Menu

Skriv ett kärleksbrev till dig själv!

Beröm, uppskattning och bekräftelse är en mänsklig nödvändighet. Varför inte ge lite till dig själv?
Skriv ett kärleksbrev till dig själv!

Handen på hjärtat – hur ofta händer det att du får ett parfymdoftande kärleksbrev i ett sirligt adresserat och elegant frankerat kuvert med posten hem direkt i den analoga brevlådan? Ett brev fyllt med superlativ och kärleksfulla hyllningar till hela ditt väsen och din unika uppenbarelse!?

Som du ju faktiskt är.

Beröm, uppskattning, bekräftelse… Naturens urgamla metod att skapa glada hormonduschar i hjärnan så att ditt tankeuniversum färgas rosaskimrande av välbehag och tillfredsställelse. En mekanism som belönar gott uppförande gentemot normer, kultur och kollektivets förväntan – och din egen.

Men varför glöms berömmet ofta bort? När vi vet hur bra vi alla mår både av att ge och av att få? Är det så att vi bara vill ha - men - har svårt att ge fast vi egentligen kan? Men tänk efter - vi är egentligen superexperter som både kan och excellerar i denna flödande konstart när kärleken under livets resa någon gång (eller flera?) slagit ner som en berusande bomb i hjärtat – bam!

Vår formuleringskonst, och vilja att få den som kramat hjärtat att må bra, når nya höjder! Du skriver och berömmer och höjer föremålet för din förälskelse till nya himlande skyar. Från den sjunde och vidare upp i det befriande blå. Du vill skapa det varma leendet som får mottagaren att må sitt bästa. Någonsin!

Affärernas bästa och mest lönsamma muskel heter Risorius på latin. Muskelresåren som drar i dina mungipor – uppåt! Leendet som smittar, skapar tillit och förtroende. Det som låser upp spänningar och harmonierar kommunikationen mellan kund och leverantör. Som sprider kärlek och välbefinnande i en grupp människor. Eller bara mellan två.

Men tänk om det också går att sprida detta mellan dig - och dig själv?!

Att få igång gladhormonerna med leendet som nyckel är skönt varje gång. När någon säger något vänligt är det svårt att inte känna välbehaget sprida sig varmt från de egna mungiporna och ner i mitten på kroppen. Ditt emotionella epicentrum. Men kanske får du inte det du är värd – eller så är det alltför sällan? Risorius hamnar i träda. Ostretchad. Gravitationen drar åt andra hållet. Du tappar humörfarten…

Vill du vara kreativ och prova ett lika enkelt som fungerande knep för att boosta din egen självkänsla på ett lekfullt sätt? Skriv då ett alldeles tvättäkta kärleksbrev till dig själv!

Men inte kan väl jag…? Verkar ju knäppt… Vad skall folk säga…?

Med humor och kreativitet skapar vi en bättre värld. Att kreativt hjälpa sig själv till fler besök i den positiva hormonduschen är en god gärning som du borde unna dig själv så ofta du kan. Så våga lek leken att du sitter i den andra fåtöljen eller på andra sidan bordet och ser vilken fin och bra människa du är. Vilken fantastisk kollega, medmänniska och medborgare på planeten jorden som sitter där – woaw!

Bestäm dig för att helt Jantefritt skriva det finaste brev du skrivit någonsin. Se detaljerna i din sköna helhet. Beröm egenskaper som humor, medkänsla och din vänskap med dig själv. Ingen kanske kan göra just den där köttfärssåsen till söndagsmiddagen som du. Eller skotta gångarna utanför huset så snyggt och noggrant. Eller göra så sköna moves på vardagsrumsgolvet till danslåtarna på Spotifylistan att livet spritter i hela systemet.

Hitta fördelarna med att ha just dig som kollega och motor i den del av organisationen du jobbar i. Du är kanske den som göra de snyggaste PowerPoint-bilderna – ever!? Så att ALLA förstår. Eller som får alla att bli på bättre humör efter ett tungt möte eftersom du är så bra på att bry dig om andra. Ingen kan peppa som du.

Tankeleken ger nya perspektiv och efter en stunds mental inkörning så går det lättare och lättare. Det är ju kul att berömma sig själv och visa uppskattning utan att vara egocentrerat narcissistisk. Du bjuder bara på goda reflektioner och superlativ om den människa som du måste tycka om mest.

Kan du skriva brevet för hand och kanske på ett rosafärgat papper också så är den emotionella succén total. Lägg brevet åt sidan en vecka eller två och släng det på lådan när det passar. För när det gått ett tag är det roligare. Du har glömt vissa formuleringar och själva tilltaget i sig. Men så vittjar du brevlådan och så plötsligt sprättar du upp kuvertet till din egen glada stund. Du läser och ger dig själv en vänlig klapp på axeln och konstaterar att du ju är en fantastiskt fin människa!

Kan det bli bättre? All din kärlek!


Du kanske även gillar

Åtta hemligheter för framgång, del 4: Pusha dig själv. Få framgångsrika människor har haft en enkel resa mot sina dr...

Evelina Wahlqvist: "Uppvuxen i Sverige var det med fascination jag, under mina första resor till andra delar av världen, förstod att jag mötte de största leendena bland de fattigaste barnen". Det tas för givet av många. Samtidigt efterlängtas det av andra...

Vem är du som ledare? Hur är det att ha dig som ledare? Hur upplever dina medarbetare dig?...

Alla gillar att göra gott Företag som tar ansvar i samhället blir allt vanligare och det ä...

Beteendeförändring, del 1 av 2: Att genomföra en förändring är lätt. Att bibehålla förändringen är svårare. Att förändra ett beteende är något av det svåraste...

Att se och bli sedd motiverar. Att uppmärksamma medarbetares särskilda insatser kan ske på en...

John C. Maxwell: Fem steg för reflekterande tänkande kring begångna misstag. ”Älta inte i det förflutna." Hur många av oss har...

Lyckans paradox – varför gör vi inte det vi mår bra av? Vi människor vet ofta vad vi behöver göra för att bli...

Vår artikelserie om motivation och personligt ledarskap fortsätter. Dominic von Martens pratar hållbarhet. När man talar om motivation, självledarskap och värderingar...

Johan Grip, vd Gaia Leadership: ”Ledare som har förmågan att skapa gemensamma visioner och mål och som ser sitt företagande som en del i ett större livsperspektiv skapar också uthålliga resultat.” Strategiska frågor är inte längre enbart en ledningsfråga...

 • Motivera

Hur bryter man en dålig vana? Vi människor har en tendens att fastna i vanor och beteenden som vi vet att vi inte mår bra av, ändå kan det kännas nästan omöjligt att bryta mönstret. Enligt psykiatrikern Judson Brewer finns det dock en ganska enkel lösning på problemet. Han menar att vi kan bryta dåliga vanor genom att bli mer nyfikna på dem. Med hjälp av mindfulness och medveten nyfikenhet kring vad som händer kan vi ta kontrollen över beteendet, och övervinna det.

 • Kommunicera

När journalister beskriver hur de upplever företagens krishantering är det "att sanningen inte kommer fram direkt" som rankas högst. Det visar en undersökning från Aalund. Men sanningen är sällan så enkel. Den är inte svart eller vit, och kan oftast inte beskrivas med ett enkelt “ja” eller “nej”. Verkligheten som utspelar sig bakom kulisserna är i själva verket för komplex för att kunna sammanfattas i en oneliner.

 • Ledarskap

När man talar om organisation handlar det ofta om saker som linje-stab, styrning, kontroll, projekt, lean och agility. Möten pratar man inte om. Många lägger mer än halva sin arbetstid på möten, men tar dem för givna. Vad händer om vi börjar se möten som en organisationsform, den mest grundläggande av dem alla?

 • Projektleda

Uttrycket ”Elefanten i rummet” kommer ursprungligen från engelska språket. Det är ett bildligt uttryck för något som tar stor plats och är påtagligt för alla människor i en grupp. Trots detta undviker man att prata om det. Alla vet, men ingen säger något.
”Kejsarens nya kläder” kan användas på liknande tema. Här handlar det om HC Andersens figur som hade kläder av ett magiskt tyg som man inte kan se. I själva verket låtsas alla som att de ser "kläderna", och kejsaren vandrar omkring naken. Ett litet barn utbrister till slut: "Han har ju inga kläder på sig!". Alla vet, men ingen säger något. Vi anpassar oss till gruppen trots att det är uppenbart att gruppen har fel.

 • Coacha

Under mina 25 år som psykolog och coach har jag hört samma sak från nästan alla mina klienter, och det är meningen ”jag vet inte vad jag vill”. Lite mer utförligt låter det ungefär så här: ”Jag är vilsen och orolig för jag vet inte vad jag ska göra med mitt liv och mitt arbete.”
Att inte veta vad man vill i livet och i karriären kan vara väldigt stressigt och frustrerande. Det leder ofta till att man inte kommer vidare utan stannar i en situation som inte är optimal.

 • Ledarskap

Ofta har jag undrat över varför vi talar så mycket om ledarskap utan att tala om människan bakom chefen. Människan är i ständig tillblivelse - om hon vill. Det betyder att ditt ledarskap också kan vara i ständig tillblivelse - om du vill. I det ögonblick du sagt ja till en chefsbefattning med personalledaransvar ligger din största framgång i hur du leder dig själv och dina medarbetare, vilket ligger i ledarrollen. Så vem är människan bakom dig som chef och ledare?

 • HR

Det sägs ofta att det är svårt att hitta rätt människor att rekrytera. Det talas också om att det råder kandidatbrist. Men är det verkligen så eller är det bara vi som tänker fel?  Vår gästskribent Tove Nylin reflekterar över frågan, och tror att kompetensen nog finns där om vi bara vågar se bortom ytan.

 • Ledarskap

Simon Elvnäs forskning om ledares beteende har fått stor uppmärksamhet. I hans studier framkommer att det är stor skillnad mellan vad chefer tror att de gör och vad de faktiskt gör. På Projektnärings vårträff den 5 maj kommer han att berätta om dessa resultat, vad de får för konsekvenser för arbetslivet – och hur man kan minska glappet mellan formulerat uppdrag och utfört uppdrag. Men redan nu har Motivation.se tagit tillfället i akt att ställa några frågor till KTH:s industridoktorand.

 • Ledning

Oavsett hur effektiv ledningsgruppen har varit historiskt, så finns det en central fråga som alla företag bör ställa sig: Vad behöver ledningsgruppen framöver för att skapa största möjliga värde i en allt mer komplex värld med en accelererande förändringstakt och tilltagande oförutsägbarhet?

 • Hälsa

Det är lätt att tro att kreativa människor är de som är lite ”låt gå” och inte så ordningsamma eller disciplinerade. I själva verket kan det vara precis tvärt om – disciplin och målmedvetenhet är en förutsättning för att lyckas med det kreativa arbetet och i bästa fall uppnå flow.

 • Motivera

Var inte rädd för smärtan. Den är en naturlig del av livet. Lika naturlig som glädjen, kärleken och sorgen. Faktum är att dessa är nära sammanflätande i livets väv. De är alla väsentliga delar av livets helhet. Och för att känna mig hel som människa behöver jag välkomna känslorna. Det tog mig tid att komma hit, men i dag är jag tacksam för att jag ocensurerat vågar känna alla mina känslor. De är en rikedom. De är nyanserna i livets dans. De gör mig mänsklig. Jag känner, därför är jag. Det är fundamentet i det mänskliga varandet. Utan känslan vore jag levande död. Oupplevd. Med känslan upplever jag. Livet. Mig själv. Mötet med dig.

 • Motivera

Vi människor vet ofta vad vi behöver göra för att bli lyckliga och leva ett gott liv. Problemet är bara att vi inte gör det. Du vet att du mår bäst av att vara aktiv och kreativ, ändå väljer du att titta på TV eller slösurfa på datorn. Det kallas för ”lyckans paradox”, och är ett gissel för många människor. Varför gör vi inte sådant som får oss att må bra?

 • Motivera

De flesta av oss människor strävar efter ett hälsosamt och lyckligt liv. Men vad krävs egentligen för att bli lycklig? Många söker det goda livet genom att jaga pengar, framgång och kändisskap, men ingen av dessa faktorer är avgörande för en människas lyckonivå. Psykiatrikern Robert Waldinger från Harvard University berättar här om en unik studie där hundratals amerikanska män har följts under hela sin livstid. Studien, som inleddes för 75 år sedan och fortfarande pågår, visar att det faktiskt finns ett ganska entydigt svar på vad människor behöver för att kunna leva ett gott liv.

 • Motivationsbloggen

Just nu befinner vi oss i ett samhällsskifte. Från Industrialism till en ny samhällsform. I media har det nya samhället kallats vid många namn, exempelvis Postmateriella samhället eller Postindustrialism. För enkelhets skull kallar jag det för det digitala samhället. Så, vad händer när man befinner sig i ett samhällsskifte? Jo, det är kaos…

 • Motivationsbloggen

När jag gick i grundskolan på 1100-talet nötte vi glosor, insjöar, huvudstäder, periodiska system och allt annat mellan himmel och jord. Nötandet var en del av vardagen. Jag minns fortfarande att slaget vid Hastings ägde rum 1066 och att den kemiska beteckningen för Klor är Cl. En del sitter kvar, men rätt mycket har lossnat, om jag ska vara ärlig. Nu är det modern times. Mina ungar lär sig fortfarande sjöar och huvudstäder och franskaglosor - men på nya sätt. När jag ser dem hänga över sina skol-appar, fantasifulla lärspel och klickar och swajpar tänker jag på forntidens nötande. Och så tänker jag att de är lyckans ostar som fått kliva in i en helt annan kunskapsvärld redan från start

 • Motivationsbloggen

Med dagens digitala samhälle och ungdomarna som växt upp i det, är förväntningarna höga på att IT-system fungerar som de ska. De måste vara effektiva och hjälpa användaren att förstå hur de fungerar. App- och speltillverkare blir sågade väldigt snabbt om något är fel, särskilt av andra utvecklare som anser sig veta hur enkelt olika buggar går att lösa. Företagssidor uppdateras också kontinuerligt på marknaden för att ha en bra användarvänlighet så att du som besökare enkelt hittar fram dit du vill och konverteras till att bli kund.