Krav på tillgänglighet drabbar barnen

Tjänstemän vobbar, arbetar övertid och är ständigt tillgängliga.

HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | MARS 2014

Vobba drabbar barnen

Vobba drabbar barnen

Att jobba hemifrån samtidigt som man tar hand om ett sjukt barn - att "vobba" - blir allt vanligare inom tjänstesektorn, och är extra vanligt bland chefer. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen, som är kritiska till de höga kraven på tillgänglighet inom arbetslivet. De får medhåll från barnrättsorganisationer - som menar att arbetsgivarna bryter mot FN:s barnrättsprinciper.

60 procent av tjänstemännen i Unionens undersökning uppger att de "vobbar" istället för att "vabba". Att vobba innebär att man jobbar hemifrån, med bibehållen lön från arbetsgivaren, samtidigt som man vårdar sitt sjuka barn. Att vabba betyder att man får ersättning från Försäkringskassan för vård av sjukt barn, vilket medför att man inte får jobba samtidigt.

Att vobba är vanligast i storstadsområdena, och i synnerhet bland män, chefer och högutbildade, skriver Unionen i sin rapport. Fenomenet kan också ses i ett större sammanhang; idag blir oreglerad arbetstid allt vanligare, och många tjänstemän förväntas ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

Vill hinna med

Bland cheferna uppger hela 76 procent att de vobbar istället för att vabba. De vanligaste orsakerna till att tjänstemän vobbar är att de vill hinna med sina arbetsuppgifter och att de inte har någon att lämna över jobbet till.

Många vobbar också för att underlätta för sina kollegor. Bara en tredjedel av dem som vobbar istället för att vabba uppger ekonomiska skäl.

- Tjänstemännen är lojala mot sitt arbete och är i princip alltid tillgängliga för jobbet. Arbetsgivaren behöver vara tydligare med vad som förväntas av de anställda, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande för Unionen, i ett pressmeddelande.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Av dem som vobbar skulle drygt var tredje tjänsteman helst vilja slippa. Det gäller i högre utsträckning kvinnor än män.

En tredjedel av dem som vobbar känner sig också otillräckliga gentemot sitt barn, skriver Unionen i sin rapport.

Barnen drabbas

Just barnens situation i ett samhälle där de vuxna ständigt måste vara tillgängliga för sina arbetsgivare har nyligen uppmärksammats av barnrättsorganisationer.

Tidningen Kollega skriver att människorättsjuristen Parul Sharma, rektor på The Academy for Human Rights in Business, tillsammans med Unicef utfärdar en varning till svenska företag: de alltför hårda kraven på anställda som har barn kan innebära att arbetsgivarna bryter mot FN:s barnrättsprinciper. Cirka 180 svenska företag har skrivit under FN-organet Global Compacts regler för mänskliga rättigheter, där även barnrättsprinciperna ingår.

Enligt dessa principer bör föräldrar erbjudas anständiga arbetsförhållanden. Krav på att föräldrarna ständigt ska vara tillgängliga för sin arbetsgivare riskerar att drabba barnen - inte minst om det leder till att föräldrarna blir stressade och utbrända.

TCO:s rapport om övertider från 2012 visar att 17 procent av de tjänstemän som är småbarnsföräldrar jobbar övertid. Under det gångna året har det också kommit flera rapporter som visar att den psykiska ohälsan inom arbetslivet ökar.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill