Menu

”Vi är både och…”

Några frågor till vår nya partner Gaia Leadership. "Vi tycker oss se att behovet av framtidens ledarskap redan är här".

Gaia Leadership jobbar med ledarutveckling inom både näringsliv och offentlig sektor och är ny partner till Motivation.se. Vi ville höra lite mer om deras verksamhet och har ställt några frågor.

Hej Magdalena Örtendahl Melin! Vilka är Gaia Leadership?

- Vi är ett konsultföretag som jobbar med ledarskapsutveckling på alla nivåer. Jag skulle vilja säga att vi nog är väldigt mycket ”både och”. Vi jobbar både inom näringsliv och offentlig sektor, med både struktur och kultur, med ledare i toppen och i linjen och med såväl individ som hela organisationen. Dessutom har  vi nu  etablerat oss globalt med kontor i Shanghai. Så man kan säga att vi är breda - både lokalt och internationellt.

Vi är ett trettiotal erfarna konsulter som har sammantaget mer än 600 års erfarenhet av kvalificerade konsultuppdrag och chefs- och ledaruppdrag. Som sagt. Mycket ”både och”.

Kan du berätta lite om varför ni valde att bli partner med Motivation.se?

- Vi upplever att vi har samma gemensamma grundsyn på ledarskap och individuell utveckling. Vi är - och har länge varit - intresserade av att flytta fram frågan om individens betydelse för organisationers utveckling. Vi tror också starkt på att integrera affär och ledarskap. Genom vårt samarbete får vi möjlighet att nå ut och berätta om våra erfarenheter från vårt arbete med ledarskap inom både offentlig förvaltning och näringsliv.

Hur ser ni på ledarskap idag?

- Vår grundsyn är att ”Varje människa är en ledare”. Idag vet vi mycket om de strukturella bitarna, såsom styrsystem, administration och strategier. Det har folk koll på. Men hur vi får strategierna att omsättas i praktiken med hjälp av ledarskapet har vi inte alltid kunskap om. Många företag behöver stöd i den processen och det är det här vi är bra på.  Det är när man förstår vilken stark drivkraft det finns i företagskulturen och i individers motivation, som man kan jobba framgångsrikt med ledarskapet.

Gaia Leaderships ledarskapsfilosofi, Det Offensiva Ledarskapet, arbetar för att frigöra ledaren i varje människa – för att därigenom i grunden förändra synen på ledarskap och på människan i världen. Filosofin bygger på att extraordinära resultat skapas när passionerade, ansvarstagande medarbetare kopplas till organisationens vision och mål.

Vågar ni säga något om framtidens behov i ledarskapet?

- Vi tycker oss se att behovet av framtidens ledarskap redan är här.  Chefer har inte längre mer kunskap och information än sina medarbetare som de ska leda. Utvecklingen i de flesta branscher går för fort för att vi skall kunna lägga en plan och sedan följa den. Den gamla tanken med uppdelning mellan det som är strategiskt och operativt, kort- och långsiktigt är idag inte lika enkel och självklar.

Det här utmanar oss att skapa en kreativ kultur i företagen där kunskap, insikter och visdom flödar friare än i hierarkier. Vi tror att den kulturen skapas av ledarskapet - hos alla individer på alla nivåer i företaget.

 


Du kanske även gillar

Gästskribent Elisabeth Ahremark: ”Vi är inne i ett paradigmskifte som skapar förväntningar på att ledare visar fler sidor av sig själva.” Hur många dignar inte redan under bördan av att sträva efter...

”Vi kan söka oss till meningsfullhet. Vi har frihet att välja attityd till oss själva och vår situation. Istället för att gnälla och klaga på andra kan vi ändra vår egen attityd och ta ansvar för oss själva.” Snart har ett år gått igen - 2014 går mot sitt slut och ett...

Finslipa medarbetarnas möjlighet att öka sina prestationer. Det finns ett tydligt samband mellan medarbetarens prestation och hans eller...

Tufft för glesbygden att klara generationsväxlingen på arbetsmarknaden, skriver Arbetsförmedlingen i ny rapport. Glesbygden kommer att få det allt tuffare i konkurrensen om arbetskraft....

Fokusera mindre på vad medarbetarna gör fel och mer på vad de gör rätt. Många chefer är väldigt bra på att säga till...

Jeanette Fors-Andrée, krisexpert: ”Bygg närvaro i sociala medier – i fredstid.” Grunden för all god kriskommunikation på Facebook måste l...

Christer Isaksson: "När världen känns avig och ogästvänlig måste politiker våga kasta sig in i det okända och strida. Just nu gör våra ledande politiker inte sitt bästa för Sverige, politiken, partipolitiken och demokratin. De verkar tänka på annat." Stort politiskt ledarskap kan vara att inta positioner som inte alltid är...

Åsa Helldén Ruocco, Nordisk Kommunikation: "Viktigt att utgå ifrån mätningar när man utvecklar kommunikativt ledarskap." En ledares kommunikativa förmåga är av avgörande vikt f...

Moment Projektkonsult rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser: "Motivation och engagemang extra viktigt i konsultbranschen." Efter en målmedveten satsning på motivation och...

De sex slutkandidaterna för Årets Unga VD är klara. Sex unga vd:ar går vidare till finalen av Årets Unga VD. De är...

 • Coacha

Känns det trögt och omotiverat att sätta igång igen efter sommarens semester?
Har du varit mobilfri, fri från mailen, fri från att fatta beslut och prestera hela tiden? Kanske har du legat i hängmattan och inte gjort så mycket, kanske har du tagit promenader på stranden eller strosat runt i naturen. Och funderat på dagens viktigaste fråga: ”Vad ska vi ha till middag idag?”
Du har varit i nuet och din hjärna har lugnat ner sig och fått kontroll på tankarna.
Möjligen har du till och med haft lite tråkigt på slutet av semestern och känt behov av att göra någonting.
Du kanske har fått nya idéer och tankar om ditt liv och arbete?

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.