Våga ta makt över din egentid

”Det är lätt att tro att vi har mindre fritid i dag. Men det stämmer faktiskt inte. Vi har genom historien aldrig haft så mycket lagstadgad fritid som vi har i dag.”

Ledarskap | ARTIKEL | JULI 2017

Våga ta makt över din egentid

Våga ta makt över din egentid

Sedan jag blev mamma har jag blivit besatt av tid. Jag tror det beror på att min tid med min familj är så värdefull. Jag vill inte längre slösa timmar på oväsentligheter. Det lätt ironiska i det hela är att jag nu spenderar mycket tid på att förstå tid. Och som trendanalytiker vill jag förstå hur vi upplever tid idag, hur vi har upplevt tid historiskt och vad som kommer att förändras i framtiden. Ja, framtiden, FRAM och TID.

Jag tänker på en bok som betydde mycket för mig som ung – Momo, eller kampen om tiden, som skrevs av Michel Ende på 70-talet. Boken handlar om hur det en vacker dag börjar dyka upp gråklädda män i en stad. I samma veva börjar de boende i staden stressa för att hinna mer, bara för att märka att de får mindre och mindre tid över.

Anledningen är att de grå männen stjäl deras tid.

Jag har upptäckt ett antal tidstjuvar i min egen vardag. Den mest irriterande är Clickbaitsen. Clickbaits är verkligen ett tecken i tiden och handlar om hur mindre nogräknade journalister försöker locka mig (och dig också) att klicka på en artikel bara för att upptäcka att artikeln helt saknar relevant innehåll.  Men rubriken pockar med sitt spännande tilltal: - …du kommer inte tro att det är sant när du ser detta. – 10 hemligheter som företaget X inte vill att du ska veta. Eller den som en kvällstidning nyligen la ut: – Se vad som får reportern att bryta ihop framför kameran.

Jag ägnade många minuter åt att titta på en film där kvällstidningsreportern testar att skära lök och naturligtvis får tårar i ögonen av löken. Jag och tusentals andra läsare lurades till att spendera tid att titta på eländet. Tid vi aldrig kommer att få tillbaka.

Det är lätt att tro att vi har mindre fritid i dag. Men det stämmer faktiskt inte. Vi har genom historien aldrig haft så mycket lagstadgad fritid som vi har i dag. Den första lagen om semester antogs 1938 i Sverige och den gav oss rätt till två veckors semester. 1970 fick vi 40 timmars arbetsvecka. Redan 1856 försökte man begränsa arbetstiden till 12 timmar arbetsdag för vuxna och bara 8 timmar för barn under 16 år. Den lagen avslogs.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Och jag vågar påstå att människan under bondesamhället inte hade mycket till fritid. Som bonde jobbar man mer eller mindre jämt. Idag pratar somliga politiker om att ytterligare förkorta arbetstiden. Så visst blir det bättre.

Men trots att vi har mycket mer lagstadgad fritid i dag, så upplever de flesta av oss att vi har mindre tid över. Egentid – ett modeord. En anledning till att vi har den uppfattningen är en trend som jag ofta nämner i mina trendföreläsningar:

Merging. Merging kommer från engelskans merge som betyder slå samman.  Vår fritid och arbetstid går ihop. När jobbar vi och när är vi lediga? Tja, det är ofta samma sak.

Vi kan med hjälp av våra datorer och smartphones skicka jobbmail hela vägen till vi ligger i sängen och ska sova, vi kan skicka privata mail via sociala media under arbetstid. Merging är en trend som bidragit till vår försämrade psykiska hälsa. Naturligtvis skapar detta ständigt uppkopplade samhälle stress hos oss individer.

Var drar vi gränsen? När vågar vi ta oss lite egentid?

Ni som är chefer och ledare borde också vara besatta av tid. En studie från University of Pennsylvania visar att anställda som upplever att de får bestämma själva över sin arbetstid jobbar mer och tar större ansvar för sin arbetstid än de som upplever att de är beordrade och inte kan påverka när de ska arbeta.

Ett av världens mest innovativa företag, Google har också verkligen tagit sig en funderare kring tid. De har låtit ta fram 70-20-10-regeln. Av sina anställda förväntar sig Googles ledning att:

70% av arbetstiden ska ägnas åt dina kommenderade arbetsuppgifter.

20% av arbetstiden får du ägna åt att innovera inom Googles ”core business”.

10% av arbetstiden får du göra precis vad du vill.

Den här regeln har givit anställda tid att vara kreativa och lett fram till flertalet innovationer.

För att bli riktigt bra på något kräver tid. Vi har nästan glömt bort det i dagens samhälle där det mesta finns en knapptryckning bort.

Malcolm Gladwell beskriver i sin bok: Framgångsfaktorn som skapar vinnarna, hur det utöver talang krävs att man lägger minst 10 000 timmar av hårt arbete på ett visst ämne innan man verkligen blir riktigt bra inom det.

Tål att tänkas på… och värt att lägga tid på…

Anna Frankzen Starrin

Vår trend- och omvärldsbevakare

  • Följ skribent

Anna Frankzen Starrin är trend- och omvärldsanalytikern som har kommit att kallas för Robot Anna i media. Hon talar trots sitt smeknamn om de mänskliga aspekterna i den digitala revolutionen. Anna är kulturantropolog och hjälper företag och organisationer att navigera in i framtiden genom att identifiera vad människor tänker, tycker, vill och behöver. Anna har genomfört flera globala framtidsstudier och är en mycket anlitad föreläsare och trendspanar regelbundet i SR och TV.

Följ Anna på Instagram: @robotannas

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Anna Frankzen Starrin

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill