Du vet redan vad du behöver göra

Lyckans paradox – varför gör vi inte det vi mår bra av?

Motivera | ARTIKEL | APRIL 2017

Du vet redan vad du behöver göra

Du vet redan vad du behöver göra

Vi människor vet ofta vad vi behöver göra för att bli lyckliga och leva ett gott liv. Problemet är bara att vi inte gör det. Du vet att du mår bäst av att vara aktiv och kreativ, ändå väljer du att titta på TV eller slösurfa på datorn. Det kallas för ”lyckans paradox”, och är ett gissel för många människor. Varför gör vi inte sådant som får oss att må bra?

Internet och sociala medier svämmar över av artiklar, blogginlägg och videoklipp som talar om för oss vad som krävs för att bli lycklig. Som om inte det vore nog så erbjuder bokhandlarna ett myller av självhjälpsböcker, som i många fall gör anspråk på att avslöja ”hemligheten” – och ger exakta instruktioner om vad du ska göra för att kunna leva ett gott liv.

Men tänk om du redan vet vad som krävs?

Självhjälpsindustrin har ofta som utgångspunkt att man måste tala om för människor vad som skulle göra dem lyckliga. Men mycket tyder på att folk ofta vet vad som saknas i deras liv och vad de behöver göra för att ändra på det; problemet är bara att de inte gör det.

Slösurf eller flow?

Man kan se tydliga exempel på detta om man tittar på hur människor använder sin fritid. De flesta av oss är väl medvetna om att vi mår bra av aktiva fritidsaktiviteter som ger oss möjlighet att uppleva flow – exempelvis att idrotta, spela musik eller laga mat. Ändå tenderar vi att undvika dessa aktiviteter och istället ägna oss åt mer passiva saker på vår fritid, till exempel att titta på tv eller sitta och slösurfa framför datorn, skriver bloggen BPS Research Digest.

En ny studie som nyligen publicerades i Journal of Positive Psychology undersöker detta fenomen. I studien, som har genomförts av forskarna L. Parker Schiffer och Tomi-Ann Roberts vid Claremont Graduate University och Colorado College, fick runt 300 personer svara på frågor om olika passiva och aktiva fritidsaktiviteter. Deltagarna fick också betygsätta dessa aktiviteter utifrån hur roliga/intressanta eller tråkiga/jobbiga aktiviteterna ansågs vara. De fick även svara på huruvida aktiviteterna bidrar till långvarig lycka.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Resultaten visade att deltagarna såg de mer aktiva och ansträngande aktiviteterna som mer långvarigt lyckobringande. Samtidigt uppgav de att de själva ägnade betydligt mer tid åt passiva aktiviteter, exempelvis att titta på TV. De valde alltså medvetet bort aktiviteter som de själva ansåg skulle leda till lycka. Anledningen som de flesta uppgav var att de aktiva fritidsaktiviteterna är jobbiga och mindre njutbara.

Lyckans paradox

Studien belyser ett problem som forskarna kallar ”lyckans paradox”; vi vet vad som skulle göra oss lyckliga i det långa loppet, men eftersom det känns jobbigt och ansträngande för stunden så väljer vi istället att göra saker som ger tillfällig njutning eller vila.

Ett sätt att komma runt problemet kan vara att planera sin tid i förväg, samt att anpassa sin närmiljö efter de nya vanor man vill etablera; det är till exempel större chans att du orkar gå till gymmet på morgonen om du har packat träningsväskan redan kvällen före. Ett annat förslag är att ta mindfulness och meditation till hjälp för att lindra den initiala ”smärtan” som du upplever när du påbörjar en ansträngande aktivitet.

”Lyckans paradox” är en av förklaringarna till att självhjälpsböcker och livsråd så sällan lyckas förändra våra liv i praktiken. Vi vet redan vad vi behöver göra, men vi gör det inte – det är där det egentliga problemet ligger. För att kunna uppnå en förändring måste du därför försöka ta reda på vilka tankar, föreställningar och rädslor som hindrar dig från att göra det du vet att du måste göra. Och hitta ett sätt att få de ansträngande aktiviteterna att kännas mindre ansträngande.

Så, sluta att ideligen fråga dig vad du behöver göra; fråga dig istället varför du inte redan gör det.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill