Menu

Sociala medier

Medarbetarnas användning av sociala medier på arbetstid har varit ett hett diskussionsämne de senaste åren. Nu har det kommit en ny undersökning som visar att den nya tekniken kan komplicera förhållandet mellan jobb och privatliv. Den ofrivilliga sammanblandningen får många att helt enkelt sluta använda sociala medier, visar enkäten som har genomförts av AVG Technologies.

Mattias Jansson på Katrineholms kommun är förmodligen Sveriges mest aktive kommunchef i sociala medier. Han twittrar, facebookar och bloggar ut åsikter och tankar av såväl professionell som personlig natur. Med sitt engagemang har han satt Katrineholm på kartan - men också blivit föremål för kritik. "För mig personligen handlar det om att jobba för mera öppenhet", säger Mattias Jansson till Motivation.se.

Behöver man ha ett regelverk eller en policy som reglerar medarbetarnas användning av sociala medier? Synen på detta splittrar Sveriges chefer och varierar också stort mellan olika branscher, enligt en undersökning från chefsorganisationen Ledarna. Ledarskapsexperten Anki Udd säger till Motivation.se att det är viktigt att ha en policy - men att man också måste föra en dialog inom företaget om vad som är okej och inte.

Sociala medier blir ett allt viktigare verktyg vid rekrytering, och företagen har allt att vinna på att söka nya talanger genom de sociala nätverken. Men svenska arbetsgivare halkar efter i utvecklingen, menar Academic Works sociala medier-expert Johannes Sundlo.

Var tredje anställd tycker inte att det är fel att använda sociala medier när man jobbar – även om det många gånger påverkar arbetsinsatsen negativt, visar en ny undersökning.

Det sociala nätverket Twitter har blivit en allt viktigare kommunikationskanal för företag, organisationer och myndigheter på senare tid - inte minst på grund av mediets höga popularitet bland journalister och opinionsbildare. För att lyckas nå ut gäller det att veta när och hur man ska twittra. Motivation.se ringde upp experten Hampus Brynolf och lät honom vägleda oss bland Twitterstormar och hashtags.

Budskapet har länge varit entydigt: det är viktigt och ibland till och med avgörande för er framgång att företaget syns på nätet och då helst på sociala medier av olika slag. Många hyllar sociala medier som marknadsföringskanal och visst genererar det möjligheter. Men sociala medier är långt ifrån ett laglöst land, det finns många juridiska snårskogar att förvilla sig i.

Den globala nätverkssajten LinkedIn växer i rasande takt – nu är vi en miljon svenskar som använder nätverket. Och vi blir bara fler och fler för varje månad. Håller synen på rekrytering att förändras i Sverige? Vi ringde upp LinkedIns Nordenchef, Lars Ingerslev, för att få svar på frågan.

I dagsläget finns drygt 600 000 bloggar på den svenska marknaden. Det har gjort bloggosfären till en maktfaktor att räkna med när det gäller val av produkter och tjänster.

En undersökning av sociala medievanor visar att andelen anställda som använder sociala medier som arbetsverktyg ökade till 40 procent 2011, jämfört med 23 procent året innan.

Berättelser om anställda som fått sparken efter att ha smutskastat sin arbetsgivare på Facebook eller Twitter blir allt vanligare. De sociala medierna har tagit ut fikarumsskvallret i offentligheten. "Mycket av det här beror på okunskap. Som arbetsgivare måste man vara tydlig med vad man får och inte får göra", säger advokaten Torbjörn Lindmark.

Ett LinkedIn-medlemskap kan vara oerhört användbart eller helt verkningslöst för din karriärutveckling. Som i så många andra sammanhang avgörs din framgång av hur aktiv du är och vad du gör av ditt medlemskap.

Kvinnor i Stockholm ägnar drygt tio timmar i veckan åt sociala medier, vilket är mest i världen. Stadens män är inte mycket sämre. Att ständigt vara uppkopplad via sin smartphone är ett kännetecken för den nya globala klassen storstadsbor som kallas Metropoliter. The Metropolitan Report visar hur storstadsbor i Sverige helst kommunicerar.

Många arbetsgivare som arbetar aktivt för att attrahera attraktiva medarbetare använder Facebook som en allt viktigare del av strategin. På Facebook kan ni föra en dialog med presumtiva medarbetare långt innan de ens kommer på tanken att söka jobb hos er. Men för att framgångsrikt bygga relationer med era kommande medarbetare krävs ett visst mått av strategi och konsekvens.

Partners

Events

Emotionell intelligens, EQ
7 december, 2016 - 08:00
Gruppkommunikation
21 december, 2016 - 08:00

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram