Kommunikation VD:s viktigaste redskap

Jens Spendrup: ”Du måste ha ett ärligt intresse av människor och inte bara se dina medarbetare som något ont, som kostar pengar”.

Ledarskap | ARTIKEL | JUNI 2011

Foto: Jens Spendrup, Spendrups Bryggeri

Foto: Jens Spendrup, Spendrups Bryggeri

Jens Spendrup har arbetat som VD för Spendrups i 34 år och har synpunkter om ledarskap och vad som krävs för att få ett företag att växa. Tidigare i vår avgick han som VD och trädde in som Spendrupkoncernens ordförande. Sonen Fredrik tog över VD-posten.

- Du får inte ha för mycket egen prestige som VD, säger Jens Spendrup. Jag har sett exempel på chefer som har blivit dödsförskräckta, när deras medarbetare utvecklats så bra att de skulle kunna ersätta dem själva. En god ledare gläds åt att han eller hon har varit med och rekryterat och coachat fram någon som till och med är så bra, att den personen skulle kunna ersätta honom eller henne en dag.

En viktig egenskap du inte klarar dig utan är att kunna kommunicera, menar han. Som VD måste du lyckas att framföra ett budskap på ett sätt som hela organisationen förstår. Klarar du inte det, då misslyckas du.

- Jag försöker att ge mina medarbetare så mycket frihet som möjligt, säger han. Jag tror aldrig att du kan göra om någon. Är däremot resultatet inte det förväntade, måste jag tala om det.

När företaget är i kris och det behövs nedskärningar måste en VD kommunicera; om vi inte gör radikala förändringar går företaget i konkurs. När du väl har sagt det så att alla förstår, är det lättare att förändra, menar han.

- För mig har det alltid varit jätteviktigt att synas ute i organisationen, säger Jens Spendrup. Spendrups har 1 100 medarbetare och jag träffar alla minst två gånger om året. Jag vill att de ska känna att de är en del av en större helhet. De ska våga fråga varför vi gör si eller varför vi inte gör så. Om jag klarar av det, stärker jag företaget.

Jens Spendrup poängterar att det är viktigt att lyssna och inte peka med hela handen med en gång. En VD sitter inte som chef för att tala om hur det ska vara. Han eller hon sitter där för att komma fram till bra beslut tillsammans med sin ledningsgrupp.

Familjelivet

- Det är inte lätt att kombinera jobbet som VD med familjelivet, säger han. Samtidigt har jag alltid sagt att familjen är det viktigaste, men det svåraste med VD-skapet är att du aldrig helt kan koppla av och släppa ansvaret.

Så blir du en framgångsrik ledare – Jens Spendrups fem bästa tips:

  1. Som VD måste du ha förmågan att kommunicera på ett tydligt och effektivt sätt. Hela organisationen behöver förstå dina budskap.
     
  2. Glöm inte bort att lyssna.
     
  3. Ha en hobby vid sidan av jobbet som gör att du kan koppla bort arbetet då och då.
     
  4. Håll dig allmänbildad. Vi lever i en värld där allt mer är sammanflätat.
     
  5. Ha lite humor i allt du gör. Om du är gravallvarlig blir du inte en bra ledare.


Familjeföretaget Spendrups grundades 1897 och är i dag ett av Sveriges största bryggerier. Företaget har en omsättning på 3 miljarder kronor.
 
Källa: ”Att vara VD”, www.vdbok.se , utgiven på Bonnier Utbildning 2011. 

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill