Ridsport med mental närvaro

Hästar är hierarkiska flockdjur som kräver ett lugnt ledarskap. Det spelar ingen roll hur du ser ut, hur gammal du är eller om du är rörelsehindrad eller inte. Det är den mentala närvaron som spelar roll.

Ledarskap | Motivera | ARTIKEL | MARS 2014

Häst

Häst

Agneta Aronsson är dressyrtränare på ridsportcentret Strömsholm utanför Västerås. Hon har utbildat både ryttare och hästar upp till svår klass-nivå. Med stor pondus och personlighet lyckas hon få både djur och människor att alltid prestera över sin förmåga. Med henne som tränare blir ridningen mer en konstart än en idrott.

Agneta Aronsson

Agneta Aronsson

Som ung ridlärare blev Agneta Aronsson tillfrågad om hon ville åka med som tränare till Nordiska Mästerskapen i dressyr för funktionsnedsatta år 1984. Då hade hon ingen erfarenhet av att träna ryttare med funktionshinder, men hon tackade ja utan att tveka.

Det visade sig att mästerskapsryttarna tidigare bara hade ridit med hjälp av sjukgymnaster. Men Agneta gick som vanligt in i rollen som tränare utan att ändra vare sig sitt språk eller metod. Det var första gången som de hade blivit behandlade som ryttare i första hand. Ingenting annat.

Efter Nordiska Mästerskapet har Agneta fortsatt som tränare för funktionshindrade. Hon har lett landslaget under alla Paralympics sedan 1996 och har varit ridlärare på hästmeckat Strömsholm sedan 25 år.

Att acceptera vem du är kan förändra ditt liv

Agneta tänker tillbaka och berättar om sitt starkaste tränarminne. Det var när hon för första gången åkte till ett Paralympics. Det var i Atlanta 1996 och hon gick upp med truppen inför invigningen. Hundratals idrottare marscherade in på arenan. Atleterna satt i rullstolar, saknade en kroppsdel eller var på något sätt funktionsnedsatt. Då insåg Agneta att det var hon som var udda.

Agneta tar en sekunds paus och tänker på inmarschen:

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

- Det var en man som inte hade några ben och han gick runt hela arenan på händerna. Det var imponerande!

Under de internationella mästerskapen red ryttarna på lånade hästar. Men i Paralympics i Aten kunde de inte erbjuda lånehästar och dessutom önskade många nationer att få ta med sina egna. Att träna och tävla med egna hästar ger en stor fördel på tävling. Ryttaren och hästen blir efter en tid samspelta och tillsammans blir de ett lag. Men det försvårade Agnetas arbete med att hitta ryttare till landslaget.

Vi har en så utbredd ridskoleverksamhet i Sverige jämfört med andra länder. Svenska Ridsportförbundet sätter upp mallar och riktlinjer som verksamheterna följer. Oavsett vilken ridskola du rider på ska utbildningsstegen och tävlingsförberedelserna se den samma ut.

Barn börjar tidigt rida på olika typer av ridskolehästar och det gav oss en fördel i Paralympics. Dessutom har inte alla möjlighet att ha egen häst. Tävlingshästar på den höga nivån är dyra och för många är det även en fysisk utmaning att rå om arbetet som hästarna kräver. Så när reglerna ändrades och krävde att nationerna skulle ta med egna hästar var det många bra ryttare som föll bort.

- Ett annat problem är att många ryttare som har ett smärre handikapp inte vill identifiera sig som funktionshindrad, säger Agneta.

En ryttare som rider för Agneta var tidigare en vardagsryttare som tävlade i lätt klass. Efter en olycka fick hon benproteser och rider nu i Paralympics-truppen. Genom att acceptera sin situation rider hon internationellt och får resa över världen. Med starkt eftertryck säger Agneta:

- Det är en chans i livet. En livsförändring.

Vad är möjligt?

Eftersom hästar är flockdjur trivs de med ett tydligt ledarskap. De ifrågasätter inte ryttarens ålder, storlek eller utseende utan rättar sig efter den individen som har mest lugn och övertygelse.

Agneta Aronsson

Agneta Aronsson

En ung flicka sitter i en specialsydd sadel när hon rider sin ponny. Hon saknar ben och sitter direkt på bäckenbotten. På sadeln finns ett handtag som hon håller fast sig i med tummen. Med enbart ett ridspö framme på hästens bog får hon sin ponny att röra sig som en pampig dressyrhäst. Det är ett riktigt tjusigt ekipage.

- Det finns något hos de här ryttarna som jag inte kan sätta ord på, säger Agneta tydligt imponerad.

Rida med hjärnan

Hästar är precis som människor, att om du drar hårt i tygeln kommer den automatiskt vilja dra hårt tillbaka. Och det är med all säkerhet en dragkamp du aldrig kommer kunna vinna. Men hur gör man då för att styra en häst när det inte är muskelstyrka som krävs?

För att kunna samarbeta med en häst och få den att göra de övningar du vill på den här höga nivån krävs år av erfarenhet och träning. Man säger att efter 10 000 ridtimmar har du vad som krävs för att rida på elitnivå. Då blir hästen som en förlängning av din egen kropp och det räcker med att du tänker på en rörelse för att den ska utföra den. Det handlar om ledarskap.

Om du står vid en hage och tittar när hästarna får hö kan du se hur rangordningen ser ut. De är flyktdjur och inte rovdjur, vilket gör att de sällan börjar bita och slåss. Istället är det subtila rörelser som växlas mellan hästarna. Öron som slätas bakåt, spända munrörelser eller ett ben som står som skydd framför mathögen räcker för att visa att hästen ”äger” höet den just har fått. En underordnad häst tyder signalerna och gör inte anspråk på maten, utan får nöja sig med den mindre mathögen längre bort.

När du som ryttare närmar dig en högrang häst som står och äter kan det innebära att du får vara tydlig i ditt kroppsspråk och markerar att det istället är du som ”äger” situationen. Rak rygg, lugn blick och målinriktad. Det är bara de skadade och oroliga djuren som bråkar och skriker. Är du stressad och irriterad synar de starkaste hästarna ditt ledarskap. Något som Jens Fredricson bittert fick erfara under ryttar-EM.

Mental oskärpa i EM

Hoppryttaren Jens Fredricson ingår i landslaget för friska ryttare. Inför EM sommaren 2013 var alla ekipage i landslaget på topp. De hade gjort en utomordentlig säsong och hade alla förutsättningar att ta hem lagguldet.

Men inför den andra delomgången i hopptävlingen hade världsstjärnan en dålig natt. Han oroade sig och stressade upp sig över att han aldrig somnade. Till frukosten var han på dåligt humör och han åt knappt något alls.

Hans häst Lunatic är snabb och känslig. Det är inte många ryttare som skulle kunna eller våga rida den 15-åriga valacken. Men Jens skärpa och goda ledarskap hanterar den hästen riktigt bra. Men inte då, när det verkligen gällde.

Jens red bort sig totalt inne på EM-arenan. Han drog på laget hela 20 fel och deras chanser till guld var bortrivna.

- Säkert 20 veterinärer undersökte min häst. Men han var i utmärkt form. Det var mig det var fel på, säger Jens med allvar i rösten.

Mental träning och koordinationsövningar

Jens fick träffa landslagets mentala tränare Esther Müller. De gjorde övningar för att Jens skulle få tillbaka sin skärpa och professionalitet. Det var till synes enkla uppgifter men eftersom Jens var så stressad tog det honom uppemot två timmar att hitta fokus.

- Att röra vänster arm upp och ner och samtidigt röra höger ben i en cirkel är omöjligt att göra om man tänker på något annat, säger han.

Efter sessionen med mental träning sov Jens i 30 minuter. Sedan red han sitt livs bästa ritt och säkrade bronsplatsen till laget. Jens berättar:

- Egentligen skulle jag kunna rida så bra varje dag, men det är enormt svårt att jobba upp den fokus och uppladdning som jag hade då.

Här hittar du första delen i artikelserien - Ledarskap med skratt och hästkrafter.

Foto, bilder i artikeln (ej huvudbild): Theresia Viska

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Ledarskap
  • Motivera

Dela:

Andra har också läst

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill