Fotbollen fortsätter på den tysta vägen

"Fotbollförbundets tystnad, slutenhet och stängda maktordning inför ordförandevalet i mars hotar svensk idrottsrörelse."

Ledarskap | ARTIKEL | JAN 2012

I början av det nya året skrev jag en debattartikel i Svenska Dagbladet om Svenska Fotbollsförbundets kommande ordförandeval, inspirerad i första hand av SVT Sporten, TV-reportern Ken Olofssons granskning och intryck från några kontakter nära förbundstoppen. Andra debattörer hakade på, radions P1 tog upp frågan liksom Idrottens affärer och TV4:s Sportcentralen. Den enda kommentar jag sett från fotbollförbundet är en deklaration på hemsidan.

 ”På förekommen anledning” presenterar förbundet de tre paragrafer som styr valberedningens arbete. Därmed sammanfattar förbundet kritiken bättre än någon annan.

Det handlar om brist på information och öppenhet.

När förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell lämnar fotbollens topp i vår lär han få höra att han gjort ett bra jobb. Men lika många håller med om att svensk fotboll står inför mycket svåra uppgifter. De tio kommande åren ser ut att bli betydligt mer avgörande för fotbollen och dess förutsättningar i Sverige än något av de två decennierna med Lagrell varit. Därför är ordförandevalet så viktigt.

I vinnarhålet finns just nu Karl-Erik Nilsson, före detta S-märkt kommunalråd i Emmaboda, elitdomare och ansvarig för U 21-arrangemanget i Sverige 2009. Genom media har vi fått veta en del av Nilssons förflutna. Men vad vill Nilsson med svensk fotboll? Ingen vet.

Den ende utmanaren verkar vara Susanne Erlandsson med tunga civila och fotbollsmässiga meriter, till exempel 13 landskamper, långt ledarskap och uppdraget som vice ordförande. Hur vill hon leda svensk fotboll? Svaren uteblir.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Under stor del av förra året var tidigare direktören i UEFA Lars-Christer Olsson också utmanare. Nu har han hoppat av i protest eftersom han inte fått träffa majoriteten av de röstberättigade i distrikten: Sex av tio som ska rösta vid årsmötet har inte fått eller avböjt att höra hans vision för svensk fotboll.

Situationen ter sig olustig. Sveriges största idrott ska välja ordförande utan det självklara demokratiska inslaget att låta kandidaterna presentera sig, klargöra sin syn på svensk fotbolls framtid och skapa debatt.

Intrycket blir där efter. Den folkliga svenska fotbollen med mer än 3 000 klubbar, 250 000 spelare och tusentals ledare och föräldrar hukar under lågt tak när det kommer till makt och ledarskap. I stället för öppenhet och mottagande gäller maktstrid, tystnad, mygel och grupperingar i det fördolda. Svenska Fotbollförbundets sätt att gå till val speglar en förgången tid med ett förbund fast i konservativa föreställningar, något vid sidan om samhället i stället för mitt i eller i fören. När distrikt med omfattande och mäktiga röstandelar slåss för positioner spelar det ingen roll vad ordförandekandidaterna tycker. De röstberättigade har sina uppfattningar klara och röstar som de alltid gjort. Likheten med hur ett och annat stort politiskt parti agerar är uppenbar. Därmed riskeras svensk fotboll i den nya tiden och det nya landskapet.

Jag ska nöja mig med tiotalet utmaningar och frågor som Fotbollförbundet står inför och som borde kräva en öppen och demokratisk process för att vaska fram bästa möjliga ledare.

- Svenska idrottsföreningars existens står på spel med bristen på ledare. Det finns föreningar som tvingas annonsera efter styrelseledamöter. Hur ska ledarrekryteringen klaras? Går det att fortsätta med ideella krafter?

- Med varje ledare som inte orkar eller vill fortsätta dör fotbollen en aning som folkrörelse – därmed hotas även eliten och Sverige på den internationella fotbollsarenan. Ska Sverige fortsätta sitt folkrörelsetåg?

- Hur ska spelarrekryteringen klaras i konkurrens med allt fler sysselsättningar för unga?

- Hur sköter Fotbollförbundet sin del av integrationen i en tid med ökad rörlighet över gränser? Vad gör förbundet för att rekrytera spelare och ledare från inflyttade grupper? När nya generationer från invandrargrupper stormar fram finns det föreningar med spelare från 20-talet språkområden, men där bara någon procent av ledarna är inflyttade. Hur ser förbundets plan ut för att bredda ledarskapet?

- Hur hanterar fotbollförbundet relationen mellan bredd och elit? Vem ska få mest pengar? Gäller satsningen fotbollsknattar och gärdsgårdsserier eller elitlag? Kanske är detta svensk fotbolls viktigaste fråga!

- Sverige har en internationell fördel i bred föreningsverksamhet, som är grunden för svensk fotboll. Hur ska denna utvecklas?

- Trycket från globaliseringen och internationaliseringen påverkar Allsvenskan. Hur ser planen ut för att få fram ett svenskt internationellt topplag? Är Champions League en ouppnåelig dröm?

- Hur länge kan Sverige ha ett slagkraftigt landslag? Med nöd och näppe är landslaget i EM. Hur ser planen ut för att ta Sverige till nästa VM-slutspel?

- Förhållandet till åskådarna är sedan länge en varböld och fotbollen reagerade sent på problemen med våld. Hur tänker förbundet möta publiken i framtiden?

- Bland ekonomiska frågor står den nya Nationalarenan i centrum. Ingen ekonomisk analytiker förstår hur den ska klara sig i längden. Hur tänker förbundet?

- EU:s förslag om att ideella föreningar ska betala moms på ideell verksamhet är långsiktigt kanske svårare än den nya arenan. Hur avser fotbollen att klara momsfrågan?

- Hur kommer sponsoravtalen och TV-avtalen att se ut i framtiden? Är TV-sändningar för hela fotbollspubliken eller bara för dem som har råd att betala?  

Fotbollförbundets tystnad, slutenhet och stängda maktordning inför ordförandevalet i mars hotar svensk idrottsrörelse. Vem som är ordförande i svensk fotboll är inte en angelägenhet enbart för klicken interna makthavare. Det rör alla inom svensk fotboll – från yngsta knattens föräldrar till styrelserummen.

Svensk fotboll har mycket att vara stolt över och fortsatt en stor uppgift. Men bara genom ökad öppenhet kan fotbollen leda till engagemang och fortsatt demokratisk utveckling. Just begreppet öppenhet är centralt för en folkrörelse.

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill