Menu

Ledarskap

Att driva ett framgångsrikt förändringsarbete är utvecklande, spännande och otroligt fru-strerande. Det finns många fallgropar på vägen - en del som man måste igenom och en del som går att undvika redan från början med rätt kunskap. Jag ser tre ”kandidater” som i stort sett alltid seglar högst upp på topplistan över utmaningar som funnits med i nästan alla förändringsprocesser jag varit involverad i. Här har jag samlat dem i en artikel, tillsammans med tänkbara lösningar för att komma vidare.

Monica Lingegård är VD för Samhall, som är ett personalintensivt företag med ett väldigt speciellt uppdrag – att producera både kundnytta, samhällsnytta och medarbetarnytta. Denna komplexitet ställer höga krav på ledarskapet i verksamheten. ”Man måste kunna fatta balanserade beslut för att uppnå olika intressegruppers mål”, säger Monica Lingegård, som nu har utsetts till Årets VD i kategorin Stora företag.

Nödvändigheten av att transportera läkemedel i exakt rätt temperatur är en fråga som de flesta av oss är lyckligt omedvetna om. Icke desto mindre är det livsavgörande. Företaget Envirotainer verkar i en anonym bransch, men gör det med bravur – mycket tack vare Simon Angeldorffs framgångsrika ledarskap. Nu har han utsetts till Årets VD i kategorin Mellanstora företag.

Marie Ryd är vetenskapsjournalist, föreläsare, konsult och chefredaktör för tidskriften Holone. Hon är efterfrågad som föredragshållare och den 19 november håller hon i Lunch & Learn som hålls på Aveqia i Stockholm. Hon kommer bland annat att prata om ”flow” – detta ljuvliga tillstånd som får tiden att bli obetydlig och sinnet att flyta fritt. Det är höjden av effektivitet och välmåendets epicentrum. Hur funkar flow och hur tar vi oss lättare dit? Och hur kan chefer och ledare bygga en företagskultur där flow får utrymme? Marie Ryd svarar.

Evelina Lindgren har suttit mindre än ett år på VD-posten i familjeföretaget aPak. Men resultaten har varit lysande, den nytillträdda VD:n har lyckats öka lönsamheten genom att stärka medarbetarnas engagemang och införa ett nytt arbetssätt. Som ung ledare måste man hitta sin egen ledarstil och våga vara sig själv, menar Evelina Lindgren, som nu har utsetts till Årets Unga VD 2015.

Pernilla Dahlman är VD för företaget Screen Interaction, en design- och innovationsbyrå som jobbar med att ta fram digitala tjänster och produkter för framtiden. Under hennes ledning har företagets omsättning ökat i rekordfart, samtidigt som man har satsat stort på mångfald och hållbarhet. Bakom framgångarna finns en vilja att utgå ifrån människan och sätta kultur och värderingar i främsta rummet, förklarar Pernilla Dahlman, som är Årets VD 2015 i kategorin Mindre företag.

Årets VD 2015 stora, mellanstora och mindre företag samt Årets Unga VD utsågs ikväll på Berns Salonger i Stockholm. Vi gratulerar både vinnare och finalister! Här hittar du namnen på alla vinnare samt juryns motiveringar.

Jonas Wiström är VD för teknikkonsulten ÅF AB och blev 2014 utsedd till Årets VD i kategorin Stora bolag. Bakgrunden var flera år av snabb utveckling, stora satsningar på medarbetarengagemang och ett gediget arbete med jämställdhets- och hållbarhetsfrågor.
När det nu återigen är dags att utse Årets VD passar vi på att göra en kort intervju med förra årets vinnare för att ta reda på vad som har hänt sedan sist.

Erik Ringertz är medgrundare och VD för IT-konsultbolaget Netlight och utsågs till Årets Chef 2014. Han är känd för sin moderna ledarstil, sin tro på mångfald och sitt okonventionella sätt att se på ledarskap och organisation. Som talare på Årets VD 2015 kommer han att prata om ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat – ”självorganiserande organisationer”.

För ett år sedan utsågs Ruth Westberg till Årets Unga VD – ett pris som hon tappert förtjänat genom att driva på teknikföretaget Concept AB:s snabba utveckling under flera år. Sedan dess har mycket hänt, berättar hon för Motivation.se – företaget har tagit nya, stora kliv under året som gått. När det nu är dags att utse Årets Unga VD 2015 hoppas hon att man väljer en kandidat som har skinn på näsan – och inte riktigt passar in i mallen…

Innovation är ett hett ämne i dagens näringsliv. Alla vill vara innovativa – men alltför många företag sitter fast i gamla hjulspår med ett ledarskap som inte är anpassat efter en värld som förändras i allt snabbare takt.
Forskaren och entreprenören Annika Steiber har bland annat studerat innovationsarbetet och ledarskapet på Google. Resultatet av den forskningen kommer hon att berätta om som talare på Årets VD 2015.

Förra året utsågs Dimitris Gioulekas till Årets VD i kategorin Mellanstora företag. Sedan dess har han och företaget Knightec AB fortsatt sin framgångsrika satsning på mångfald – en satsning som också hänger samman med målet att ständigt utvecklas och förändras. Nya omständigheter i världen ställer nya krav på verksamheten. Förmågan att åstadkomma långsiktig förändring är en egenskap som han hoppas att även nästa pristagare har.

”Du som är en snäll chef kan du inte skriva något om det?” sa min kollega till mig för några veckor sedan. Snäll chef…hm… är det verkligen något jag vill skriva om? Vill jag bli sedd som snäll?  Jag insåg ganska snart att det nästan känns lite skämmigt att vara en snäll chef. Kan du som chef använda dina naturligt ödmjuka och vänliga sidor i ditt ledarskap – utan att skämmas och utan att betraktas som ”feg”? Eller måste du bli till någon som piskar fram kvartalsresultat och som hårdnackat spärrar blicken i dina medarbetare för högre prestation? Sedan ämnet snäll chef kom på tal, har mina ögon fastnat på spännande artiklar och forskningsresultat som alla stöder att snälla ledare på köpet får ett produktivt team med sig.

Många chefer och ledningsgrupper har just nu fullt upp med att ta fram verksamhetsplan, budget och strategi inför nästa år. Allt detta ska sedan implementeras i organisationen, som sedan förväntas följa planen och strategin under det kommande året. Frågan är hur väl det egentligen fungerar – vi lever i en föränderlig värld, och de förutsättningar som råder idag kan se helt annorlunda ut imorgon. En modern organisation måste vara dynamisk för att kunna hantera dessa omständigheter. För att lyckas krävs en mångfald av perspektiv, vilket kan uppnås genom ett inkluderande ledarskap och ett aktivt medarbetarskap.

Partners

Events

Emotionell intelligens, EQ
1 december, 2015 - 08:00
Emotionell intelligens och problemlösningsförmåga
15 december, 2015 - 15:30
Gruppkommunikation
3 februari, 2016 - 08:00
Emotionell intelligens, EQ
10 februari, 2016 - 08:00

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram