Menu

Hur du överlever en Kickoff

Välkommen till det svenska arbetslivet/ Kursbrev 3

Kära unga vän! På 70-talet skulle vi satsa på oss själva men idag är det lagkänsla och laganda som gäller. Tiderna förändras. Och plötsligt en dag kommer hela ditt jobb att åka iväg på teambuilding på en kursgård långt ute i skogen. Obligatorisk närvaro anbefalld.

Det kommer att vara en härlig stämning redan i bussen från kontoret.
Alla får dra på sig en orange T-shirt med texten: THE SKY IS THE LIMIT!

Dina kvinnliga kollegor fnissar och skrattar och grabbarna på IT-sektionen knäpper upp medhavda ölburkar. Det ligger förväntan i luften. Det är Casual Friday med guldkant.
Du blir bjuden på braklunch på konferenshotellet ute i kalhygget och chefen, som också har orange T-shirt över den välformade magen, kommer att visa siffror och diagram på overheaden. Allting ska öka, måste öka, vartenda år, ända upp i den eviga tillväxtens Nirvana, om alla nu bara lägger på ett kol, tar nya tag och ger järnet.

Ja, ni ska sätta in hela artilleriet och komma till skott. Och ni ska hålla ställningarna och
ta dom på upploppet för nu gäller det vinna eller försvinna.

Och nu tror du kanske att du har hamnat på en turnering i knattefotboll. Men du upplever din första Kickoff. Grattis och lycka till!

Sen blir det gruppindelning inför Fångarna På Fortet. Ett arbete som tagit HR-avdelningen åtskilliga arbetstimmar. Betonghäcken, Bromsklossen, Hoppjerkan, Karriäristen och Revirpinkaren ska nu nötas samman till en välfungerande enhet. De är Blåa Laget. Den tjocke, den blyga, den hämmade, den spralliga och den eftertänksamme ska på två timmar förbrödras/försystras till ett team. De är Gula Laget.

Och sen rusar hela färgpaletten ut i skogen och drar i snören, stöter stångar, klättrar över stup och slåss med kuddar på såpade stänger.

Det blir allsång och tjo och tjim. Det blir femkamp och bastu och ölhävning. Det blir groggar, shots och trerättersmiddag. Nån kommer att få blommor och nån kommer att få en resa till Mallis. Nån får fylledille och måste bäras till sitt rum, och nån kommer att sitta i ett hörn och gråta över sin trassliga skilsmässa. Det blir dans och starköl. Och mera dans och starköl. Och ännu mera shots.

Och vid tretiden på natten hamnar några i fel säng. Shit happens!

Nästa morgon kommer alla att vara darriga och likbleka när den för tillfället inhyrda kändiskonsulten för 786:e gången kör sin succéföreläsning ”Kämpa Kämpa Kämpa”.
Kändiskonsulten har som främsta meriter i ämnet ett brons från VinterOS 1992, sjundeplatsen i teveprogrammet ”Let´s dance” 2008 och är annars mest känd för sina skilsmässor från kända kvinnliga kändisar.

Kämpa! Kämpa! Ända in i kaklet. The Sky is the Limit! är hans eldande budskap.
Och av detta förstår du att en ansedd eventbyrå har designat programmet och på det här sättet ”knutit ihop säcken”! (Se ovan om T-shirt)

Alla sitter sen tysta i bussen tillbaka. Förpuppade i bakrusets ånger och gnagande tvivel.
Väl hemma igen återfaller alla snabbt i de gamla trygga, invanda tofflorna.

Lunchkompisarna i lunchrestaurangen. Kaffegänget i fikarummet. Rökarna på rökrutan. Den innersta kretsen på mailinglistorna.

De där informella myrgångarna under ytan som aldrig syns på några organisationsplaner, men som är den sanna ryggraden och de verkliga beslutsvägarna på varje arbetsplats.

Och allt är precis som vanligt igen. Förutom en oönskad graviditet och att kollegan som halv ett på kickoffnatten skulle ”snacka ut” med sin närmaste chef nu betänkligt har börjat halka efter i sin löneutveckling.

Fast allt ovanstående gäller väl mest den privata sektorn. Har du valt att arbeta i kommunen eller i staten får du väl vara glad för en almanacka och en inplastad delicatobulle!

Och i nästa kursbrev ska vi tala om varför vi älskar att hata vårt arbete.


Våra bloggare

Bloggar om ledarskap, unga talanger och rekrytering
Bloggar om strategisk jämställdhet

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram