Avsluta det du påbörjat

Är ditt liv fullt av oavslutade projekt? Lär dig att välja, välja bort - och bli färdig med det du påbörjat.

Motivera | ARTIKEL | JAN 2015

Avsluta det du påbörjat

Avsluta det du påbörjat

Att dra igång ett nytt, personligt projekt är bland det mest spännande och exalterande man kan göra. Vare sig det handlar om att starta en blogg, skriva en bok eller lära sig spela säckpipa så kan man alltid njuta av nyhetens behag i början - men sedan blir det tuffare. Och visst är det okej att lägga planerna på is ibland, men om du aldrig avslutar det du påbörjat så inser du nog själv att du har ett problem. Vad beror ett sådant beteende på - och vad kan man göra åt det?

Den euforiska känslan som man upplever när man har något nytt på gång - en idé, en plan eller ett projekt - kan vara helt underbar. Du har säkert varit där själv ett otal gånger - äntligen har du en idé till en bästsäljande roman, det är bara att börja skriva! Äntligen har du bestämt dig för att lära dig kinesiska! Äntligen har du registrerat en blogg, nu ska världen få se!

Nyhetens behag är en förförisk drog. Problemet är att inga projekt i världen kan stanna i det skedet för evigt. Om du ska avsluta det du påbörjat så måste du också ta dig igenom den där jobbiga fasen, du vet, när projektet inte längre känns nytt och exalterande men 90 procent av arbetet ändå återstår.

Det är i det läget du bestämmer dig för att lägga det på is. Kanske behöver den där romanidén mogna lite, trots allt. Kanske är det bäst att du fortsätter med bloggen när ...[fyll i valfri ursäkt].

Det är naturligtvis okej att lägga planerna på is ibland. Problemet är om du alltid gör det, så att hela ditt liv är fullt av oavslutade projekt. Varför hamnar du där gång på gång - och vad kan du göra åt det?

Bli medveten om mönstret

Det finns minst tre vanliga orsaker till att vi inte avslutar de personliga planer och projekt som vi har påbörjat; för det första att vi inte vet vad vi egentligen vill, för det andra att planerna är orealistiska (vi tar oss vatten över huvudet) och för det tredje att vi är rädda för att misslyckas.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

För att bryta det här mönstret måste du först och främst bli medveten om att det finns. Tidningen Psychology Today föreslår att man ska skriva en lista över alla planer och projekt som runnit ut i sanden efter att den inledande entusiasmen avtagit; pianolektionerna som blev inställda, bloggen som tystnade efter tre poster, bantningskuren som slutade i frosseri, och så vidare.

Försök att dra dig till minnes så många som möjligt av dina oavslutade projekt. Finns det någon gemensam nämnare?

Att försöka ta revansch genom att återuppta alla dessa projekt igen är knappast meningsfullt. Då är det bättre att utarbeta en medveten strategi för att undvika att framtida idéer och planer går samma öde till mötes.

Är det här vad du vill?

Innan du över huvud taget startar ett projekt bör du fråga dig själv om det här verkligen är vad du vill, eller om det bara känns spännande för stunden. Ta reda på vad som verkligen krävs för att lyckas genomföra planen, och försök att förutse när, hur och varför det kommer att bli kämpigt. Är projektet verkligen Du, eller försöker du lura dig själv nu igen?

Rannsaka också din motivation - kommer den inifrån eller utifrån? Låt oss säga att du tänker skriva en bok. Är skrivandet och bokens tema någonting du verkligen brinner för, eller motiveras du snarare av att det verkar coolt att kunna kalla sig författare?

Att ha rätt typ av motivation är en bra start. Men du måste också försäkra dig om att projektet är någorlunda realistiskt. Låt oss ta bokskrivandet som exempel igen. Är det realistiskt att tro att man ska kunna skriva en bok om man aldrig har ägnat sig åt skrivande förut? Kanske borde du börja på en annan nivå, med noveller, artiklar, krönikor eller blogginlägg?

Utvärdera också de resurser du har till ditt förfogande. De flesta idéer, planer och projekt har ett pris i form av tid och pengar. Om du saknar dessa resurser och inte har någon plan för hur du ska införskaffa dem, är det kanske dumt att lura sig själv att projektet är genomförbart.

Kom också ihåg att livet inte bara handlar om att välja, utan också om att välja bort. Var inte rädd för att välja bort idéer och planer som förvisso kanske är bra, men som helt enkelt inte passar dig och din livssituation just nu. Faktum är att det ofta kan kännas som en lättnad att välja bort den typen av idéer och istället fokusera på det som verkligen är viktigt för dig.

Sov på saken

Slutligen kan det vara bra att göra upp en tidsplan för när och hur du ska genomföra din idé eller ditt projekt. På så vis får du också en tydlig bild av vad som krävs och vilka delmål som måste uppnås för att du ska lyckas avsluta det du har påbörjat.

När det gäller personliga planer och projekt är det onödigt att slösa tid och energi på andra saker än det du verkligen brinner för. Så tänk igenom varför du vill göra det, vad som driver dig och hur du ska orka fortsätta när det blir jobbigt.

Sov på saken. Låt idén vila under ett förutbestämt antal timmar eller dagar - bestäm en dag och tidpunkt då du ska känna på idén igen (lägg in en påminnelse i mobilen).

Känns den fortfarande spännande och rätt? I så fall kanske du har hittat ett projekt som du inte bara vill påbörja, utan också avsluta.

Gör ett halvkasst jobb - och bli klar

Om du ofta misslyckas med att avsluta det du påbörjat trots att planerna är realistiska, motivationen kommer inifrån och du har en tidsplan, så handlar det förmodligen om att du är perfektionist och rädd för att misslyckas. Ett sätt att komma runt det problemet är att bryta ner arbetet i små, små delar som du sedan sitter och småpysslar med. Plötsligt upptäcker du att du har gjort en ganska rejäl del av arbetet, och då är det bara att fortsätta på samma sätt tills alla de små delarna passar ihop. Ett annat bra sätt kan vara att tillåta sig själv att göra en kladd, en skiss - en skräpversion av det arbete som så småningom ska bli så perfekt.

Börja lite nonchalant; se till att göra ett halvkasst jobb, och se vart det leder dig. Förhoppningsvis till någonting som - om inte annat - åtminstone blir klart.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill