Vad vill du samla på?

Evelina Wahlqvist: "Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog..."

Motivera | ARTIKEL | SEP 2013

Vad vill du samla på?

Vad vill du samla på?

Temperaturen sjunker, de första gulnade löven virvlar runt i vinden. Samhället håller på att rätta in sig i sin vana gång. Snart är sommaren ett minne blott. Höstjacka, halsduk, jobb och skola. Ordning och reda. Måndag till fredag. Ekorrhjul bäddar för mindre strul. Ekorrhjul bäddar också för förutsägbarhet och tristess. 

Vad är det egentligen med detta ekorrhjul? Så många människor upplever sig befinna sig i ett ekorrhjul men ingen tycks vilja vara där. Det är värt att notera att de människor som vill leva ett strikt inrutat liv inte talar om ekorrhjul. Vanor och rutiner kan vara medvetet självvalda. Men så finns det också en stor grupp människor som drömmer om att leva bortom vanans makt. Där blir vanornas repetitiva mönster likt ett snurrande hjul där dagar smälter in i varandra, veckorna ter sig lika och till slut blir det svårt att se skillnad på åren som gått.

Märk väl att idén om ekorrhjulet är ett mänskligt koncept. Vad skulle egentligen ekorren säga om människans ekorrhjul? Vad kan ekorren lära oss människor om livet om vi bara lyssnade? Frågorna steg upp till ytan en eftermiddag i somras då jag stannade upp och fick möjligheten att lyssna.

Under en skogspromenad fick vi syn på varandra. Ekorren och jag. Jag smög mig nära, slog mig ned och iakttog. Den satt intill ett hål i marken och åt frenetiskt ur sin gömma. Så stannade den upp och såg mig i ögonen med allvar i blicken. När ekorren konstaterat att jag inte var ute efter att stjäla dess mat fortsatte den att smaska i sig sina frön. Snabbt gick det. Sedan möttes våra blickar igen.

Jag drog mig till minnes vad jag lärt mig om denna bedårande lilla gnagare genom åren. Den svenska ekorren heter på latin Sciurus vulgaris. Vulgaris betyder vanlig. Sciurus betyder ’han som skuggar sig med svansen’.  Redan här har ekorren nånting att lära oss. Det är faktiskt helt okej att leva i skuggan av en svans så länge det är min egen stolta svans. Så fort jag ställer mig i skuggan av andra börjar jag leva enligt andra människors önskemål istället för mina egna drömmar. Jag tänker på sjuksköterskan Bronnie Wares studier av vad människan ångrar mest på dödsbädden. Det vanligaste svaret är att man ångrar att man inte hade modet att leva sitt eget liv, utan istället levde enligt andras förväntningar.

Ekorrens stolta svansföring påminner oss därför om att bejaka våra uniciteter och individuella drömmar. Samtidigt påminner ekorren oss om att inte överplanera – varken vår tillvaro eller vägen till vår drömuppfyllelse. Det som inte går som planerat kan bli det verkligt livskraftiga. Låt livet överraska dig och, för all del; överraska dig själv. Ekorren spenderar visserligen 70 procent av sin vakna tid på att äta och samla frön, nötter, blommor och bark. Men faktum är att ekorren ofta inte finner igen sina matgömmor, vilket bidrar till ekosystemet genom att ge upphov till nya växter och träd, vilket i sin tur ger mat åt kommande generationer ekorrar.  

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ekorren pausar ätandet och samlandet med en vilsam siesta när det är som varmast mitt på dagen. Men så unnar sig ekorren också lek och bus. Ett tidigare ekorrminne i mitt liv var när Disney’s Piff och Puff steg ut ur sagan och landade i två snöbeklädda granar utanför mitt fönster. Det var ett glatt skådespel som varade en fascinerande timme. De såg så bekymmerslösa ut. Och antagligen är det lätt att vara ekorre. Ekorren känner sin livsuppgift; samla, äta, vila, leka. Det ter sig inte lika lätt för oss människor. Vi är mer komplexa än så. Kanske är det just därför vi kan dra nytta av att lyssna på ekorrens visdom: Unna dig att förenkla och prioritera. Det gör livet lättare och gladare. Sträck på din svans och välj ditt livshjul!

Ekorren täckte för öppningen på sin matgömma sedan såg den mig djupt i ögonen med en frågande blick: Vad vill ni människor samla på? Tja, tänkte jag, vi människor samlar på allt möjligt; frimärken, porslinsfigurer, konst, antikviteter, tulpanlökar, pengar, bilar, kärnvapenarsenaler… Det är liksom ingen hejd.

Vad vill ni egentligen samla på? Vad vill du samla på?, tycktes ekorren fråga. Jag tänkte efter. Jag vill samla på vackra stunder, goda minnen, kärleksfulla möten med nära och kära, fläderblom om sommaren och torkad kantarell om vintern, kanelbullar i frysen, spännande resor långt bortom köket och mjuka landningar i hemmets lugna vrå. Jag vill samla på skratt, glada överraskningar och upplevelser som betyder något. Jag vill samla på meningsfullhet och energi till att hjälpa andra. Jag vill samla på givmildhet, generositet och färgglada blommor. Jag vill samla på vackra sånger och glada danssteg. Och jag vill plantera busfrön varhelst jag går.

Vad vill du samla på?

Evelina Wahlqvist

Krönikör

  • Följ skribent

Evelina Wahlqvist inspirerar med en kombination av hjärna och hjärta. Kreativitet, medvetenhet och helhet är hennes ledord. Hon blev bekant för svenska folket under sina år som kreativitetsforskare och föreläsare. På senare år har hon arbetat som näringslivsstrateg och platsutvecklare. Fritiden ägnas åt naturvandringar, yogamattan och det skrivna ordet. Med sina krönikor vill hon inspirera till nya tankepositioner. Evelina talar gärna om det långsökta men helst om det mest självklara. Hon kombinerar det lilla med det stora, det tidlösa med det nya och närhet med distans. Insikt föder utsikt, och tvärtom. (Foto: Andreas Sundgren)

Kontakt: evelina@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Evelina Wahlqvist

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill