Menu

Våga ta makt över din egentid

”Det är lätt att tro att vi har mindre fritid i dag. Men det stämmer faktiskt inte. Vi har genom historien aldrig haft så mycket lagstadgad fritid som vi har i dag.”
Anna Frankzén-Starrin, Egentid

Sedan jag blev mamma har jag blivit besatt av tid. Jag tror det beror på att min tid med min familj är så värdefull. Jag vill inte längre slösa timmar på oväsentligheter. Det lätt ironiska i det hela är att jag nu spenderar mycket tid på att förstå tid. Och som trendanalytiker vill jag förstå hur vi upplever tid idag, hur vi har upplevt tid historiskt och vad som kommer att förändras i framtiden. Ja, framtiden, FRAM och TID.

Artikeln publicerades första gången den 14 januari 2015.

Jag tänker på en bok som betydde mycket för mig som ung – Momo, eller kampen om tiden, som skrevs av Michel Ende på 70-talet. Boken handlar om hur det en vacker dag börjar dyka upp gråklädda män i en stad. I samma veva börjar de boende i staden stressa för att hinna mer, bara för att märka att de får mindre och mindre tid över.

Anledningen är att de grå männen stjäl deras tid.

Jag har upptäckt ett antal tidstjuvar i min egen vardag. Den mest irriterande är Clickbaitsen. Clickbaits är verkligen ett tecken i tiden och handlar om hur mindre nogräknade journalister försöker locka mig (och dig också) att klicka på en artikel bara för att upptäcka att artikeln helt saknar relevant innehåll.  Men rubriken pockar med sitt spännande tilltal: - …du kommer inte tro att det är sant när du ser detta. – 10 hemligheter som företaget X inte vill att du ska veta. Eller den som en kvällstidning nyligen la ut: – Se vad som får reportern att bryta ihop framför kameran.

Jag ägnade många minuter åt att titta på en film där kvällstidningsreportern testar att skära lök och naturligtvis får tårar i ögonen av löken. Jag och tusentals andra läsare lurades till att spendera tid att titta på eländet. Tid vi aldrig kommer att få tillbaka.

Det är lätt att tro att vi har mindre fritid i dag. Men det stämmer faktiskt inte. Vi har genom historien aldrig haft så mycket lagstadgad fritid som vi har i dag. Den första lagen om semester antogs 1938 i Sverige och den gav oss rätt till två veckors semester. 1970 fick vi 40 timmars arbetsvecka. Redan 1856 försökte man begränsa arbetstiden till 12 timmar arbetsdag för vuxna och bara 8 timmar för barn under 16 år. Den lagen avslogs.

Och jag vågar påstå att människan under bondesamhället inte hade mycket till fritid. Som bonde jobbar man mer eller mindre jämt. Idag pratar somliga politiker om att ytterligare förkorta arbetstiden. Så visst blir det bättre.

Men trots att vi har mycket mer lagstadgad fritid i dag, så upplever de flesta av oss att vi har mindre tid över. Egentid – ett modeord. En anledning till att vi har den uppfattningen är en trend som jag ofta nämner i mina trendföreläsningar:

Merging. Merging kommer från engelskans merge som betyder slå samman.  Vår fritid och arbetstid går ihop. När jobbar vi och när är vi lediga? Tja, det är ofta samma sak.

Vi kan med hjälp av våra datorer och smartphones skicka jobbmail hela vägen till vi ligger i sängen och ska sova, vi kan skicka privata mail via sociala media under arbetstid. Merging är en trend som bidragit till vår försämrade psykiska hälsa. Naturligtvis skapar detta ständigt uppkopplade samhälle stress hos oss individer.

Var drar vi gränsen? När vågar vi ta oss lite egentid?

Ni som är chefer och ledare borde också vara besatta av tid. En studie från University of Pennsylvania visar att anställda som upplever att de får bestämma själva över sin arbetstid jobbar mer och tar större ansvar för sin arbetstid än de som upplever att de är beordrade och inte kan påverka när de ska arbeta.

Ett av världens mest innovativa företag, Google har också verkligen tagit sig en funderare kring tid. De har låtit ta fram 70-20-10-regeln. Av sina anställda förväntar sig Googles ledning att:

70% av arbetstiden ska ägnas åt dina kommenderade arbetsuppgifter.

20% av arbetstiden får du ägna åt att innovera inom Googles ”core business”.

10% av arbetstiden får du göra precis vad du vill.

Den här regeln har givit anställda tid att vara kreativa och lett fram till flertalet innovationer.

För att bli riktigt bra på något kräver tid. Vi har nästan glömt bort det i dagens samhälle där det mesta finns en knapptryckning bort.

Malcolm Gladwell beskriver i sin bok: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna, hur det utöver talang krävs att man lägger minst 10 000 timmar av hårt arbete på ett visst ämne innan man verkligen blir riktigt bra inom det.

Tål att tänkas på… och värt att lägga tid på…


Du kanske även gillar

Kravet på en påves ledarskap: Förändringsarbetet måste gå...långsamt. Att leda ett religiöst samfund med över 1 miljard medlemmar är...

Pratbart är en reflekterande, inspirerande och tänkvärd podcast där fokus ligger på ledarskap. Hälsa är i allra högsta grad en hållbarhetsfråga. I...

Jeanette Fors-Andrée – författare till boken Praktisk kriskommunikation: "Jag är mån om att aldrig behöva se en företagsledare eller makthavare hamna i en situation där ryktet, varumärket eller affären riskerar att sättas ur spel". Hur man som företag eller större organisation kommunicerar i kris...

Ett etiskt dilemma - vad blir ditt kreativa svar? Följande etiska dilemma sägs ha funnits med i en faktisk jobbans...

Grundaren av Metro - Monica Lindstedt - har lärt sig mycket om ledarskap från hästvärlden. Ledarskap handlar om att se individer och att få kollegor att våga...

Kvinnliga chefer är ambitiösa och har gott självförtroende - men ger en mörk bild av jämställdheten i svenskt arbetsliv. Företagets värderingar samt möjligheten till flexibla...

Anna Frankzen Starrin: "Min tidigare positiva inställning till transparenstrenden har fördunklats nämnvärt." Jag tror att de flesta av oss tog emot transparenstrenden med öppna armar...

Anna Bellman hjälper dig att hantera nervositeten - bli säkrare som talare och ha roligt på vägen... Det sägs att de flesta människor hellre skulle dö än att...

Förtroende för närmaste chefen väldigt viktigt för motivationen, visar ny undersökning. Det finns en tydlig koppling mellan motivationen och förtroendet för...

"Budskapen har inget egenvärde om de inte används, och helst konsistent av alla engagerade". Att kunna förmedla tydliga engagerande värdebudskap i mötet med...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.