Vilka signaler sänder du ut?

Ditt humör, kroppsspråk och sätt att prata har stor betydelse för dina möjligheter att vinna andras förtroende.

Kommunicera | Ledarskap | HR | ARTIKEL | APRIL 2015

Ditt humör, kroppsspråk och sätt att prata har stor betydelse för dina möjligheter att vinna andras förtroende.

Ditt humör, kroppsspråk och sätt att prata har stor betydelse för dina möjligheter att vinna andras förtroende.

Dina möjligheter att lyckas i sociala situationer - exempelvis möten, mingel eller anställningsintervjuer - avgörs inte bara av vad du säger, utan också av hur du säger det och vilka verbala och icke-verbala signaler du sänder ut. Att bli omtyckt, skapa förtroende och framstå som intressant handlar förstås om att faktiskt vara trevlig, ansvarsfull och genuin. Men du måste också veta hur du ska förmedla dessa egenskaper och hur du undviker att sända ut fel signaler till den du pratar med.

Hur får man andra människor att tycka om en? Man är snäll, trevlig och omtänksam såklart. Men mer konkret, hur ska man bete sig för att verkligen sticka ut ur mängden och etsa sig fast i någons minne? Hur vinner man andras förtroende, och hur framstår man som intressant?

Oavsett om du ska på jobbmöte, anställningsintervju, mingel eller någonting annat så bör du vara medveten om de dolda signaler som ditt beteende, ditt kroppsspråk och ditt sätt att prata sänder ut.

Här kommer några tips på vägen.

Rätt humör

Det första du bör tänka på när du går till ett möte (eller ett mingelparty, eller vad det nu må vara) är att en människas humör och sinnesstämning väldigt lätt smittar av sig. Studier från universiteten i Ohio och Hawaii visar att människor omedvetet blir "smittade" av känslor som personer i deras omgivning bär på.

Notera också att de negativa känslorna är mer smittsamma än de positiva. Man kanske inte alltid kan vara glad och uppåt, men man kan alltid välja att visa sig från sin bästa och mest positiva sida. Muntra upp andra människor så kommer de att muntra upp dig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Rätt sätt att prata

Det bästa sättet att framstå som intressant är att själv vara intresserad. Detta gör man förstås genom att lyssna aktivt när den andra pratar, ställa frågor och vara uppriktigt nyfiken.

Men det finns också små språkliga knep som du kan använda dig av för att få din samtalspartner att känna sig sedd. Ett väldigt enkelt sätt att göra det är att använda personens namn ofta. Vi människor är nämligen väldigt förtjusta i att höra vårt eget namn, narcissistiska som vi är.

Ett annat sätt att visa att du lyssnar och tar det du hör på allvar är att repetera delar av det den andra just har sagt. Genom att upprepa sista meningen - kanske i form av en fråga - visar du att du lyssnar aktivt, och hjälper på sätt och vis till att understryka din samtalspartners påstående eller resonemang. Den här formen av verbal bekräftelse får personen ifråga att känna sig viktig och tagen på allvar, samtidigt som det skapar en känsla av att ni förstår varandra och att ni är synkade.

Ytterligare ett sätt att visa att du verkligen lyssnar och tar den andra på allvar är att referera till någonting som personen har sagt tidigare under samtalet eller under ert förra möte. Få saker gör oss så glada som när någon inte bara har lyssnat på vad vi säger, utan dessutom har lagt det på minnet.

Rätt kroppsspråk

Vi människor kommunicerar inte bara genom talet, utan också genom vårt kroppsspråk. Bara genom att känna till de mest grundläggande signalerna i den icke-verbala kommunikationen kan du avsevärt förbättra dina möjligheter att göra ett gott intryck på jobbmötet, anställningsintervjun eller första mötet med nya kollegan.

Det man framför allt bör tänka på är att öppna upp sitt kroppsspråk så att man framstår som självsäker, trygg och tillgänglig. Fördelen med att anamma ett sådant kroppsspråk är också att det har en självuppfyllande funktion - om du intar en hållning som signalerar självsäkerhet så kommer du efter en stund också att känna dig mer självsäker.

Undvik att krypa ihop, lägga armarna i kors eller på annat sätt "skydda" kroppen. Visa gärna dina händer - människor som döljer sina händer (till exempel genom att stoppa dem i fickorna) kan framstå som otillgängliga eller svåra att lita på. Tänk också på hur du sitter; dina fötter bör peka mot personen som du pratar med. Om du sitter halvt bortvänd så skickar du signalen att du vantrivs och vill sticka iväg till någonting viktigare och roligare.

Ett klassiskt sätt att vinna förtroende genom icke-verbal kommunikation är också att kopiera samtalspartnerns kroppsspråk. Överdriv inte, det kan bli pinsamt - men att lite diskret följa den andres rörelsemönster kan göra susen om du vill skapa en känsla av förtroende och samförstånd.

Rätt att vara dig själv

Slutligen det viktigaste rådet av alla: Ta allt det du just har läst med en nypa salt. Alla människor sitter ibland med armarna i kors och med fötterna riktade rakt mot nödutgången. Dessa signaler bör naturligtvis inte övertolkas - ibland är det helt enkelt bekvämt att sitta så. Meningen med den här artikeln är inte att du ska överarbeta ditt kroppsspråk eller ditt sätt att konversera. Vi vill bara ge lite enkla tips som du ibland kan följa och ibland strunta i.

Allra sist: Det överlägset bästa "knepet" för att lyckas i sociala sammanhang är att samla mod till sig och försöka vara sig själv. Var inte rädd för att framstå som lite för barnslig, emotionell eller udda. Våga vägra vara tråkigt formell och distanserad; prata om sådant som verkligen är viktigt (eller roligt) istället för att damma av kallpratets gamla klyschor.
 

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Ledarskap
  • HR

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Kommunicera
  • Ledarskap
  • HR

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill