Menu

100 miljoner rikare - men ändå fattig

Hur tar du ditt bolag till nästa nivå?
100 miljoner rikare - men ändå fattig

Att släppa taget om sitt företag – sin egen baby – är allt annat än lätt. Det är oundvikligt att man som ägare förr eller senare ställs inför frågan: Vem ska ta över rodret när jag inte längre vill vara vd? Och hur ska det gå till? För ett tag sedan samtalade jag med en ägare och vd som var osäker på om han skulle lämna över till en extern vd (måste man släppa taget då?) eller till sina barn – eller kanske sälja bolaget för 100 miljoner. Allt lät liksom lockande och skrämmande på samma gång. Lösningen blev att vi arbetade fram ett ägardirektiv – som skapade en insikt och vägledning  både för ägaren själv, för bolaget och för hans egen familj.

För ett halvår sedan satt jag i ett samtal med en ägare där vi försökte resonera oss fram till vad han ville med sitt företag. Han hade stora planer. Han ville dubblera omsättningen och ta in en extern vd som skulle kunna ”fixa” detta för honom. Själv skulle han vara kvar i företaget och göra det han själv tyckte var stimulerande och roligt och han skulle inte ha några som helst problem att släppa vd-stolen.

-    Är du helt säker på detta? frågade jag.
-    Självklart, sa han, det har varit min plan länge.
-    Okej, vi parkerar just den frågan om extern VD, men vad vill du med företaget på lång sikt, vad är din ägarvilja?
-    Jag vill att företaget ska gå i generationer och att mina barn, om de vill, ska få chans att ta över bolaget. Men bara om de vill, det är inget tvång. Fast jag skulle bli väldigt glad om de gjorde det, sa han.
-    Så du skulle till exempel aldrig vilja sälja bolaget?
-    Nej, aldrig i livet, sa ägaren med eftertryck.

100 miljoner skäl att sälja?

Jag pressade på lite ytterligare.
- Är du verkligen helt säker på detta? Inte idag, men kanske om några år?
Han var tyst ett bra tag, och jag såg att han genomgick en kamp med sig själv och sina tankar, jag kunde nästan se flipperspelet av tankar i hans huvud och tillslut säger han:
- Jo, om någon knackar på dörren imorgon och erbjuder mig 100 miljoner kronor, så säljer jag mig ta mig sjutton direkt.  
- Är du helt säker nu?
- Ja, helt säker är jag, säger ägaren och lutar sig tillbaka med ett belåtet leende, redan borta i tankarna på vad han ska göra för de 100 miljoner kronorna han mentalt redan har på banken.
- Okej, säger jag, låt oss säga att du nu får 100 miljoner kronor för företaget, check på det. Föreställ dig att det är veckan efter att du har sålt företaget. Det är någon annans företag där du faktiskt inte har något mer att säga till om och du har ingen ångerrätt. Ingen extern vd du kan avskeda om du skulle vilja styra det själv igen.
Låt den tanken sjunka in. Hur känns det inom dig nu?

Han var tyst en väldigt lång stund samtidigt som hela hans ansiktsuttryck växlade från solsken till gråmulenhet och sedan kom en smärta och sorg in i hans ansiktsdrag och han svarade:
- Nej, det skulle inte kännas så bra faktiskt. Inte bra alls faktiskt. Nej, vet du vad Agneta, jag tror jag ångrar mig, jag säljer inte!

Som ett sjökort

Det här var början på vår resa till att göra ett ägardirektiv. Nämligen insikten, att förstå vad man vill med sitt företag på lång sikt. Ett ägardirektiv är ett av de allra viktigaste styrdokumenten för ett bolags utveckling. Det ska tala om vart man vill med bolaget och besvara övergripande; Vart är vi på väg med vårt bolag? Och när ska vi vara där?

För om du som ägare inte vet vad du vill med ditt bolag, hur ska då din styrelse eller vd kunna veta det? När du själv sitter på alla stolarna vet du det på en intuitiv nivå och parerar alla frågor just intuitivt. Men när du ska släppa vd-stolen kommer det att ställas frågor som du aldrig har behövt fundera på tidigare.

När du inte sitter på vd-stolen längre behöver du också säkerställa att den nya kaptenen styr skutan i den riktning du själv önskar. Och det gör du inte genom att själv ta över rodret varje gång du upplever att denne kör i fel riktning, utan genom att ge henne ett sjökort med både grunden, grynnor, skär men framförallt farleden och målet utritat på kartan.

I ett ägardirektiv behöver man också vara tydlig med vilka tankar man har kring företaget, värderingar, företagskultur och framtidsvisioner.

Ett ägardirektiv kan bl.a. innehålla:

 •        Ägarambitioner - strategisk destination och målbild
 •        Risker – industriella och finansiella risker
 •        Finansiellt åtagande och beredskap
 •        Målsatt avkastning och värdetillväxt
 •        Ägarnas roller och ansvar
 •        Ägarinformation och ägarstyrning

Har man funderat igenom frågorna och inte minst svaren ordentligt samt skrivit ner detta i ett tydligt dokument, ja då är en viktig del på plats för att ditt bolag ska kunna ta nästa steg i utvecklingen. Det kommer att underlätta för dig/er som ägare att ha en samsyn om ni har enats och bottnat i ett ägardirektiv. Det kommer också att förenkla för resten av organisationen i alla led. Både styrelse, vd och den operativa driften kommer att ”takta” åt samma håll, vilket kan ge en hävstångseffekt både på tillväxten och resultatet.

Ett ägardirektiv skapar förutsättningar för en strategisk styrning av bolaget vilket gör att du som ägare fortfarande kan vara högst aktiv och känna dig behövd - utan att vara operativ.

Tydlighet – och familjefrid

Så tillbaka till 100 miljoners-bolaget. Tog vi fram ett ägardirektiv? Ja, det gjorde vi. Ett ägardirektiv som blev ett centralt verktyg för att ta bolaget till nästa nivå vilket ökade både lönsamhet och tillväxten kraftig. De fick också effekterna att det löste osynliga konflikter som hade pyrt under ytan en längre tid i familjen. När det blev tydligt vad ägaren ville med sitt företag – även för hans egen familj – blev det transparent, och ingen behövde längre spekulera i vilka förväntningar ägaren hade.

Det gjorde att den osynliga prestationsångesten som funnits bland barnen löstes upp. Summeringen av ägardirektivet i detta fall blev att styrelsen och organisationen kunde prestera bättre, och när den nya vd:n skrev på sitt anställningsavtal var det glasklart vart ägaren ville med sitt bolag. Den nya vd:n förstod vart ägaren ville med sitt bolag och fick en strategisk destination att ta sikte på vilket gav den positiva effekten att den externa vd:n fick en flygande start.

Och familjen, de fick en trygghet genom tydligheten som främjade deras relationer på ett ovärderligt sätt. Så var beredd på att ditt bolag tenderar att öka dramatiskt i värde i flera dimensioner genom ett väl förankrat ägardirektiv. Fast å andra sidan, vem vill sälja ett vinnande koncept?


Du kanske även gillar

Varför anser man att bara en viss åldersgrupp passar för ett specifikt jobb? Näringslivet måste börja ifrågasätta sina egna fördomar. Idag tog jag en fika med en gammal kollega. Han hade precis blivit uppsagd fr...

Moment Projektkonsult rankas som en av Sveriges bästa arbetsplatser: "Motivation och engagemang extra viktigt i konsultbranschen." Efter en målmedveten satsning på motivation och...

Orealistiska ideal gör att många chefer känner sig misslyckade, enligt svensk forskning. Den idealiske ledaren ska vara en karismatisk visionär som motiverar sina...

Marie Alani och Helena Timander om vad en företagskultur egentligen är och varför vi ska bry oss om det? IKEA har det, H&M har det och Kinnevik-bolagen har det också. En f...

John Maxwell delar med sig av hur du stärker din positiva attityd: ”Det perfekta ögonblicket kanske aldrig kommer, så varför vänta på det?” John Maxwell menar att det som skiljer drömmaren från den som f...

Positiv utveckling på svenska arbetsplatser – men stor efterfrågan på kompetensutveckling. Ledarskapet är den faktor som har störst betydelse för vår...

"Jag funderar över när vi tappar denna förmåga. När börjar vi rationalisera och förvränga det vi egentligen vill säga?" Advent har haft sin ankomst. Ljusstakarna pryder vackert våra fö...

Jan-Eric Sundgren, Senior Rådgivare, AB Volvo: ”Att vara ledare i medgång skiljer sig ifrån att vara ledare i motgång. Idag är det viktigare än någonsin tidigare med värderingsstyrt ledarskap.” ”Oavsett om vi pratar om individer eller om en hel grupp så är...

Britta Lejon, ordförande ST: "Chefer måste få bättre förutsättningar att leda." Befria cheferna från de tidskrävande administrativa uppgifterna -...

Lena Mangell manar till omstart och nya karriärmål efter sommarens vila. Sommar, ledighet, sol och bad ger tid för lugn och stillhet. Då h...

 • Planera

Det finns olika uppfattningar om hur mycket tid vi spiller på att leta efter digitala dokument, men klart är att letandet bland filerna utgör ett synnerligen oönskat avbrott i vårt arbete. Nog går det att betrakta också detta som en distraktion. Vi är i färd med att få en sak gjord men blir hindrade i vår framfart bara för att vi inte hittar det där dokumentet vi söker. Frustrerande är ordet. Men att få ordning bland sina filer är lättare än du tror.

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.