Mycket att göra? Ta en tupplur!

För att bli produktiv och högpresterande måste man ta sig tid att förnya sin energi, skriver New York Times.

HR | ARTIKEL | FEB 2013

Är du en sådan som sover för lite, stressar ihjäl dig på jobbet och äter lunch vid skrivbordet för att hinna med allt jobb? Då är det kanske dags att du lugnar ner dig nu. På senare år har det kommit allt fler forskningsresultat som visar att människan bör jobba i cykler om max 90 minuter och sedan vila och återhämta energi. För att öka vår produktivitet bör vi helt enkelt ägna mer tid åt att göra mindre.

Svensken Anders K Ericsson är professor i psykologi vid Florida State University i USA och räknas som en av världens ledande forskare inom ämnet expertis. I sin forskning har han bland annat studerat hur toppresterande musiker, idrottsmän, skådespelare och schackspelare tränar för att uppnå maximalt resultat. Studierna visar att de bästa utövarna inom dessa områden tränar intensivt i oavbrutna intervaller om max 90 minuter, därefter vilar de och samlar ny energi. De tränar sällan mer än fyra och en halv timme per dag.

Det märkliga är att resten av mänskligheten inte tycks ha förstått denna enkla regel; att människan är skapt för att anstränga sig under relativt korta tidsperioder för att sedan inhämta ny energi.

Om du jobbar oavbrutet hela dagen, i hopp om att få väldigt mycket gjort, kan det alltså hända att du i själva verket blir mindre produktiv än om du hade avbrutit arbetet med jämna mellanrum för att småprata med kollegor, äta en ordentlig lunch, ta en joggingtur eller unna dig en tupplur.

"Mer tid åt mindre"

I en artikel i tidningen New York Times skriver vd:n och författaren Tony Schwartz, som bland annat har skrivit boken "Be Excellent at Anything", att det bästa sättet att få mer gjort är att ägna mer tid åt att göra mindre. På senare år har det kommit allt mer forskning som visar att strategisk energiåterhämtning - i form av motion, sömn, ledighet och semester - leder till ökad produktivitet, bättre prestationer och bättre hälsa.

För att kunna utföra vårt arbete - och utföra det väl - behöver vi i grunden två saker: tid och energi. Tid är dock en bristvara, och många har inte möjlighet att göra mer genom att helt enkelt jobba fler timmar.
Energi är förvisso också en ändlig resurs - men till skillnad från tiden är den förnybar, konstaterar Schwartz. Istället för att öka antalet arbetstimmar bör man därför satsa på att öka sin energi.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Sov ut!

Hur gör man då för att öka sin energi och därmed förbättra sin arbetskapacitet? En av de viktigaste reglerna - kanske den allra viktigaste - är att sova ordentligt.

Förra året genomfördes en studie där 400 arbetande människors sömnvanor undersöktes. Resultaten visade att de som ofta sov mindre än sex timmar per natt löpte mycket stor risk att drabbas av utbrändhet.
En annan sömnstudie, som genomfördes av forskaren Cheri D. Mah på Stanford, visade att manliga basketspelare kunde höja sina prestationer väsentligt bara genom att börja sova tio timmar per natt; bland annat förbättrades spelarnas förmåga att göra en "trepoängare" med 9 procent i genomsnitt.

Nattsömnen är alltså viktig för prestationen, och detsamma gäller vilan på dagtid. Forskning har visat att flygledare blir mer alerta och får bättre reaktionsförmåga om de får ta en tupplur på 40 minuter mellan passen. Andra studier har visat att en 60-90 minuters tupplur förbättrar resultaten i ett minnestest lika mycket som en hel nattsömn, skriver Schwartz i New York Times.

Det räcker dock inte med sömn - vi behöver semester också. En undersökning som revisionsbyrån Ernest & Young gjorde bland sina egna anställda 2006 visade att de som hade tagit ut mer semester också fick högre prestationsbetyg av sina chefer i slutet av året.

Jobba i cykler

Människan är kort sagt inte skapt för att arbeta oavbrutet. Vi behöver vila, rensa tankarna och samla ny energi med jämna mellanrum om vi ska klara av att vara produktiva.

Professor Anders K Ericsson upptäckte 90-minutersintervallerna bland högpresterande idrottsmän, musiker, skådespelare och schackspelare - men det finns också andra belägg för att just 90-minuterspass med efterföljande vila är en naturlig arbetsrytm för människan, berättar New York Times.

Inom sömnforskningen upptäckte man redan på 50-talet att vi sover djupt i cykler om just 90 minuter, därefter övergår vi till ett halvvaket tillstånd innan vi åter igen faller i djup sömn.

Senare har man upptäckt att vi fungerar på ungefär samma sätt på dagtid - vi kan vara produktiva och alerta i upp till 90 minuter, sedan vill kroppen ta en paus. Om vi bara låter den göra det så är vi snart redo för ytterligare en och en halv timmes hårt och koncentrerat arbete.
Det är därför hög tid att vi frångår det gamla industrisamhällets ideal som säger att vi alltid ska jobba mer och hårdare, skriver Tony Schwartz i New York Times.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill