”Människor ska inte arbeta som om de vore maskiner”

Årets VD 2016, Stora företag: Erik Ringertz, Netlight.

Ledarskap | Hållbarhet | Årets VD | ARTIKEL | NOV 2016

Årets VD 2016, Stora företag: Erik Ringertz, Netlight

Årets VD 2016, Stora företag: Erik Ringertz, Netlight

Erik Ringertz är VD på Netlight, ett IT-konsultföretag med 800 anställda. Företaget har verksamhet i Stockholm, Berlin, München, Hamburg, Oslo, Helsingfors och London. I dagarna blev han utsedd till Årets VD 2016 i kategorin Stora företag.

Erik tror att juryn valde honom som vinnare av utmärkelsen Årets VD Stora företag för att det ledarskap och den organisation som finns i Netlight vid första anblicken upplevs som konstig och knasig och sen vid närmare eftertanke framstår som naturlig och istället helt rätt.
– Vi gör tvärtom hos oss. Vi har en organisk organisation och ett organiskt ledarskap istället för ett mekaniskt. Ofta är företag uppbyggda som maskiner. Vi människor är inte maskiner, vi har andra styrkor och egenskaper och därför är det klokare och mer naturligt att arbeta organiskt.
– Vi gör som man gör hemma, en situation uppstår och vi agerar på den. Hos oss uppstår en produkt inifrån, vi behöver inte söka efter den utanför. Att arbeta så här organiskt är enkelt.

På frågan om hur länge han och företaget har jobbat så här enkelt, är svaret att det inte riktigt går att svara på. Det de gjorde för fem år sen, är inte samma sätt som de arbetar på idag, och troligtvis är det inte samma sätt om fem år. Den här förändringsprocessen pågår ständigt, och utvecklar verksamheten hela tiden.
– Vi utgår alltid från tanken ”så här borde det vara” och så strävar vi dit.

Eriks personliga styrkor som ledare är att han kan se samband och se hur saker och ting hänger ihop. Han är bra på att väva nätverket, se vilka som borde arbeta tillsammans, och han är också bra på att se hur saker är just nu för att sen ta det vidare.
– Men mina personliga styrkor är förstås bara en del av våra framgångar och det här priset.

Framtiden

Erik tror att Netlights sätt att arbeta och organisera sig är en modell för framtiden. Just för att den är gjord för människor och inte maskiner. Sen går den nog inte att bara kopiera rakt av, varje företag och organisation måste hitta sin egen organiska form. Börja organisera sig runt medarbetarna och människorna, men exakt hur någon annan ska göra, det går ju inte att säga.
– Vi människor är bra på att hantera bristande struktur. Vi är inte gjorda för att följa processer, det är maskinernas jobb. Därför ska vi inte låta människor arbeta som om de vore maskiner.

Hållbarhet - jämställdhet

– Vi utgår ofta från oss själva när det gäller hållbarhetsfrågor, från våra värderingar och vår lust att ta ansvar. De frågor som är större än vi själva låter vi växa, berättar Erik.
– Vi funderar mycket över normer och om det går att tänka utanför dem? Visst är det konstigt att vissa normer är så exkluderande och att ibland är den motsatta normen inkluderande?

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ett exempel på ett projekt som växte är ett jämställdhetsprojekt som företaget drog igång när man insåg att det behövdes fler kvinnor i företaget.
– Projektet Vostok föddes och vi frågade oss vad som måste stämma i ett företag för att attrahera kvinnor, säger Erik. Idag i IT-branschen är det ett problem att det finns för få kvinnor att rekrytera. Men skulle vi nöja oss med att acceptera att det var så? Nej, det ville vi inte och då väcktes idén om en mötesplats för kvinnor i eller på väg in i IT-branschen. För att skapa nätverk och ta hjälp av varandra. Och nu finns The Code Pub, på flera olika ställen i Europa och många andra företag är involverade. För att ensam driva en sån här mötesplats tar förstås tid och det är därför bättre att vara flera.

Hållbarhet – för en bättre värld

Erik berättar också om ett flyktingprojekt som Netlights kontor i München drog igång förra hösten när flyktingströmmarna ökade. Att gå till järnvägsstationen med filtar, kramar och choklad kändes inte tillräckligt och inte särskilt långsiktigt. Så första steget blev ett fotbollslag som spelade fotboll med de flyktingar som var i ett flyktingläger väster om München. Det blev lyckat, och väckte sen nya idéer. Många av flyktingarna är unga och det var de engagerade anställda också, så de fick bra kontakt och hade stort utbyte av varandra. För att enklare hjälpa flyktingarna att komma ut i arbete startade man helt enkelt en arbetsförmedling och tog tillvara på den kunskap och kompetens som finns i företaget.

– Nu ett år senare har 100 människor fått jobb och själva projektet har blivit en permanent del av verksamheten, berättar Erik. Det är jätteroligt.

Priset – Årets VD

– Det är roligt att få priser och vi tycker ju att vi har något bra och gör saker bra. Vi vill ju vara en inkluderande förebild, och ett pris kan öppna ögonen på andra och de blir nyfikna på oss och hur vi arbetar.

Mera tillit

– Om jag skulle ge råd till en nybakad vd, ja, det skulle vara att ha mer tillit. Ifrågasätta de system där allt bygger på ”jag litar inte på dig”. Vilket ju är ett konstigt sätt att tänka på, men som många organisationer och företag har i sin grundstruktur. Fundera på det, och bli mer medveten om de här strukturerna. Och ha mer tillit. Det blir mitt råd, säger Erik.

Juryns motivering:

”Med ett närvarande och modigt ledarskap som bygger på förtroende för människan har Årets VD i kategorin stora företag visat att det finns ett tydligt samband mellan tillit och lönsamhet. Med ambitionen och viljan att påverka samtiden för att skapa en bättre värld för alla i en homogen bransch, jobbar pristagaren för mångfald och för att medarbetaren ska bli den bästa versionen av sig själv. Genom att varken gå framför eller bakom – utan i mitten – är årets pristagare en ledare som flyger med flocken.”

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Hållbarhet
  • Årets VD

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill