Det personliga ledarskapet: ett löfte till mig!

"Jag har tagit med mig dessa tankar in i det nya året – att ha relationer högt upp på min agenda".

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2013

Julen är kanske över, nyåret har firats och ett nytt år ska eller har inletts. Nyårsafton är, å ena sidan, bara en helt vanlig dag. Å andra sidan, är det också ett avslut på något och en början på något annat – och utifrån detta perspektiv något speciellt. Jag hoppas att du i samband med helgerna skapat möjlighet för lite eftertanke. Jag tänker här inte minst på tid för reflektion för frågor som berör ditt personliga ledarskap.

Själv gjorde jag i vanlig ordning ett bokslut över det gångna året. Jag reflekterade över mina framgångar och det som varit bra under det gångna året. Jag tittade över vad jag ännu inte har åstadkommit eller lyckats med, och som därmed återstår att arbeta med. Jag gick igenom mina bakslag och lärdomarna av dessa. Jag skapade en bild över vad jag vill åstadkomma med det nya året. Jag formulerade mina mål, vad som just nu är meningsfullt och viktigt för mig, vad jag vill ha mer av och vad jag vill fortsätta med. Det blev ett bra avslut på något som varit och en fin början på något nytt.

En vanlig tanke i samband med årsskiften är att formulera nyårslöften. Under mellandagarna sa en vän sa till mig att ”jag är för gammal för nyårslöften”. På ett sätt ser jag det begripliga i detta uttalande. Ett löfte kan vi ge oss själva närsomhelst och det behöver inte vara kopplat till nyår. Det kan dessutom bli till slentrian att utfärda ett löfte till nyår bara för att det är någon form av norm att göra det, och så blir vi besvikna på oss själva om vi inte lyckas hålla löftet.

Utifrån ett annat perspektiv kan det vara motiverande att ge sig själv ett löfte som en start på något nytt.

Om vi uppehåller oss en stund vid det här med nyårslöften, vad handlar de om? Jag får en tanke om att de ofta relaterar till teman som att börja träna, gå ner i vikt, äta nyttigt, sluta röka, springa maraton, osv. För välbefinnandet och hälsan viktiga frågor, men kanske finns det större och mer övergripande teman för oss som människor.

I detta vill jag referera till Karen Lyager Horve, chefredaktör för tidningen iform. Hon hänvisar, i en artikel före jul, till den australiensiska bloggaren Bronnie Wares topp-5-lista över vad människor som ligger för döden allra mest önskar att de hade gjort annorlunda. Punkterna på listan baserar Wares på sina många års vård av döende och utifrån dessa människors önskningar har hon sammanfattat följande:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Jag önskar att jag…

  1. hade haft mod att vara mig själv mer trogen, istället för att leva det liv som andra förväntade sig av mig. 
  2. inte hade arbetat så hårt.
  3. hade haft mer mod att uttrycka mina känslor.
  4. hade varit bättre på att ta vara på mina vänner.
  5. hade prioriterat glädje och lycka istället för att inbilla mig att trygghet och rutiner var viktigare.

Var och en av dessa punkter fick en genklang i mig, och den som framförallt lämnade ett eko kvar var punkt fyra. Jag tänker på hur lätt det är att prioritera bort mig själv, mina behov och därmed också tid med vänner.

Samtidigt är fina relationer det som innerligt ger livet mening och rikedom – tid för möten och samtal där vi delar glädjeämnen, framgångar, svårigheter och lärdomar.

Jag har tagit med mig dessa tankar in i det nya året – att ha relationer högt upp på min agenda. Detta är en viktig del i mitt personliga ledarskap – ett ledarskap som också skapas, omskapas och nyskapas i interaktion och lärande tillsammans med andra. 

Ewa Braf

Ewa Braf

Vår expert på ledarskap & kommunikation

  • Följ skribent

Ewa Braf, chefsutvecklare på Åklagarmyndigheten och Adjungerad universitetslektor vid Linköpings universitet, har lång erfarenhet av utvecklingsarbete både på organisations-, grupp och individnivå. Ledarskap, kommunikation, relationer och värdeskapande är centrala fenomen i Ewas professionella såväl som privata liv. 

Ewa arbetar med ledarutveckling, processledning och förändringsarbeten genom att skapa lärande, engagemang, drivkraft och nya perspektiv. Ewa är Fil Dr och har forskat kring kompetensförsörjning, kommunikation och organisatoriskt lärande och har skrivit boken I motgång kliver ledaren fram (Liber, 2010). Hon är EMCC certifierad coach och auktoriserad samtalsterapeut.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Ewa Braf

Ewa Braf

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill