Menu

Vem är normal?

Ewa Braf om den mest svårartade fördomen av alla - att vi själva tror oss inte ha fördomar alls.

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 Artikeln publicerades första gången 7 november 2013.

Som det står skrivet i boken Från man till människa (Maldaner & Schmidt/Lund, 2012:13): "Förr var jag rädd för att folk skulle få veta. Idag är folk beredda att betala för att få veta".

För en tid sedan hade jag förmånen att få lyssna till SaraClaes. Det var en föreläsning som bjöd på många skratt. Men det var inte enkom underhållning, komik och förlustelse. SaraClaes har flera viktiga budskap och utmanade publiken på ett sätt som gör att det är svårt att gå därifrån med tanken ”jag har inga fördomar” – vilket i sig förmodligen är den mest svårartade fördomen vi kan ha: Att tro att vi inte har några förutfattade meningar om hur saker och ting egentligen borde vara och fungera.

Vi har alla en uppsjö föreställningar och vanföreställningar om vad som är bra, dåligt, önskvärt, oönskat, normalt, onormalt, etc. Oavsett hur medvetna vi själva är om våra fördomar och förutfattade meningar så styr de våra tankar, känslor och ageranden. De styr hur vi bemöter andra och därigenom också hur vi själva blir bemötta. 

Strax innan SaraClaes gick upp på scen plockade hen upp ett läppstift ur väskan och fyllde på lite. SaraClaes är transvestit – en man klädd i en kroppsnära klänning som slutar strax ovanför knäna, högklackade stövlar, en röd skinnjacka och en peruk av blont svajande hår. Jag skulle tro att många i auditoriet förväntade sig att SaraClaes skulle berätta om sin transvitism, men icke, det var en ytterst marginell del av arrangemanget.

Föreläsningen handlade om funktionsnedsättning, ADHD, förmågor, mångfald och öppenhet.

Den handlade om jämlikhet i betydelsen att vi alla har ett lika stort människovärde oberoende av klädsmak, religion, hudfärg, kön, sexuell läggning, etc. Den handlade om hur vi från barnsben programmeras att tycka och förhålla oss till världen utifrån det som är normen… det som är normalt.

Vad är då ”normalt”? SaraClaes lät oss (auditoriet) göra en tankeövning: Vi blev uppmanade att tänka på en normal svensk. Därefter fick vi beskriva vad denna normala svensk vi tänkte på hade för egenskaper. Det visade sig att de flesta hade tänkt på en ljushyad, medelålders, heterosexuell man utan funktionsnedsättning.

En intressant poäng som SaraClaes lyfte fram var att om vi ser till Sveriges arbetsföra befolkning mellan 25 och 65 år är det endast 24 procent som faller inom ”denna norm”.

Leker vi vidare med tanken och ser till hela Sveriges befolkning så är det, enligt uppgift, endast 4 procent som faller inom normen för vad många associerar till när vi tänker på en normal svensk. Här kommer SaraClaes med en ytterligare tankeväckare: Sett ur detta perspektiv är det mer normalt att vara transvestit (5 procent av Sveriges population uppskattas vara transvestiter), än att vara ”normal”.

Är det inte makabert och samtidigt lite festligt! Det som många av oss går och tänker på som normalt, är kanske, i vårt nutida samhälle, rätt onormalt. Likväl bär vi med oss massa normer som vi tror är giltiga och sanna, men som i grunden stänger in oss själva och sluter oss från den mängd nya upptäckter och kunskaper som finns där ute.

Som en konsekvens uppfattar vi saker och ting vi är ovana vid - det som faller utanför normen - som konstiga. Dessa normer fungerar dessutom som oskrivna, för givet tagna regler tills den stund någon bryter mot dem – först då blir de synliga för oss själva och andra.

Många tycker kanske att det är konstigt att se en man i kvinnokläder. Och det är säkert konstigt! Men det är inte mannen som är konstig. Det blir konstigt utifrån betraktarens normsystem och föreställningar om hur världen ”ska” se ut och vara.

Men egentligen är det inte konstigt – det är bara ovant. För att det som är ovant ska bli vant behöver vi se på och nyfiket utforska det ovana.

Jag tänker att så är det med allt. Det vi är ovana vid behöver vi prata om och genom samtalen blir det mindre konstigt. Då blir det bara annorlunda. Annorlunda ger nya perspektiv, annorlunda berikar och annorlunda gör att ingen behöver vara normal – vi kan istället vara stolta över att vi är härligt, konstigt unika allihop.   
 


Du kanske även gillar

Del 1: Människor med hög EQ har bättre möjligheter att lyckas och må bra i livet. Men den emotionella intelligensen går att träna upp. Emotionell intelligenskvot, EQ, kan beskrivas som förmågan att k...

Årets VD, mellanstora företag: Dimitris Gioulekas, Knightec. Dimitris Gioulekas är VD för Knightec, ett konsultföretag inom...

Nelson Mandelas ledarskap ledde till frihet, demokrati och försoning. Nelson Mandela är beviset för att en enskild människa genom...

Personlighetens Big Five, del 5: Neuroticism. Att vara neurotisk är inte särskilt roligt. Många av oss ä...

Svenskarna tycker att chefen är dålig på att lyssna, enligt en ny undersökning. Hela 75 procent av Sveriges befolkning skulle vilja byta jobb, enligt en f...

Del 2: Gul personlighetstyp - inspirerande, utåtriktad och känslostyrd. Den gula personlighetstypen kännetecknas av sin förmåga att...

Anders Grillhammar, Manage Right: ”Ingen mår bra av att vara rätt person på fel plats. Som ledare och chef behöver man ofta hjälpa lågpresterare vidare i karriären”. Tänk om alla dina medarbetare var ”rätt person på rä...

Anna Bellman: "När jag seglar fram över haven i sommar funderar jag på temat för mitt potentiella sommarprogram". Det finns en skräckblandad förtjusning över mitt lyssnande p...

Goda framtidsprognoser för akademiker - men humanister kan få det tufft, visar ny arbetsmarknadsprognos. Framtiden ser ljus ut för personer med akademisk utbildning. Det...

Spännande utmaning att leda i offentlig sektor, säger LTH:s näringslivskoordinator Camilla Persson. Seg, orörlig och omöjlig att påverka - det har länge varit...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.