Vad hände med fritiden?

Bra att ta kontrollen över uppdelningen mellan arbete och fritid, säger coachen Astrid Gauffin.

Hälsa | HR | Arbetsmiljö | ARTIKEL | MAJ 2014

Vad hände med fritiden?

Vad hände med fritiden?

Är fritid ett begrepp som är på väg att försvinna? Flexibla arbetstider och ny teknologi har kanske ökat vår frihet i arbetslivet, men det har också lett till att arbetet inkräktar allt mer på vår lediga tid. Detta är en farlig utveckling, menar coachen Astrid Gauffin, som tror att många skulle må bättre av en striktare uppdelning mellan jobb och fritid. "Vi behöver ibland få vara utan de där kraven på att prestera", säger hon till Motivation.se.

Astrid Gauffin arbetar som coach åt såväl företag som enskilda privatpersoner. Balansen mellan arbete och fritid är en fråga som hon ofta stöter på när hon pratar med sina klienter.

Hon har då noterat att gränsen mellan jobbet och det privata blir allt mer otydlig - begreppet fritid är på väg bort.

- Ja, vår elektronik gör att vi är nåbara på ett annat sätt än tidigare. För många börjar gränsen mellan arbete och fritid definitivt försvinna, eller har redan försvunnit, säger Astrid Gauffin.

Hennes klienter berättar ofta om att den otydliga gränsdragningen skapar problem - både för dem själva och andra.

- Det handlar för det första om att man har en väldigt hög stressnivå. Sedan är det självklart så att det är väldigt störande, både för en själv och andra, om telefonen ständigt ringer när man umgås med familj och vänner. Det är väldigt viktigt att man lär sig vara här och nu, med familjen - att gå en promenad, läsa en bok, plantera en blomma...vad som helst, bara man inte är i det där bruset hela tiden. Vi vet ännu inte vad det kommer få för konsekvenser för barnen på längre sikt när föräldrarna hela tiden står och håller på med mobilen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Viktigt kunna välja

Vi människor har ett behov av att "koppla på och koppla av", förklarar hon - att aldrig få vara helt ledig från jobbet skapar en stress som kan vara farlig.

- Ett jobb innebär att man har vissa krav på sig att leverera. Men vi är inte gjorda för att bara leverera, vi behöver ibland få vara utan de där kraven på att prestera. Vi måste återhämta oss med jämna mellanrum. I det långa loppet är det en ganska farlig livsstil att alltid vara tillgänglig, säger Astrid Gauffin.

Frågan är då hur man ska hantera problemet - bör man göra en så strikt uppdelning som möjligt mellan jobb och fritid?
- Ja, jag tror att det är ganska bra att göra så. Då blir det mycket roligare att umgås med familj och vänner eller att ägna sig åt fritidsintressen. Då presterar man nog bättre sedan när man väl ska jobba, säger hon, och fortsätter:

- Det är klart att det finns personer som njuter av att alltid vara på gång. Men det handlar nog delvis om var i livscykeln man befinner sig också. När man har nått en viss ålder tror jag att de flesta har ett behov av att koppla av ibland. Och framför allt tror jag det är viktigt att känna att det är man själv som väljer.

Ta kontrollen

Hennes råd till personer som har svårt att hitta rätt balans mellan jobb och fritid är att själva försöka disciplinera och ta kontroll över situationen.

- Jag tycker att man ska försöka planera sitt sätt att använda jobbtelefonen och mejlen. Man kan till exempel bestämma sig för att inte sätta på mobilen förrän man kommit in till jobbet, och att man sedan stänger av den igen när man har kommit hem. Man kan planera hur ofta man ska kolla mejlen, exempelvis en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen. Kom ihåg att saker inte alltid är så bråttom som du tror. Världen går inte under bara för att du inte svarar direkt, säger Astrid Gauffin.

- Man kan också ta upp frågan med arbetsgivaren och diskutera det här med gränsen mellan arbete och fritid. Annars finns det en risk att det uppstår en kultur där medarbetarna hela tiden förväntas vara nåbara.
Hon tillägger att vissa företag och organisationer faktiskt inte vill att deras anställda ska jobba på fritiden - de inser att nackdelarna faktiskt kan överväga fördelarna.

Och hon utesluter inte att pendeln i framtiden kan slå över så att vi får en mer strikt syn på vad som är jobb och vad som är ledig tid.

- Jag tror, eller hoppas åtminstone, att vi kommer att få se ett trendbrott när förtjusningen över den nya teknologin och flexibiliteten i arbetslivet har lagt sig. Jag tror också att företag och organisationer som har många anställda kommer att bli mer vaksamma när det gäller den här typen av frågor. Vi vet ju inte riktigt vilka konsekvenserna blir på längre sikt om medarbetarna tvingas vara tillgängliga hela tiden, säger Astrid Gauffin.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR
  • Arbetsmiljö

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Hälsa
  • HR
  • Arbetsmiljö

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill