Menu

PR

Svenska valaffischer är i regel unika i sin förmåga att väcka väljarnas ointresse. Men det finns undantag; vissa affischer har skapat debatt, andra har lockat till skratt, åter andra har genom åren fått kultstatus. Så, vilka var det egentligen som ville få oss att "Rösta på Gösta"? Vem har velat framstå som landsfader, vilka har försökt skämta till det - och varför går det inte att locka väljare med "ett mänskligare Sverige"? Men framför allt: Vem var egentligen Lennart?

I den nysläppta PR Barometern Näringsliv 2012 har näringslivsjournalister i hela Sverige fått utvärdera ett antal kända företags sätt att hantera media. Resultaten visar att bland annat Systembolaget och Teliasonera anses vara bra på att bemöta journalister. Av undersökningen framkommer också att svenska journalister i allt högre utsträckning använder sociala medier som nyhetskälla.

En kampanj för att förbättra företagsklimatet i Åsele Kommun och ersätta Jantelagen med Framgångslagen utsågs under tisdagen till vinnare av Stora pr-priset 2012. "Målet med kampanjen var att sluta dala på Svenskt Näringslivs lista och skapa en positiv syn på företagande i Åsele", säger kommunens näringslivschef Robert Borgén.

Vinnaren av Stora pr-priset 2012 avslöjas imorgon, den 24 april vid en prisceremoni i Stockholm. Motivation.se har ställt några frågor till jurymedlemmen Mats Georgson på pr-byrån Georgson & Co.

I april 2011 delades Stora pr-priset ut för första gången. Priset instiftades för att lyfta riktigt bra pr och visa branschens bredd. Bakom priset står föreningen Svenska pr-företagen och MyNewsdesk. Priset premierar kvalificerad och idébärande pr och tävlingen är öppen för alla – både organisationer eller enskilda personer.

När det gäller pr är det lätt att fokusera på de stora byråerna och tro att det måste handla om jättekampanjer för att nå ut. Motivation.se träffade erfarna pr-konsulten Laila Lilliehöök och branschföreningen Svenska pr-företagens ordförande, Jenny Öijermark, för att prata om hur långt man kan komma med pr i mindre skala.

I förra veckan skrev vår PR-krönikör om hur han, tillsammans med Munkplasts VD, tog fram ett framgångsrikt koncept för att marknadsföra den gamla hederliga Nabbipärlan på nytt. Här kommer slutet på historien om en kampanj som resulterade i en rad succéer, planerad effekt och en femtioprocentig ökning av försäljningssiffrorna.

Jag har ägnat de senaste tjugo åren av att informera om PR på ett praktiskt användbart och lättfattligt sätt genom böcker och artiklar. Något jag insett är att exempel ur det verkliga livet – case – är mycket uppskattade, just därför att de beskriver något som bevisligen har fungerat och som ofta kan replikeras. Här följer ett PR-case som beskrivs från ax till limpa och som vann PR-branschens stora pris SPINN i klassen Visualisering för några år sedan. Håll till godo!

PR och publicitet är fantastiska vapen för att stödja marknadsföring, försäljning, rekrytering och varumärkesbyggande – eller vilka andra affärsmål man kan tänkas ha. PR bör ingå som en viktig del av marknadsmixen oavsett vilken typ av företag eller bransch man är verksam i. Men hur gör man om man jobbar på ett litet företag med en liten eller obefintlig PR-budget?

Att göra något som sticker ut fungerar utmärkt som PR. Ett evenemang, utmärkelse eller gimmick kan få mycket större spridning än en kostsam reklamkampanj - om det sker på rätt sätt. Peter Karaszi ger roliga exempel på jippon som gett resultat.

Att synas utomlands behöver inte vara svårt. Men det gäller att veta spelreglerna i utländsk press för att lyckas få in sitt budskap. Vår PR-krönikör, Peter Karaszi, delar med sig av smarta och användbara tips.
 

Det är viktigare än någonsin att låta sitt ledarskap sticka ut i mediaflödet. Det mesta handlar om paketering och att använda retoriskt nytänkande kommunikation, det säger PR-konsulten och författaren Peter Karaszi.

Partners

Events

Emotionell intelligens, EQ
7 december, 2016 - 08:00
Gruppkommunikation
21 december, 2016 - 08:00

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram