Menu

Andningen som redskap för minskad stress

Därför bör du använda rätt andningsteknik. "Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre."
Andningen som redskap för minskad stress

Har andningen någon betydelse för din hälsa? Är det en myt att du kan prestera bättre och få bättre hälsa med rätt andningsteknik? Jag hade turen att få prata andning med hälsocoachen Anders Olsson och få reda på varför tejpad mun på natten är bra.

En sen kväll när jag kommer in i sovrummet så får jag en chock. Min sambo ligger i sängen med tejpad mun. Det ser helt galet ut och det är svårt att inte börja skratta. Han mumlar något ohörbart och jag inser att det inte blir någon längre konversation i sängen framöver. Numera sover nämligen sambon alltid med tejpad mun, något han lärt sig på kurs hos andningsexperten Anders Olsson. Och resultatet är fantastiskt, ingen mer snarkning på nätterna.

Medveten andning

Andningsexperten och hälsocoachen Anders Olsson arbetar med det han kallar medveten andning. Det är inte yoga, inte meditation, inte mindfulness utan en blandning av alla dessa. Medveten andning handlar om våra dagliga andningsvanor. Om att lägga grunden för en bättre hälsa, få mer energi och harmoni, större nyfikenhet och kreativitet samtidigt som vi minskar stress, smärta, rädslor, oro och hälsoproblem.

Medveten andning handlar om att syresätta kroppen på ett mer effektivt sätt genom att förbättra sättet vi andas de 1 000 andetag vi tar varje timme. Det handlar om att förstå hur viktig vår andning är för alla aspekter av vårt liv – våra tankar, känslor och kroppsliga funktioner. Faktum är att i andetaget har vi det bästa verktyget som någonsin uppfunnits för att hantera stress, rädsla och smärta.

Vi tänker inte på vår andning, vi tar den helt enkelt för given. Visste du till exempel att vi tar upp till 25 000 andetag per dygn. Det blir 10-20 kg luft som passerar in och ut ur vårt system varje dag, vilket är tio gånger mer än den mängd mat vi äter. Många av oss lägger stort fokus på vår föda, kanske borde vi också fokusera mer på vår andning?

Använd dina resurser

Jag hade som sagt turen att få göra en intervju med Anders Olsson.

Han är en IT-entreprenör som byggde upp ett framgångsrikt IT-bolag. Men det gick för långt, stressen blev för stor och när en av hans söner blev sjuk i borrelia tvingades Anders att sätta sig in i den sjukvård som han upptäckte inte riktigt fungerade som han hade trott.

- Jag började läsa på själv och helt plötsligt såg jag livet i ett större perspektiv, med mer mening. Jag förstod att vi behövde ett redskap för att koppla ur stress-turbon för att få återhämtning och kraft utan prestation, säger Anders.

Och det var då han började utforska andningens betydelse och kom fram till att andningen är en framgångsfaktor för att använda sina resurser och sin energi på ett smart sätt.

Rätt andning ger en bättre återhämtning, sömn och förbränning, och leder till att man kan hantera känslor bättre. Det blir framförallt möjligt att använda sin potential på ett bättre sätt. Han kopplar även detta till goda beslut och lönsamhet i näringslivet. Anders menar att man kan spara pengar och resurser, och få in ett nytt sätt att tänka i både styrelserummet och i det dagliga arbetet.

- Man tar bättre beslut när man har en lugn andning som gör att syreupptagningen fungerar bättre. Forskningen visar att man blir     xmer balanserad och strukturerad. Särskilt viktigt för ledare som ju behöver inre lugn, stabilitet och att vara strukturerade. Det blir man när man har en bra andning. Med en sämre andning kan det bli svårare att hantera sina känslor, för det är lätt att tappa sitt humör och förlora kontakten med sin kropp. Då blir det inga bra beslut, säger Anders.

Bättre prestationer

När vi toppandas med vår bröstkorg så spänner vi kroppen och får muskulösa spänningar som leder till huvudvärk, migrän, kortisolpåslag med mera. Vi behöver syresätta våra muskelceller och se till så att vi mår bättre under dagen. Dessutom, om du har en bättre andning över dagen så presterar du bättre i din träning och känner dig gladare.

- Om man stannar upp ibland och tar en andningspaus så blir syreupptagning bättre över tid och det kommer du att märka, du blir piggare, säger Anders.

Jag nämner att min sambo sover med igentejpad mun på nätterna och hänvisar till hans andningsteknik. Varför är detta bra? frågar jag Anders.

- Munandning i vila innebär per automatik att vi hyperventilerar, d v s andas för mycket. Det leder till en tvärtomeffekt som gör att vi berövar kroppen en del av det livsviktiga syret, trots att vi ju andas mer. Ungefär som att en bil inte går bättre bara för att den får mer bränsle. En god andning börjar alltid i näsan och när vi tejpar munnen på natten säkerställer vi att andningen bara sker in och ut genom näsan så att vi kan koppla ur turbon och kroppen kan få den djupsömn den behöver. Vi återhämtar, läker och reparerar oss då på ett effektivt sätt och reserverna kan byggas upp så att vi är redo för nästa dags utmaningar. En effektiv återhämtning är nyckeln till att kunna prestera över tid.”
 
Här kommer några tips i Anders andningsskola:

 •     Stäng munnen när du tränar! Försök andas genom näsan.
 •     Andas genom näsan i din vardag, i bilen, på bussen, på kontoret.
 •     Tejpa munnen på natten, om du vågar.
 •     Andningsträna, träna upp den långsamma andningen genom lite träning varje dag.
 •     Ha en andningsminut i mötesrummet innan mötet för att få fokus.
 •     Avsluta dagen med 5 minuter där du lägger en hand på magen och en hand på bröstet och lägger märke till din andning
 •     Innan du går upp och ska ha ett anförande - andas några minuter.

PS.
Inom hockeyträning och annan träning har man haft stor framgång i andningsteknik. Innan spelarna går ut på match så använder de sig av andningstekniken och blir på så sätt mer fokuserade och mer framgångsrika. Det finns i dag flera studier om vikten av att andas rätt som man kan ta del av.

Nu kör vi! Andas…


Du kanske även gillar

HR-året 2013, del 3: Företagskulturen viktigare än någonsin. I ett samhälle där såväl kunder som eftertraktade talanger...

Antalet korttidssjukskrivningar ökar, visar den nya Jobbhälsobarometern. Sjukfrånvaron i Sverige ökar, visar den nya Jobbhälsobarometern...

Tema:Stress - "En modig arbetsledning uppmuntrar medarbetare till ostörd fokustid och återkommande pauser med uppmärksamhetsträning". Vi är begåvade med ett arbetsminne som vi använder mycket i den...

Daniel Öhman: "Vi vill att företag, ledare och matindustrin får sig en tankeställare och öppnar ögonen för den utmaning vi står inför." Motivation.se fick träffa Daniel Öhman och Malin Olofsson som skrivit...

Yogamassage eller latmansyoga? Dags att utveckla massagen på jobbet och slå två flugor i en smäll. I dag har träningsbranschen hela tiden pressen på sig att utveckla...

Den som jäktar blir stressad och den stressade blir sjuk. Eller? Stress är ett allvarligt problem i dagens arbetsliv. Men det är ocks...

Tema:Stress - del 2. Stress är en reaktion, inte en händelse. Hur ser det ut i din verksamhet? Stress är nödvändigt för att klara livets utmaningar....

"Kan då chefen påverka den anställdes hjärta? Ja, självfallet." En av våra största dagstidningar publicerade nyligen en artikel d...

Många känner ett psykiskt obehag inför att gå till jobbet, visar ny undersökning från Sveriges Företagshälsor. Allt färre känner sig motiverade i sitt arbete, visar en ny studie fr...

TCO-rapport visar att högutbildade kvinnliga tjänstemän med anställning inom landsting och kommun har svårast att koppla av. Var fjärde kvinnlig och var femte manlig anställd tjänsteman...

 • Ledarskap

I en nyligen genomförd vetenskaplig studie visas att chefer uppfattar sig som ledare men använder den största delen av sin arbetstid till att vara chefer. Hur stämmer det då med ambitionen att vara en kommunikativ chef, en coachande chef, en chef som skapar medarbetarengagemang och som tar sig tid för att ge feedback?

 • Motivera

Att uppnå bestående förändring är något av det svåraste som finns. Podcastprofilen Eric Zimmer vet det bättre än de flesta – han har genomgått en av de svåraste beteendeförändringar man över huvud taget kan tänka sig. I det här korta föredraget berättar han om sina erfarenheter, och förklarar – med utgångspunkt från sällskapsspelet ”Risk” – vilka tre grundläggande strategier man bör använda för att lyckas nå sitt mål och åstadkomma en varaktig förändring i sitt liv.

 • Ledarskap

“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa:
 – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme. Nu är det din tur att ge mig något först. Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved. Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”.

 • Kommunicera

En konferens erbjuder fantastiska möjligheter för en organisation att utvecklas och att möta utmaningar. I en väl planerad och genomförd konferens kan vi hantera komplexa kommunikationsutmaningar, arbeta med verkligt lärande, komma vidare i förändringsprocesser, vara innovativa och skapa genuint engagemang. Samtidigt är konferenser alltid mycket kostsamma, inte minst när man räknar in produktionsbortfallet och effekter av missade målsättningar som en dålig konferens riskerar att medföra. Trots att potentialen med en bra konferens är enorm och kostnaderna skyhöga så planeras många konferenser på rutin och med utgångspunkt från förlegade föreställningar om hur en konferens går till.

 • Ledarskap

Behöver det vara så svårt att visa vem man är? Vet alla vem de är? Tror vi att vi är autentiska, men har en omedveten mask? Vem bestämmer när jag tagit av mig masken? Kommer vi någonsin ta av oss masken helt? Detta är några av de frågor jag fick utifrån min förra artikel ”Släpp sargen och av med masken” – varmt tack för inspiration till fortsatt reflektion.

 • Ledarskap

Begreppet medarbetarskap figurerar numera ofta på våra arbetsplatser. Många gånger utifrån ett tämligen ensidigt perspektiv, det vill säga att arbetsgivaren kräver att medarbetare ska ta ett allt större ansvar och förväntas hantera allt större och mer komplexa utmaningar. Och visst är det så. Gränserna luckras upp mellan det som tidigare var chefens jobb och det som nu medarbetaren bör hantera. Men vad krävs av ledarskapet i och med denna förändring?

 • Ledarskap

Ett grundläggande problem vid allt beslutsfattande är att många människor har en inneboende överdriven självsäkerhet. Många tror att de är bättre på att fatta beslut jämfört med andra individer. Det är detta fenomen som kallas för överkonfidens eller övertro. Detta skapar förstås ett avgörande problem vid alla typer av beslut. Det påverkar nämligen vår vilja att be om hjälp och att samarbeta med andra i teamet eller utanför teamet. Vi tror oss klara av beslut och beslutsfattande på egen hand.

 • Ledarskap

Att genomgå förändringar är ofta tufft och påfrestande för oss människor, eftersom vi har ett behov av trygghet och rutiner. Extra krävande blir det när förändringen är påtvingad utifrån – av en arbetsgivare, exempelvis. En ny amerikansk studie visar att löntagare som genomgår förändringar på jobbet upplever stress och andra hälsoproblem i större utsträckning än andra. Men inte bara det – väldigt många är också misstänksamma när det gäller arbetsgivarens egentliga motiv till att genomföra förändringen, samt skeptiska till utgången av förändringsarbetet.

 • Ledarskap

Jag är alltid fascinerad av hur snabbt spädbarn och barn lär sig. Deras sinnen är öppna, de är så ivriga, så redo att absorbera information. Jag tittar på mina barnbarn när de försöker lära sig någonting ena dagen och behärskar det redan den andra dagen. Om bara vår inlärningskurva fortsatte vara lika brant när vi åldras.

 • Ledarskap

Anna var en framgångsrik och omtyckt mellanchef och hade banat väg för ett nytt steg i karriären. Hon fick ett större uppdrag och en plats i högsta ledningen. Hon var smickrad och stolt över sin befordran, men efter ett tag började hon tvivla. Osäkerheten tog över och hela situationen kändes övermäktigt. Vem och hur skulle hon vara i ledningsgruppen för att passa in? Anna kämpade på och blev mer och mer ambitiös i att leva upp till de förväntningar hon trodde fanns på henne i den nya rollen. Hon tog på sig en mask varje gång hon klev in i ledningsgruppen. Men masken fungerade inte. Tvivlet ökade och därmed stressen. Hon var nära att stiga av.

 • Motivera

Vad krävs egentligen för att bli framgångsrik? Intelligens och talang, skulle nog många säga. Psykologen Angela Lee Duckworth menar dock att det finns en annan egenskap som är minst lika viktig: Ihärdighet. Duckworth bygger sin teori bland annat på sina erfarenheter som lärare och sina studier av framgångsrika människor inom en rad olika områden. Hittills har det inte forskats tillräckligt mycket om det här ämnet, förklarar hon - men genom att öka vår kunskap om hur man bygger upp ihärdighet kan vi ge människor de rätta verktygen för att nå sina mål.

 • Projektleda

Just nu träffar jag väldigt många människor som är bekymrade, stressade och frustrerade över att inte hinna klart allt som måste vara klart. Innan semestern.
Varje år är det många som beklagar sig över att maj månad och tiden fram till midsommar går så fort. Att det är för många lediga dagar. Att det är för många saker som händer samtidigt. Samtidigt med avslutningar i föreningar och skolor så vill vi ju också hinna njuta. Hinna ta den där lunchen, eller gå på det där grillpartyt.

 • Motivera

Kan du visa äkta känslor på jobbet – eller upplever du att du måste fejka positiva känslor och gå omkring med ett påklistrat leende? Frågan kan vara avgörande för hur du mår på jobbet. En ny amerikansk undersökning visar att det finns ett klart samband mellan äktheten i de känslor vi visar på arbetsplatsen och hur väl vi trivs. Om du inte behöver fejka dina känslor så är det 32 procent större chans att du älskar ditt jobb, skriver tidningen Forbes.

 • Ledarskap

”Vi har gjort personlighetstester i vår arbetsgrupp. Det var så bra för att förstå hur olika vi egentligen är. Det blev sååå tydligt att jag är en extrem XYZ och Olle är en typisk ABC och det blir alltid lite svårt när vi ska jobba ihop. Jag vill att det ska hända saker snabbt och är väldigt drivande. Olle är så noga med att analysera allt innan han gör något. Jag har inte alls ro att gå in i detaljer så där som han gör…”

 • Hälsa

Den är ständigt uppe till debatt, den allestädes närvarande stressen. Vad den kostar samhället, hur många offer den skördar, vad vi ska göra åt problemet. Är det nya lagar som behövs eller hårdare regler för arbetsgivarna? Eller ska vi fokusera på vår andning?

 • Ledarskap

Som rubriken antyder så finns det en missuppfattning av vad intelligens egentligen innebär. När jag myntade begreppet ledarintelligens var det efter många års lyssnande och iakttagande, och genom många samtal. Vi talar mycket om ledarskap, vilket vi gjort i alla tider. Ledarskap för mig kan aldrig vara en trend. Däremot finns det ett antal färdigheter, egenskaper, värderingar och insikter som avgör om du är en lämplig ledare eller inte. Lämplig är den som har ett gott hjärta, fast hand, stadiga fötter och huvudet på skaft.
Konstigare än så är det inte.
Inställningen till ledarskap idag uppfattar jag som rationell och med avsaknad av ett medmänskligt perspektiv.
Det är dags att på allvar sluta att underskatta betydelsen av självinsikt för ett gott ledarskap och sluta kalla det medmänskliga för ”flum”!
Låter kanske lite förenklat, men jag ska krångla till det lite i texten som kommer.

Partners

Webbkurser