Menu

Andningen som redskap för minskad stress

Därför bör du använda rätt andningsteknik. "Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre."
Andningen som redskap för minskad stress

Har andningen någon betydelse för din hälsa? Är det en myt att du kan prestera bättre och få bättre hälsa med rätt andningsteknik? Jag hade turen att få prata andning med hälsocoachen Anders Olsson och få reda på varför tejpad mun på natten är bra.

En sen kväll när jag kommer in i sovrummet så får jag en chock. Min sambo ligger i sängen med tejpad mun. Det ser helt galet ut och det är svårt att inte börja skratta. Han mumlar något ohörbart och jag inser att det inte blir någon längre konversation i sängen framöver. Numera sover nämligen sambon alltid med tejpad mun, något han lärt sig på kurs hos andningsexperten Anders Olsson. Och resultatet är fantastiskt, ingen mer snarkning på nätterna.

Medveten andning

Andningsexperten och hälsocoachen Anders Olsson arbetar med det han kallar medveten andning. Det är inte yoga, inte meditation, inte mindfulness utan en blandning av alla dessa. Medveten andning handlar om våra dagliga andningsvanor. Om att lägga grunden för en bättre hälsa, få mer energi och harmoni, större nyfikenhet och kreativitet samtidigt som vi minskar stress, smärta, rädslor, oro och hälsoproblem.

Medveten andning handlar om att syresätta kroppen på ett mer effektivt sätt genom att förbättra sättet vi andas de 1 000 andetag vi tar varje timme. Det handlar om att förstå hur viktig vår andning är för alla aspekter av vårt liv – våra tankar, känslor och kroppsliga funktioner. Faktum är att i andetaget har vi det bästa verktyget som någonsin uppfunnits för att hantera stress, rädsla och smärta.

Vi tänker inte på vår andning, vi tar den helt enkelt för given. Visste du till exempel att vi tar upp till 25 000 andetag per dygn. Det blir 10-20 kg luft som passerar in och ut ur vårt system varje dag, vilket är tio gånger mer än den mängd mat vi äter. Många av oss lägger stort fokus på vår föda, kanske borde vi också fokusera mer på vår andning?

Använd dina resurser

Jag hade som sagt turen att få göra en intervju med Anders Olsson.

Han är en IT-entreprenör som byggde upp ett framgångsrikt IT-bolag. Men det gick för långt, stressen blev för stor och när en av hans söner blev sjuk i borrelia tvingades Anders att sätta sig in i den sjukvård som han upptäckte inte riktigt fungerade som han hade trott.

- Jag började läsa på själv och helt plötsligt såg jag livet i ett större perspektiv, med mer mening. Jag förstod att vi behövde ett redskap för att koppla ur stress-turbon för att få återhämtning och kraft utan prestation, säger Anders.

Och det var då han började utforska andningens betydelse och kom fram till att andningen är en framgångsfaktor för att använda sina resurser och sin energi på ett smart sätt.

Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre. Det blir framförallt möjligt att använda sin potential på ett bättre sätt. Han kopplar även detta till goda beslut och lönsamhet i näringslivet. Anders menar att man kan spara pengar och resurser, och få in ett nytt sätt att tänka i både styrelserummet och i det dagliga arbetet.

- Man tar bättre beslut när man har en lugn andning som gör att syreupptagningen fungerar bättre. Forskningen visar att man blir     xmer balanserad och strukturerad. Särskilt viktigt för ledare som ju behöver inre lugn, stabilitet och att vara strukturerade. Det blir man när man har en bra andning. Med en sämre andning kan det bli svårare att hantera sina känslor, för det är lätt att tappa sitt humör och förlora kontakten med sin kropp. Då blir det inga bra beslut, säger Anders.

Bättre prestationer

När vi toppandas med vår bröstkorg så spänner vi kroppen och får muskulösa spänningar som leder till huvudvärk, migrän, kortisolpåslag med mera. Vi behöver syresätta våra muskelceller och se till så att vi mår bättre under dagen. Dessutom, om du har en bättre andning över dagen så presterar du bättre i din träning och känner dig gladare.

- Om man stannar upp ibland och tar en andningspaus så blir syreupptagning bättre över tid och det kommer du att märka, du blir piggare, säger Anders.

Jag nämner att min sambo sover med igentejpad mun på nätterna och hänvisar till hans andningsteknik. Varför är detta bra? frågar jag Anders.

- Munandning i vila innebär per automatik att vi hyperventilerar, d v s andas för mycket. Det leder till en tvärtomeffekt som gör att vi berövar kroppen en del av det livsviktiga syret, trots att vi ju andas mer. Ungefär som att en bil inte går bättre bara för att den får mer bränsle. En god andning börjar alltid i näsan och när vi tejpar munnen på natten säkerställer vi att andningen bara sker in och ut genom näsan så att vi kan koppla ur turbon och kroppen kan få den djupsömn den behöver. Vi återhämtar, läker och reparerar oss då på ett effektivt sätt och reserverna kan byggas upp så att vi är redo för nästa dags utmaningar. En effektiv återhämtning är nyckeln till att kunna prestera över tid.”
 
Här kommer några tips i Anders andningsskola:

 •     Stäng munnen när du tränar! Försök andas genom näsan.
 •     Andas genom näsan i din vardag, i bilen, på bussen, på kontoret.
 •     Tejpa munnen på natten, om du vågar.
 •     Andningsträna, träna upp den långsamma andningen genom lite träning varje dag.
 •     Ha en andningsminut i mötesrummet innan mötet för att få fokus.
 •     Avsluta dagen med 5 minuter där du lägger en hand på magen och en hand på bröstet och lägger märke till din andning
 •     Innan du går upp och ska ha ett anförande - andas några minuter.

Gör Anders andningstest här.

Ta del av Anders Olssons andningsskola här.

PS.
Inom hockeyträning och annan träning har man haft stor framgång i andningsteknik. Innan spelarna går ut på match så använder de sig av andningstekniken och blir på så sätt mer fokuserade och mer framgångsrika. Det finns i dag flera studier om vikten av att andas rätt som man kan ta del av.

Nu kör vi! Andas…


Du kanske även gillar

Mia Winqvist, Skatteverket: ”Fakta om sjukdomen lindrar”. (Del 2 av 4) För ett år sedan dog Tor Niklasson i en allvarlig tarmcancer, efter...

Intellektuell nyfikenhet och arbetsmoral är viktigare än intelligens för att nå framgång, visar ny forskning. Personlighet är en viktigare framgångsfaktor än intelligens,...

"Vi vet idag att hjärnan rent fysiskt 'bygger om sig' vid ändrat beteende. Det bästa byggstenarna vi kan ge hjärnan är övning, tid och sömn." Välkommen tillbaka! Nu vimlar tipsen i medierna om hur vi ska komma ig...

Det är inte vad som händer oss, utan hur vi reagerar som är avgörande. Viss stress är nödvändig och gör att vi klarar utmaningar...

Häng med och träffa en av våra Svenska bankers toppchefer inom hr – Annika Borg, chef för Merchant Banking på SEB. Annika Borg har tydliga mål med sitt hälsoarbete för...

IT gör arbetet gränslöst - höjd stressnivå kan leda till ohälsa. Var fjärde anställd känner sig psykiskt belastad av IT-anvä...

Musik kan göra livet lättare för stressade människor, menar amerikanska psykologer. En genomtänkt playlist kan förändra ditt liv. Det hävdar...

Tema:Stress - artikelserie del 3 av 3. Tips på sätt att hitta vägar till motivationen och komma runt pressen. Stress kan ha många orsaker. För mycket att göra eller för...

Idrottspsykologen Fredrik Sandin om prestation, drivkraft och teambuilding. En elitidrottare måste alltid vara bäst när det verkligen g...

Anneli Godmans tankar om att förenkla - jobbet och fritiden: "Och hur känns tanken att, oavsett policys, föra in enkelhet i ditt eget liv? Skala bort, skala av." Enkelt är vackert. Och skönt. Det är dessutom oerhört...

 • Motivera

Hur bryter man en dålig vana? Vi människor har en tendens att fastna i vanor och beteenden som vi vet att vi inte mår bra av, ändå kan det kännas nästan omöjligt att bryta mönstret. Enligt psykiatrikern Judson Brewer finns det dock en ganska enkel lösning på problemet. Han menar att vi kan bryta dåliga vanor genom att bli mer nyfikna på dem. Med hjälp av mindfulness och medveten nyfikenhet kring vad som händer kan vi ta kontrollen över beteendet, och övervinna det.

 • Kommunicera

När journalister beskriver hur de upplever företagens krishantering är det "att sanningen inte kommer fram direkt" som rankas högst. Det visar en undersökning från Aalund. Men sanningen är sällan så enkel. Den är inte svart eller vit, och kan oftast inte beskrivas med ett enkelt “ja” eller “nej”. Verkligheten som utspelar sig bakom kulisserna är i själva verket för komplex för att kunna sammanfattas i en oneliner.

 • Ledarskap

När man talar om organisation handlar det ofta om saker som linje-stab, styrning, kontroll, projekt, lean och agility. Möten pratar man inte om. Många lägger mer än halva sin arbetstid på möten, men tar dem för givna. Vad händer om vi börjar se möten som en organisationsform, den mest grundläggande av dem alla?

 • Projektleda

Uttrycket ”Elefanten i rummet” kommer ursprungligen från engelska språket. Det är ett bildligt uttryck för något som tar stor plats och är påtagligt för alla människor i en grupp. Trots detta undviker man att prata om det. Alla vet, men ingen säger något.
”Kejsarens nya kläder” kan användas på liknande tema. Här handlar det om HC Andersens figur som hade kläder av ett magiskt tyg som man inte kan se. I själva verket låtsas alla som att de ser "kläderna", och kejsaren vandrar omkring naken. Ett litet barn utbrister till slut: "Han har ju inga kläder på sig!". Alla vet, men ingen säger något. Vi anpassar oss till gruppen trots att det är uppenbart att gruppen har fel.

 • Coacha

Under mina 25 år som psykolog och coach har jag hört samma sak från nästan alla mina klienter, och det är meningen ”jag vet inte vad jag vill”. Lite mer utförligt låter det ungefär så här: ”Jag är vilsen och orolig för jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv och mitt arbete.”
Att inte veta vad man vill i livet och i karriären kan vara väldigt stressigt och frustrerande. Det leder ofta till att man inte kommer vidare utan stannar i en situation som inte är optimal.

 • Ledarskap

Ofta har jag undrat över varför vi talar så mycket om ledarskap utan att tala om människan bakom chefen. Människan är i ständig tillblivelse - om hon vill. Det betyder att ditt ledarskap också kan vara i ständig tillblivelse - om du vill. I det ögonblick du sagt ja till en chefsbefattning med personalledaransvar ligger din största framgång i hur du leder dig själv och dina medarbetare, vilket ligger i ledarrollen. Så vem är människan bakom dig som chef och ledare?

 • HR

Det sägs ofta att det är svårt att hitta rätt människor att rekrytera. Det talas också om att det råder kandidatbrist. Men är det verkligen så eller är det bara vi som tänker fel?  Vår gästskribent Tove Nylin reflekterar över frågan, och tror att kompetensen nog finns där om vi bara vågar se bortom ytan.

 • Ledarskap

Simon Elvnäs forskning om ledares beteende har fått stor uppmärksamhet. I hans studier framkommer att det är stor skillnad mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör. På Projektnärings vårträff den 5 maj kommer han att berätta om dessa resultat, vad de får för konsekvenser för arbetslivet – och hur man kan minska glappet mellan formulerat uppdrag och utfört uppdrag. Men redan nu har Motivation.se tagit tillfället i akt att ställa några frågor till KTH:s industridoktorand.

 • Ledning

Oavsett hur effektiv ledningsgruppen har varit historiskt, så finns det en central fråga som alla företag bör ställa sig: Vad behöver ledningsgruppen framöver för att skapa största möjliga värde i en allt mer komplex värld med en accelererande förändringstakt och tilltagande oförutsägbarhet?

 • Hälsa

Det är lätt att tro att kreativa människor är de som är lite ”låt gå” och inte så ordningsamma eller disciplinerade. I själva verket kan det vara precis tvärt om – disciplin och målmedvetenhet är en förutsättning för att lyckas med det kreativa arbetet och i bästa fall uppnå flow.

 • Motivera

Var inte rädd för smärtan. Den är en naturlig del av livet. Lika naturlig som glädjen, kärleken och sorgen. Faktum är att dessa är nära sammanflätande i livets väv. De är alla väsentliga delar av livets helhet. Och för att känna mig hel som människa behöver jag välkomna känslorna. Det tog mig tid att komma hit, men i dag är jag tacksam för att jag ocensurerat vågar känna alla mina känslor. De är en rikedom. De är nyanserna i livets dans. De gör mig mänsklig. Jag känner, därför är jag. Det är fundamentet i det mänskliga varandet. Utan känslan vore jag levande död. Oupplevd. Med känslan upplever jag. Livet. Mig själv. Mötet med dig.

 • Motivera

Vi människor vet ofta vad vi behöver göra för att bli lyckliga och leva ett gott liv. Problemet är bara att vi inte gör det. Du vet att du mår bäst av att vara aktiv och kreativ, ändå väljer du att titta på TV eller slösurfa på datorn. Det kallas för ”lyckans paradox”, och är ett gissel för många människor. Varför gör vi inte sådant som får oss att må bra?

 • Motivera

De flesta av oss människor strävar efter ett hälsosamt och lyckligt liv. Men vad krävs egentligen för att bli lycklig? Många söker det goda livet genom att jaga pengar, framgång och kändisskap, men ingen av dessa faktorer är avgörande för en människas lyckonivå. Psykiatrikern Robert Waldinger från Harvard University berättar här om en unik studie där hundratals amerikanska män har följts under hela sin livstid. Studien, som inleddes för 75 år sedan och fortfarande pågår, visar att det faktiskt finns ett ganska entydigt svar på vad människor behöver för att kunna leva ett gott liv.

 • Motivationsbloggen

Just nu befinner vi oss i ett samhällsskifte. Från Industrialism till en ny samhällsform. I media har det nya samhället kallats vid många namn, exempelvis Postmateriella samhället eller Postindustrialism. För enkelhets skull kallar jag det för det digitala samhället. Så, vad händer när man befinner sig i ett samhällsskifte? Jo, det är kaos…

 • Motivationsbloggen

När jag gick i grundskolan på 1100-talet nötte vi glosor, insjöar, huvudstäder, periodiska system och allt annat mellan himmel och jord. Nötandet var en del av vardagen. Jag minns fortfarande att slaget vid Hastings ägde rum 1066 och att den kemiska beteckningen för Klor är Cl. En del sitter kvar, men rätt mycket har lossnat, om jag ska vara ärlig. Nu är det modern times. Mina ungar lär sig fortfarande sjöar och huvudstäder och franskaglosor - men på nya sätt. När jag ser dem hänga över sina skol-appar, fantasifulla lärspel och klickar och swajpar tänker jag på forntidens nötande. Och så tänker jag att de är lyckans ostar som fått kliva in i en helt annan kunskapsvärld redan från start

 • Motivationsbloggen

Med dagens digitala samhälle och ungdomarna som växt upp i det, är förväntningarna höga på att IT-system fungerar som de ska. De måste vara effektiva och hjälpa användaren att förstå hur de fungerar. App- och speltillverkare blir sågade väldigt snabbt om något är fel, särskilt av andra utvecklare som anser sig veta hur enkelt olika buggar går att lösa. Företagssidor uppdateras också kontinuerligt på marknaden för att ha en bra användarvänlighet så att du som besökare enkelt hittar fram dit du vill och konverteras till att bli kund.

Partners

Webbkurser