Menu

Delegering

När man är ny som chef är det vanligt att man tvivlar på sin egen förmåga. Sanningen att säga händer det även erfarna chefer – människor är olika, vissa har gott självförtroende medan andra är mer osäkra på sig själva. Vad får detta för konsekvenser för ledarskapet?
En ny studie visar att självtvivlande chefer har en tendens att delegera till lika självtvivlande medarbetare. Frågan är vad det beror på – och om det egentligen är bra eller dåligt.

Var tydlig med förväntningarna. Ställ lagom höga krav på individen. Kartlägg kompetenskraven. Ge feedback och följ upp. Ja, att delegera är en konst. Motivation.se hjälper dig att bena ut begreppen för att hitta vägen till en lyckad delegering. Åtta steg – sen är du där.

Ett utvecklat medarbetarskap kan innebära stora fördelar för såväl de anställda som för verksamheten. För att medarbetarna ska bli mer aktiva och delaktiga krävs dock att chefen vågar överlåta ansvar och ge de anställda större inflytande, enligt en studie från Linköpings universitet.

Curlingföräldrar är ett begrepp som de flesta är bekanta med numera – mammor och pappor som sopar bort alla svårigheter och motgångar åt sina barn. Liknande situationer kan uppstå mellan chef och anställd. Att delegera är lösningen på problemet, om det sker på rätt sätt.

Hur delegerar du på ett effektivt sätt? Tydlighet i överlämningen och förtroende för medarbetarnas förmåga att fatta beslut och genomföra är viktiga aspekter för att en delegering ska få optimalt utfall. Motivation.se tipsar om fyra metoder för effektiv delegering.
 

Att du som chef är bra på att delegera är helt nödvändigt för att du ska kunna frigöra tid till att leda och motivera ditt team och dina medarbetare.  Men hur gör man på bästa sätt för att göra delegering framgångsrik? I den här artikeln vill jag dela med mig några "best practice" som underlättar för en bra och effektiv delegering.

Som ledare är det viktigt att kunna delegera - en av de viktiga principerna i ledarskapet är att arbeta genom andra. Men att delegera ställer speciella krav på dig som chef och du måste ha förtroende och tillit till dina medarbetare.

Partners

Events

Transformational Presence Leadership
4 september, 2017 (Hela dagen)
Samuel Young, tidigare Head of Digital Transformation på ICA, berättar om sina erfarenheter av att genomföra digital transformation i praktiken. Vilka är hans ledarskapsnycklar? Förutom Samuels perspektiv får du tillfälle till dialog med övriga deltagare samt Gaia Leaderships två partners Elisabeth Ahremark och Mikael Malmgren.
6 september, 2017 - 07:30
Informationslunch i Stockholm
18 september, 2017 - 12:00
Facilitering
9 november, 2017 (Hela dagen)

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram