Menu

Arbetsrätt

Sedan den första augusti är det inte längre nödvändigt att söka dispens hos Arbetsmiljöverket om man vill be en anställd att jobba extra övertid. Det är en av flera nya lagar och förordningar som har trätt i kraft under sommaren.

Nu kommer vi till den kanske mest besvärliga och känsliga delen av uppsägning. Personliga skäl. Vad är det? Vad ska du som ledare tänka på för att klara den jobbiga situationen? Och går det att undvika att hamna där?

I dagligt tal pratas om att ”få sparken”, men det är ett begrepp som inte finns i lagar och avtal. Här heter det uppsägning eller avskedande och i det här svepet över arbetsrätten behandlar vi uppsägning på grund av arbetsbrist.

Behöver man veta så mycket om arbetsrätt egentligen? Räcker det inte med att någon vet? Juristen du anlitar eller någon som jobbar med HR? Visst kan det räcka så, men för dig som behöver veta själv finns det bra information på nätet som ger grundläggande kunskap. Och när det gäller knepiga fall, då ska du förstås anlita ett proffs. Men välkommen till ett grundläggande svep över arbetsrätten.

Partners

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram