Menu

Andningen som redskap för minskad stress

Därför bör du använda rätt andningsteknik. "Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre."
Andningen som redskap för minskad stress

Har andningen någon betydelse för din hälsa? Är det en myt att du kan prestera bättre och få bättre hälsa med rätt andningsteknik? Jag hade turen att få prata andning med hälsocoachen Anders Olsson och få reda på varför tejpad mun på natten är bra.

En sen kväll när jag kommer in i sovrummet så får jag en chock. Min sambo ligger i sängen med tejpad mun. Det ser helt galet ut och det är svårt att inte börja skratta. Han mumlar något ohörbart och jag inser att det inte blir någon längre konversation i sängen framöver. Numera sover nämligen sambon alltid med tejpad mun, något han lärt sig på kurs hos andningsexperten Anders Olsson. Och resultatet är fantastiskt, ingen mer snarkning på nätterna.

Medveten andning

Andningsexperten och hälsocoachen Anders Olsson arbetar med det han kallar medveten andning. Det är inte yoga, inte meditation, inte mindfulness utan en blandning av alla dessa. Medveten andning handlar om våra dagliga andningsvanor. Om att lägga grunden för en bättre hälsa, få mer energi och harmoni, större nyfikenhet och kreativitet samtidigt som vi minskar stress, smärta, rädslor, oro och hälsoproblem.

Medveten andning handlar om att syresätta kroppen på ett mer effektivt sätt genom att förbättra sättet vi andas de 1 000 andetag vi tar varje timme. Det handlar om att förstå hur viktig vår andning är för alla aspekter av vårt liv – våra tankar, känslor och kroppsliga funktioner. Faktum är att i andetaget har vi det bästa verktyget som någonsin uppfunnits för att hantera stress, rädsla och smärta.

Vi tänker inte på vår andning, vi tar den helt enkelt för given. Visste du till exempel att vi tar upp till 25 000 andetag per dygn. Det blir 10-20 kg luft som passerar in och ut ur vårt system varje dag, vilket är tio gånger mer än den mängd mat vi äter. Många av oss lägger stort fokus på vår föda, kanske borde vi också fokusera mer på vår andning?

Använd dina resurser

Jag hade som sagt turen att få göra en intervju med Anders Olsson.

Han är en IT-entreprenör som byggde upp ett framgångsrikt IT-bolag. Men det gick för långt, stressen blev för stor och när en av hans söner blev sjuk i borrelia tvingades Anders att sätta sig in i den sjukvård som han upptäckte inte riktigt fungerade som han hade trott.

- Jag började läsa på själv och helt plötsligt såg jag livet i ett större perspektiv, med mer mening. Jag förstod att vi behövde ett redskap för att koppla ur stress-turbon för att få återhämtning och kraft utan prestation, säger Anders.

Och det var då han började utforska andningens betydelse och kom fram till att andningen är en framgångsfaktor för att använda sina resurser och sin energi på ett smart sätt.

Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre. Det blir framförallt möjligt att använda sin potential på ett bättre sätt. Han kopplar även detta till goda beslut och lönsamhet i näringslivet. Anders menar att man kan spara pengar och resurser, och få in ett nytt sätt att tänka i både styrelserummet och i det dagliga arbetet.

- Man tar bättre beslut när man har en lugn andning som gör att syreupptagningen fungerar bättre. Forskningen visar att man blir     xmer balanserad och strukturerad. Särskilt viktigt för ledare som ju behöver inre lugn, stabilitet och att vara strukturerade. Det blir man när man har en bra andning. Med en sämre andning kan det bli svårare att hantera sina känslor, för det är lätt att tappa sitt humör och förlora kontakten med sin kropp. Då blir det inga bra beslut, säger Anders.

Bättre prestationer

När vi toppandas med vår bröstkorg så spänner vi kroppen och får muskulösa spänningar som leder till huvudvärk, migrän, kortisolpåslag med mera. Vi behöver syresätta våra muskelceller och se till så att vi mår bättre under dagen. Dessutom, om du har en bättre andning över dagen så presterar du bättre i din träning och känner dig gladare.

- Om man stannar upp ibland och tar en andningspaus så blir syreupptagning bättre över tid och det kommer du att märka, du blir piggare, säger Anders.

Jag nämner att min sambo sover med igentejpad mun på nätterna och hänvisar till hans andningsteknik. Varför är detta bra? frågar jag Anders.

- Munandning i vila innebär per automatik att vi hyperventilerar, d v s andas för mycket. Det leder till en tvärtomeffekt som gör att vi berövar kroppen en del av det livsviktiga syret, trots att vi ju andas mer. Ungefär som att en bil inte går bättre bara för att den får mer bränsle. En god andning börjar alltid i näsan och när vi tejpar munnen på natten säkerställer vi att andningen bara sker in och ut genom näsan så att vi kan koppla ur turbon och kroppen kan få den djupsömn den behöver. Vi återhämtar, läker och reparerar oss då på ett effektivt sätt och reserverna kan byggas upp så att vi är redo för nästa dags utmaningar. En effektiv återhämtning är nyckeln till att kunna prestera över tid.”
 
Här kommer några tips i Anders andningsskola:

 •     Stäng munnen när du tränar! Försök andas genom näsan.
 •     Andas genom näsan i din vardag, i bilen, på bussen, på kontoret.
 •     Tejpa munnen på natten, om du vågar.
 •     Andningsträna, träna upp den långsamma andningen genom lite träning varje dag.
 •     Ha en andningsminut i mötesrummet innan mötet för att få fokus.
 •     Avsluta dagen med 5 minuter där du lägger en hand på magen och en hand på bröstet och lägger märke till din andning
 •     Innan du går upp och ska ha ett anförande - andas några minuter.

PS.
Inom hockeyträning och annan träning har man haft stor framgång i andningsteknik. Innan spelarna går ut på match så använder de sig av andningstekniken och blir på så sätt mer fokuserade och mer framgångsrika. Det finns i dag flera studier om vikten av att andas rätt som man kan ta del av.

Nu kör vi! Andas…


Du kanske även gillar

Anders Gustafsson, vd Resursfabriken: "Som ledare har du ansvar för att dra i bromsen när det behövs." ”Jag är handelsresande i ångest, elände och depressioner...

"Allt fler studier pekar på att tillit, respekt och autonomi skapar en kraftfull grund för sunda produktiva organisationer. Arbetsplatser som främjar dessa värden väljs år efter år till de populäraste arbetsplatserna." ”Vi är lite speciella. Vi är inte gjorda för att leva i...

Anneli Godman: ”Idag finns det mängder av intressant och seriös forskning som visar på hur mindfulnessträning påverkar våra hjärnor.” Det är en häftig resa jag har förmånen att få f...

Att behöva ”släcka bränder” tar mycket energi och fokus under arbetsdagen – men ofta är det falskt alarm. Det är väldigt vanligt att händelser som uppstår under en...

"I det uppskruvade tempo, som råder på många arbetsplatser idag, sparar många in på de naturliga mötena, lunch- och fikapauserna. Då ebbar också skratten ut." ”Lekfullhet förbättrar kapaciteten att uppfinna, kreera, ta...

Utsätt dina sinnen för ovanliga situationer och nya intryck – så mår hjärnan bättre. Den moderna människan använder sin syn och hörsel väldigt...

HR-året 2013, del 3: Företagskulturen viktigare än någonsin. I ett samhälle där såväl kunder som eftertraktade talanger...

Mindfulness ökar produktiviteten och ger gladare medarbetare. Bland annat… Företag och företagsledare är experter inom sina områden...

Antalet korttidssjukskrivningar ökar, visar den nya Jobbhälsobarometern. Sjukfrånvaron i Sverige ökar, visar den nya Jobbhälsobarometern...

Anna Hansson pratar med Eva Jarlsdotter - författare till boken Från frustration till flow med lean@home. Vill du få flyt i vardagen istället för att försöka...

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.