Menu

En hyllning till huvudlösheten

Evelina Wahlqvist: ”Jag syftar på den huvudlöshet som präglar oss när vi vågar lyssna till vårt hjärtas röst.”
En hyllning till huvudlösheten

Detta är min hyllning till huvudlösheten. Jag syftar nu inte på den huvudlöshet som får människor att vara tanklöst destruktiva eller alldeles i onödan åsamka skada. Jag syftar på den ljuvliga, livgivande, närande huvudlösheten.

Jag syftar på den huvudlöshet som präglar oss när vi vågar lyssna till vårt hjärtas röst. Den huvudlöshet som råder när vi vågar agera på vår intuition, vare sig det handlar om att instinktivt rädda någon ur en svår situation eller om det handlar om att våga tala sitt hjärtas inre visdom och övertygelse.

Jag talar om den huvudlöshet där vi vågar leva bortom förnuft och logiska resonemang och kalkyler, därför att en röst inom oss bara vet; vet vad som är rätt här och nu. Ty om det finns någon sanning, så är det vad ditt hjärta säger i denna stund. Inte igår eller imorgon. Här och nu.

Jag talar också om den huvudlöshet som behöver komma till stånd för att vi ska vara verkligt kreativa. Först när vi är huvudlösa kan vi vara kanalen för skaparkraftens förmåga att lekfullt röra sig igenom sinnet, hjärtat och vidare ut i handens utförande kraft. Den handling som inte överanalyseras kan lätt bli den mest hjärtfulla eller den allra vackraste.

Jag tänker på den huvudlöshet som faktiskt också löser problem. Ty det krampaktiga tänkandet har väl aldrig löst något bekymmer!? Är det ändå inte ofta så, att först när du släppt tanken på problemet fri så landar en fin lösning i ditt sinne?

Jag talar också om den huvudlöshet som råder första gången du talar om för en annan människa att du älskar hen. I den stunden är du bara ett enda stort klappande hjärta. Efter en tid kanske du till och med vågar säga att ”Jag älskar dig av hela mitt hjärta!”. Hittills har jag aldrig hört någon säga att hen älskar av hela sitt huvud.

Jag syftar också på den huvudlöshet som får oss att för en stund sluta älta saker bakåt eller frenetiskt planera framåt. Jag syftar på den huvudlöshet där dåtid och morgondag slutar existera och du blir ett med själva existensen. Jag syftar på den huvudlöshet som ger upphov till själfullheten. Jag älskar de stunder jag känner mig omsvärmad av mitt eget väsens kärleksfullhet. Den huvudlösheten är nog den bästa. Även om det är svårt att jämföra mellan goda huvudlösheter…

För jag älskar ju också den huvudlöshet som råder när jag för en stund släpper alla måsten och istället spontandansar och låter kroppen få bestämma takten. Jag älskar huvudlösheten som får mig att krama träd och avge ett vårskrik därför att den vilda naturen inom mig vill uttrycka sig.

Jag syftar således också på den huvudlöshet som råder när vi ger oss friheten att följa vårt hjärtas lust och ha modet nog att – för ett ögonblick, en timme, en dag, en vecka, en månad eller ett år – lämna alla måsten därhän.

Och det fina är att när vi ger oss hän, kan vi vara lugna i vår vetskap om att jorden fortsätter att snurra, även i de stunder vi pausar från förnuft och plikttrogenhet. Det vet jag, med all säkerhet.


Du kanske även gillar

Idrottspsykologen Fredrik Sandin om prestation, drivkraft och teambuilding. En elitidrottare måste alltid vara bäst när det verkligen g...

Nya tankar utifrån bidrar till utveckling internt. Känslan av gemenskap och en positiv företagskultur internt, kan...

Vad är lycka - och hur mycket handlar det om jobbet? Alla människor drömmer om att bli, eller få fortsätta vara...

Mats Ekdahl: "Citaten kan, i sin koncentrerade, pricksäkra och underhållande form peka på klokskap, klarsynthet, levnadsvisdom och viktiga tankemönster." Mats Ekdahl är författaren som har jobbat som chef, ledare och redakt...

John C. Maxwell: Fem steg för reflekterande tänkande kring begångna misstag. ”Älta inte i det förflutna." Hur många av oss har...

Utveckla en arbetsmiljö som ger näring åt kreativitet. ”Om du inte har ett ’tänkande team’ i din organisation, kan det vara dags att överväga att rekrytera ett.” För några år sedan såg en argentinsk mekaniker vid namn...

Företagarnas vd drivs av samhällsförändring och nyfikenhet. Motivation.se pratade ledarskap med Elisabeth Thand Ringqvist, vd för F...

Självhjälpsrevolutionen, del 1: Livskraft istället för lycka. Alla vill bli lyckliga. Rätten att sträva efter lycka är till...

Nigel Marsh tror att små handlingar kan skapa stora rörelser. Talaren och businessmannen Nigel Marsh är författaren bakom bö...

"Var försiktig med vad du önskar dig, har jag ofta hört sägas. Det är inte mitt budskap här. Mitt budskap är istället: Var medveten om vad du önskar dig och betrakta sedan hur din önskan träder i kraft." Att vara människa på denna jord innebär att leva med naturens...

 • Ledning

Att anställa en extern ledare kan vara en svår och riskfylld process, både för bolaget och för den tilltänkta personen. Förbereder man ledarskiftet väl och tar rätt steg i rätt ordning finns det en fantastisk tillväxtpotential för företaget. Hastar man igenom och inte tar uppgiften på allvar väntar det motsatta. 

 • Motivera

Naturen gav oss den fantastiska möjligheten att tänka och skapa våra virtuella tankevärldar med hjärnan. Denna härligt röriga och smarta kombo av 100 miljarder neuroner där alla våra kalkyleringar, planeringar och livsfunderingar bor. Ett med tiden alltmer personligt inrett huvudkontor där vi kan bygga scenarier om framtiden och relatera till dåtiden. Och där allt annat som kommunikation, överlevnadsstrategier, statusmarkörer och personligt ledarskap knådas och bearbetas. Rädslor, glädje och eufori. Ditt eget du!

 • Ledarskap

Som chef har du hela tiden medarbetare runt omkring dig: Någon pockar på uppmärksamhet. Någon vill stämma av något. Någon vill ha hjälp att prioritera. Någon vill ha ett klargörande. Detta är ju själva poängen med organisationen... som ledare kan du inte fullfölja verksamhetens uppdrag på egen hand, utan ska snarare ha fokus på att styra, leda och följa upp i syfte att säkerställa att medarbetarna gör rätt saker på ett effektivt sätt så att ni tillsammans skapar största möjliga nytta och värde för kunden. Med andra ord, du är inte ensam, men innebär det att du aldrig känner dig ensam?

 • Hälsa

Vi kan lika bra slänga ut tanken på balans med badvattnet. Det skapar bara stress att sträva efter den perfekta balansen i livet, hur många kurser vi än går på. Det är vettigare att finna en balans i obalansen. Att ständigt jaga perfektion är både ohälsosamt och ineffektivt.

 • Ledarskap

I den första artikeln om hjärnans elasticitet gick vi igenom nio olika egenskaper som är typiska för människor med en hög grad av ”elastisk” förmåga. Vi konstaterade att dessa egenskaper är av avgörande vikt för att nå dit vi vill i karriären och i livet.
Men hur gör man då för att utveckla sin elasticitet? I del 2 ska vi titta närmare på åtta olika tekniker för att utveckla rätt mindset i en föränderlig värld.

 • Projektleda

”Det du förväntar dig är det du upplever…” Visste du att du avgör om ditt projekt kommer att ha väl fungerande kommunikation med intressenterna eller inte? I rollen som projektledare har vi ofta fokus på förväntningar – det vill säga de förväntningar som finns hos projektets intressenter. Det är inte alltid lätt att hitta rätt; frågor som kommer upp är till exempel vad som är möjligt och hur långt man kan, och borde, sträcka sig i form av anpassningar. Det här är frågor vi som projektledare brottas med dagligen. Tänk om det faktiskt finns en silver bullet för detta? Visst vore det häftigt?

 • Kommunicera

Ofta har du publikens intressse från första början - men hur behåller du människors uppmärksamshet hela vägen? Anna Bellman ger användbara råd kring hur du håller energin uppe när du pratar inför större grupper. Bland annat får du lära dig knep såsom tresekundersregeln... Här ser du andra delen i hennes videoserie om presentationsteknik där hon delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Motivationsbloggen

Är det okej att arbeta med en sak och tycka något annat på fritiden? Polisen har sitt välkända fall med Göran Lindberg som enligt hans Wikipediasida ”var en drivande kraft för att uppmärksamma problem kring könsdiskriminering, sexuella trakasserier och våld mot kvinnor, särskilt bland poliser” men som dömdes för bland annat grov våldtäkt och sexköp. Det är ett drastiskt och olagligt, extremt exempel, men tv-rutan symboliserar det du gör utanför arbetet. Vilka tv-program väljer du att se? Engagerar du dig i någon förening? Är du politiskt aktiv? Hur ser din familj ut?

 • Motivera

Hade du tänkt att lägga om din diet, gå upp en timme tidigare varje morgon eller sluta röka? Att pröva någonting nytt i 30 dagar kan vara ett smart och enkelt sätt att utmana sig själv utan att sätta ribban alltför högt. En månad är tillräckligt lång tid för att den nya vanan ska fastna - men ändå inte längre än att experimentet känns överkomligt.

 • Kommunicera

Att vara pirrig när du ska tala inför större grupper är bra, att vara förlamad av nervositet är riktigt dåligt. Känner du igen dig? Det är det många som gör... Men det finns metoder för att minska stresspåslaget och bli kompis med rampljuset. Första delen i Anna Bellmans serie om presentationsteknik foksuerar på det som drabbar så många: nervositet. Anna delar med sig av tips och tricks som gör dig säkrare i din roll som presentatör och möteshållare.

 • Coacha

Det finns många undersökningar som visar att alltför många människor i arbetslivet idag inte använder alla sina drivkrafter, inte känner sig motiverade och saknar balans i livet. Det medför att de upplever ohälsa i form av inre stress som leder till psykiska och fysiska åkommor med sjukskrivningar som följd. Idag är till exempel utmattningsdepression en stor orsak till sjukskrivningar. Det behöver inte gå så långt att man blir sjukskriven - man kan ändå känna brist på motivation på arbetet.

 • Projektleda

– Jamen, jag vet ju att jag inte är kreativ!
I många år var jag helt övertygad om att jag inte är kreativ. Så fort en uppgift uttryckligen krävde kreativitet och nytänkande så låste det sig. Ibland utan att jag ens märkte det. Men innerst inne ”visste” jag ju att jag inte var kreativ, att jag var urdålig på att skapa och tänka nytt.

 • Ledarskap

Det tog Sara Lund drygt 50 år att komma ut ur garderoben. Under dessa år hade Sara hållits gömd och dold för omgivningen, detta trots att hon var en central del av Claes Schmidt. Claes hade inte vågat visa upp henne av rädsla för vad andra skulle tycka och tänka. Men från den dagen Claes visade upp Sara har han aldrig mött det han var så rädd för – snarare tvärtom.

 • Hälsa

Slår du ihjäl en mygga i sommar gör du av med mindre hjärnenergi än när du vilar. Det är lätt att inbilla sig att hjärnan får vila när vi slappar, till exempel under semestern. Men hjärnan är komplex och går inte alltid att förstå utifrån våra vanliga föreställningar. Neurologisk forskning visar att viloläge för kroppen inte betyder vila för hjärnan. Det är till och med så att hjärnan arbetar för högtryck när vi lämnar den ifred.

 • Motivationsbloggen

Under många år arbetade jag som brevbärare i en lokal under Kungliga Tennishallen på Gärdet. Lokalen var stor och vi hade en bastu vilket kändes lyxigt, men det som utmärkte den var att den saknade fönster. Det är konstigt att inte se väder och dygnet skifta. Den fönsterruta jag tar upp här är dock en metafor så det hade fungerat alldeles utmärkt att knalla in där och se hur vår fönsterruta såg ut.

 • Kommunicera

... inställningen är lika främmande som vanlig. Allt för många tror att när de har kommunicerat något, så är ansvaret att förstå budskapet hos mottagaren. Ingenting kan vara mer fel. Men ändå är det så vanligt.