Hon motiveras av utmaningarna

Therese Albrechtson; ”Jag gillar att vara ledare, att skapa visioner, få med mig andra på tåget och att vara en förebild.”

Ledarskap | ARTIKEL | AUG 2011

Motiveras av utmaningarna

Motiveras av utmaningarna

Som nittonåring tackade hon nej till Handels och startade istället sitt första företag. Idag är hon 25, och redan en erfaren entreprenör. Med sitt driv och sin förmåga att fokusera på möjligheterna är hon en inspiration för andra. Therese Albrechtson väljer att gå mot strömmen.

Therese Albrechtson är en stor inspiratör  - såväl för högt uppsatta ledare i näringslivet som för skolelever som funderar över framtiden. Trots sin ringa ålder har hon redan drivit  ett antal mindre aktiebolag, det första startade hon redan som nittonåring. Idag har hon företaget Academy of Excellence.

Kanske är hennes förmåga att fokusera på möjligheter istället för hindren, en av anledningarna till att framgångarna avlöst varandra. Fast inte bara. Det har inte varit en dans på rosor och självklart har Therese stött på motgångar. Men något hon lärt sig på vägen är att det inte är farligt att misslyckas. Tvärtom. Det är av misstagen man lär sig och ur varje tungt sammanhang har hon klivit ut - mer erfaren och starkare, både som person och ledare.

Men hur går hennes tankar kring sin roll som ledare?

- Jag gillar att vara ledare, att skapa visioner, få med mig andra på tåget och att vara en förebild. Sträva efter att vara det i alla de olika situationerna som kan uppstå. Och det är individerna – med känslor, tankar och åsikter - som både är det roligaste och svåraste med rollen.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Therese tror att några av de viktigaste egenskaperna en ledare måste ha är förmågan att lyssna och skapa delaktighet. Alla måste känna att deras insats är värdefull.

- Man måste våga sticka ut lite för att ta position och få med sig andra på den linjen. Engagemang! Tydlighet och kommunikation är också två nyckelord jag tror på. Då blir det inte lika mycket missförstånd som ofta är grunden till konflikter.

Hon beskriver sig själv som en social människa, som har ett stort intresse för andra. Själv tror hon att mycket av hennes sociala förmågor kommer från idrotten.

- Jag har nog en del från idrotten. Som att ingen spelare kan avgöra någonting själv, man är beroende av ett team. Därför tror jag att jag är väldigt noga med att få med mig alla och skapa delaktigheten.

Hur tror du att andra uppfattar dig som ledare?

- Entusiastisk! Få med mig folk. Och jag ger energi, är noga med rättvisa och att skapa delaktighet. Det är grejer jag får höra om mig själv i alla fall.

När Therese är ute och kör sina föreläsningar bjuder hon på sig själv. Hon delar friskt med sig av misstag, ledord och milstolpar som varit bidragande till hennes utveckling, som varit stor sen hon började som ung nittonåring. Hon jobbar mycket med  positivt tänkande och att vända motgång till medgång. Vad i sitt ledarskap har hon förändrat över tid, och hur gjorde hon det?

- Oerhört mycket har förändrats. Mina grundvärderingar är nog kvar men har nog fått mer insikter. Ett konkret exempel är att när jag var 19 år så trodde jag att jag var oersättlig och byggde bolaget så mycket genom mig själv som person. När jag sen var med om en olycka och blev långtidssjuk så dök ju bolaget. Nu däremot så har jag nog funnit mina styrkor och svagheter mycket mer och insett att jag är bra på att leda, få med mig människor. Däremot… ledarskapet som VD med rapporter och kontinuitet och så vidare, är inte min grej i dagsläget. I Academy of Excellence har vi tagit in en extern VD som styr skeppet. Jag vill inte heller bygga ett bolag beroende av några nyckelpersoner.

Therese vill inte göra några särskilda skillnader mellan manligt och kvinnligt ledarskap, utan menar att det är individerna och vilken typ av ledarskap som krävs i olika organisationer som blir avgörande.

- Är det militärer, dagisgrupp eller företag? Sen tror jag det beror på om det är fem anställda, 100 eller 1000 som man skall leda. Jag tror de anställda på sådana olika bolag ibland har olika drivkrafter. I ett mindre bolag är delaktighet i beslutsprocesser kanske en viktig drivkraft. Då krävs olika ledarskap. Dock så tror jag att kvinnor har lite mer fokus på de mjuka värdena än vad män har. Generellt så tror jag att kvinnorna har lite mer av ledarstilen ” se så att alla är med”. Medan män är lite mer rakt på. Men trots allt - likheterna är stora eftersom jag tror mycket på att det beror på individen. Då är det inte könet som avgör.

Vilka fördelar tror du en kvinnlig ledare har, jämför med en man?

- Konkurrensen hårdnar mer och mer ute i världen så de hårda delarna och konkurrensfördelarna är snart inte en fördel, utan snarare ett minimikrav. Då tror jag att de mjuka värdena får allt större betydelse. Även att behålla och utveckla sin personal kommer att bli tuffare och då är det än viktigare att skapa en trivsam, utvecklande och attraktiv miljö med mycket mjuka värden inbyggda, som gör att folk vill stanna.

Hur kan man lära sig att bli en bra ledare?

- Nu är ju inte jag någon expert på det här men jag tror det är viktigt att lyssna på de personer man skall leda och vara öppen för feedback, det är utvecklande. Sen ska man vara flexibel. Det är individer man skall leda och styra och alla har olika behov.

Hur lyckas man, som ledare, hänga med i utvecklingen och kontinuerligt förbättra och förändra sitt ledarskap?

- Jag tror det handlar om att vara öppen för feedback och kontinuerligt jobba med det och sträva efter förbättringar. Kanske göra en utvärdering på sig själv.

På vilket sätt hittar du balans mellan jobb och privatliv?

- Det är en konst. En stor utmaning för mig! Min största svaghet är ju att om jag brinner för något så gör jag det så mycket att risken till slut finns att jag brinner upp. Därför måste jag avsätta tid i kalendern för mig själv, som om det vore ett möte fast det kan vara avkoppling. Till exempel en massage eller tid för familj och vänner och så vidare. Gör jag inte det så finns det risk att jag jobbar för mycket.

Vad motiverar dig varje dag? Särskilt när det tar emot.

- Människor som jag har i min närhet och jobbar tillsammans med. Och utmaningarna man ställs inför, till exempel i en motgång. Tävlingsinstinkten att vilja mer och bli bättre varje dag. Men framförallt att jag gör saker som jag tycker är kul och brinner för.

Therese tre viktiga och konkreta tips för en nybliven ledare:

  1. Jag tror att om man skall leda andra så är det väldigt viktigt att man vet vad man själv vill och vem man själv är samt har tydliga mål. Vet inte du vart du vill så är det svårt att få andra att följa den vägen.
  2. Man brukar säga; Barn gör inte som föräldrar säger, barn gör som föräldrar gör. Och det tror jag stämmer in som ledare i en organisation också. Annars försvinner trovärdigheten hos dig som ledare.
  3. Lyssna och ta till sig vad de olika individerna man skall leda har för tankar, värderingar och åsikter. Va ödmjuk och ta till dig feedback.

Foto: Daniel Roos

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill