knyta an till andra.

Så, ett enkelt sätt att vara snäll mot dig själv, och andra, i sommar är att vistas vid eller i vatten. Naturligtvis utifrån dina egna förutsättningar. Den som är rädd för vatten har troligen mer glädje av en lång dusch än en tur i en roddbåt. Och den som blir avskräckt av tanken på en fullpackad strand med stojande barn och skränande vuxna kanske ska ge sig en annan tanke. Det finns lugna platser vid vatten för oss alla.

Ge dig en skön sommar!

Källa: Wallace J. Nichols, marine biologist, Huffington post

Du kanske även gillar

”Det är ingen tillfällighet att jag skriver detta just nu, i september 2015, då världen visar oss grymma orättvisor.” Vill du bli lycklig? Agera rättvist, börja i det lilla med dig sj...

"Vi lever i ett tankesamhälle. Det är en fantastisk tid för modiga ledare och medarbetare att utmärka sig och påverka framtidens arbetsliv." Du deltar i ett möte som handlar om viktiga kundstrategier, svarar p...

Mindfulness ökar produktiviteten och ger gladare medarbetare. Bland annat… Företag och företagsledare är experter inom sina områden...

Anneli Godman: "Sätt hjärnan på spåren och du kommer att få ut mycket mer av den". Hur svårt kan det vara? Börja din dag med planering! Det är ett...

Tema:mod - Det är modigt att gå i terapi. Mår du dåligt? Är du inte så glad som du vill vara eller...

”Det pratas för lite om att hjärnan blir trött av den myckna splittring den utsätts för när vi hoppar mellan olika arbetsuppgifter, mejl, sms, sociala medier och interaktion med andra.” Kan hjärnan bli trött? Ja, precis som kroppen blir trött av...

Anneli Godman: "När vi använder hjärnan smart kan vi uppnå gränslöst mycket". I min coaching har jag på senare tid stött på flera som blir...

Charlotta Strand, Wise: ”Forskning visar att emotionell intelligens bland annat ger ökad effektivitet, ökad arbetstillfredsställelse, lägre personalomsättning och även ökar vårt personliga välbefinnande.” EQ påverkar din karriär. Det påverkar ditt ledarskap, hä...

Gästskribent Patrik Nyström: "Viktigt att se till individens unika situation för att verkligen gå till botten med stressproblematiken." Stress är ett tidstypiskt problem – tempot är högre s...

Det är inte vad som händer oss, utan hur vi reagerar som är avgörande. Viss stress är nödvändig och gör att vi klarar utmaningar...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.