Menu

Rekrytera

I en globaliserad värld utgör vår del av planeten en tämligen liten del av något mycket större som vi alla måste förhålla oss till. Hela vårt samhälle är idag i allra högsta grad beroende av att öppna upp, snarare än stänga ute, för att fungera i en alltmer oviss framtid. De flesta företag på den svenska arbetsmarknaden säger sig förstå styrkan i mångfald, ändå går utvecklingen på området med en snigels hastighet. Det finns ett uppenbart glapp mellan insikt och praktisk handling – diskriminering är fortfarande ett stort problem. Forskning visar att kreativitet, innovation, trivsel och öppenhet ökar när olika sorters människor möts på jobbet – ändå finns de omedvetna fördomarna som ett filter och saktar ner den positiva utvecklingen. Vad kan vi göra åt det? Det börjar kanske, som alltid, med människan? Vilka fyller vi våra bolag med? Vi träffade Åsa Edman Källströmer, VD på rekryteringsföretaget TNG som jobbar med att göra skillnad med en fördomsfri rekryteringsprocess.

Bara 1 av 3 som har sökt jobb det senaste året skulle söka sig till samma arbetsgivare igen, visar en ny undersökning från Wise Professionals. Bristande kommunikation och transparens gör att ansökningsprocessen ofta blir en negativ erfarenhet för de sökande. "Många företag pratar om employer branding, samtidigt bemöter de kandidater så illa att var tredje avråder andra från att söka jobb hos den arbetsgivaren", säger Åsa Daxberg på Wise Professionals.

Tänjer du på sanningen när du söker jobb? Det är du i så fall inte ensam om. En ny undersökning från karriärsajten Careerbuilder visar att 6 av 10 rekryteringschefer någon gång har upptäckt en lögn i en kandidats CV. Det handlar om allt ifrån försiktiga överdrifter till absurda lögner om OS-medaljer och hjältedåd. Och förresten, varför inte smyga in pappas karriär på meritlistan?

Företagens svårigheter med att hitta kompetent personal är ett paradoxalt problem, eftersom arbetslösheten samtidigt är hög. En delförklaring är att de arbetssökande har fel utbildning eller bristande erfarenhet - men det finns också andra orsaker till missmatchningen. I en ny rapport från Ratio undersöks rekryteringsprocessen - använder företagen fel metoder och strategi när de rekryterar?

Brist på utvecklings- och karriärmöjligheter är det näst vanligaste skälet till att folk byter jobb. Det visar en stor undersökning som karriärnätverket LinkedIn har gjort bland HR-chefer i Norden och runt om i världen. Enkäten visar också att dålig balans mellan arbets- och privatliv är en mindre vanlig anledning till att byta arbete.

En stor majoritet av alla jobb tillsätts genom kontakter och nätverk, visar statistik från bland annat SCB och Svenskt Näringsliv. Finns det en risk att personliga kontakter har blivit viktigare än meriter och kompetens? Rekryteringskonsulten Jonas Mauritzson tror inte det - men framhåller samtidigt att en arbetsgivare måste kunna försäkra sig om att kandidaten har rätt personliga egenskaper för tjänsten.

Kompetensbrist är fortfarande ett stort problem i såväl Sverige som resten av världen. Det visar en ny, stor undersökning från Manpower. I Sverige har arbetsgivarna extra svårt att hitta ingenjörer, säljare och utbildade hantverkare. "Det beror främst på att för få utbildar sig och att den globala konkurrensen är hård", säger Manpowers informationschef Hans Makander.

Den första minuten av jobbintervjun avgör vilket intryck rekryteraren får av en jobbkandidat. Som arbetssökande gäller det därför att förbereda sig noga inför intervjun och vara medveten om vilka signaler man sänder ut. Anna Edshage är en av författarna till boken "Jobbet är ditt" som nu finns ute i bokhandlarna. Här berättar hon om hur du förbereder dig inför intervjun - och vad du bör tänka på när du väl är där.

Matchningsproblem på arbetsmarknaden är fortfarande en av de största utmaningarna som företagen står inför, visar StepStones trendrapport för 2013. Antalet sökande är för få - och kandidaterna håller för låg kvalitet, menar många av arbetsgivarna. För att nå ut till rätt kandidater behöver arbetsgivarna jobba med sin rekryteringskommunikation, skriver StepStone i sin rapport.

Tycker du att du är kreativ? Det är du inte ensam om. Just "kreativ" är nämligen den vanligast förekommande ordet på svenskarnas LinkedIn-profiler, enligt en ny sammanställning. Så, hur ska man göra för att sticka ut i den stora mängden av CV:n och sociala nätverksprofiler? Motivation.se ringde upp karriärexperten Linus Zackrisson för att få svar.

Lön och utvecklingsmöjligheter är inte det enda som räknas om man vill bli en riktigt attraktiv arbetsgivare. En ny undersökning från Stepstone visar att jobbsökande prioriterar företag som tar ett stort samhällsansvar.

Mer än var fjärde arbetsgivare har svårt att få tag i rätt kompetens, enligt en undersökning som TNS-Sifo har genomfört på uppdrag av Proffice. Samtidigt är arbetslösheten hög, inte minst bland unga. För att råda bot på matchningsproblemet krävs satsningar på utbildning och lärande i arbetslivet, menar arbetsgivarna i undersökningen.

Med riktade skattelättnader för äldre personer fortsätter fler att arbeta även efter det att de uppnått pensionsålder.

Utveckla ledarskapet, engagera medarbetarna och få talangerna att vilja stanna. Det är de tre största utmaningarna för dagens HR-chefer, enligt en enkätundersökning från Human Resource Executive Online.

Partners

Events

Förbättra kommunikationen i arbetsgruppen!
24 augusti, 2016 - 08:00

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram