Kroppen talar högst

Anna Bellman: "Det gäller att hitta den stil som överensstämmer med sin egen personlighet, så att sättet att presentera blir trovärdigt."

Kommunicera | ARTIKEL | SEP 2015

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Anna Bellman, Presentationsteknik, Video

Den du lyssnar på knäpper okontrollerat med pennan, går fram och tillbaka över scenen som en äggsjuk höna eller harklar sig konstant under hela presentationen. Eller också står vederbörande som fastklistrad bakom podiet och läser ur sitt manus utantill, utan särskilt mycket inlevelse. Det kan vara bra saker som sägs men eftersom de sägs utan övertygelse så känns det inte som att personen själv tror på det - varför ska då jag som publik tro på det? Alla kan vi ha ovanor, men vissa beteenden på scen tar fokus från budskapet och gör att det inte når fram.

Jämför ovanstående scenarion med en talare som med stort engagemang, med gester och en livfull och varierad röst framför sitt budskap. Lusten att lyssna och vilja veta mer är betydligt större och det är lättare att hålla intresset uppe under en sådan presentation.

Det är lätt att börja från fel håll. Visst är det viktigt att du funderar på vad du ska säga när du ska hålla en presentation, men minst lika viktigt - faktiskt ännu viktigare - är du funderar och tränar på hur du ska framföra det.

Enligt många experter står orden för bara omkring 7% av det vi tar till oss under en presentation, rösten står för 38% och kroppen för hela 55%. Det är därför det är så viktigt att fokusera mest på hur du säger det du vill säga om du vill kunna övertyga. På riktigt.

Har du tittat på hur du sjäv ser ut när du står på scen? Visst kan det vara smärtsamt att se sig själv, men i ärlighetens namn är det det mest effektiva sättet om man vill förbättra sig. Kameran ljuger inte. När jag jobbade som nyhetsuppläsare på tv såg jag varenda sändning i efterhand. Jag visste att jag var min strängaste kritiker, och jag såg på sändningarna för att jag ville bli bättre. Förvånande nog gjorde nästan ingen av mina kollegor samma sak.

Det som är viktigt att komma ihåg är att en lågmäld och stilla person kan vara lika övertygande som en kraftfull och gestikulerande. Det gäller att hitta den stil som överensstämmer med sin egen personlighet, så att sättet att presentera blir trovärdigt. Det är därför det är bra att låta sig inspireras av andra, men att inte ta efter det som inte känns naturligt.

Vi är olika. Kanske är du en person där det är naturligt att gestikulera och med hela kroppen visa vad du menar, eller också är du en mer lågmäld personlighet som inte riktigt vet vad du ska göra av dina händer när du står på en scen. Oavsett vad så kan du medvetet se över och träna på den del av ditt tal som talar högst - ditt kroppsspråk.

Se nästa del av vår serie i presentationsteknik där du får några tips på vad du behöver tänka på när det gäller att förstärka och förbättra ditt kroppsspråk.

Anna Bellman

Vår expert på kommunikation

  • Följ skribent

Anna Bellman är en uppskattad moderator, föreläsare och talartränare, med bred och djup erfarenhet av marknads- och kommunikationsfrågor. Hon började som journalist inom radio och tv och var under flera år marknads- och kommunikationschef på ett av världens största it- och managementkonsultföretag. Därefter grundade Anna en kommunikationsbyrå som bland annat hjälpte kunderna med strategiska kommunikationsfrågor.

Anna har utvecklat konceptet ”Briljera när du ska presentera” – som föreläsning, utbildning och personlig talarträning. På ett inspirerande och underhållande sätt får du användbara och konkreta tips inom presentationsteknik och övertygande personlig kommunikation.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Anna Bellman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill