Vad är lathet?

Det vi kallar lathet handlar i själva verket om dålig självkänsla och bristande motivation.

Motivera | ARTIKEL | FEB 2014

Lathund

Lathund

Vad menar vi när vi säger att en person är lat? Inom psykologin ogillar man att använda det nedlåtande begreppet lathet. En människas bristande engagemang och produktivitet bottnar nästan alltid i dålig självkänsla och brist på motivation. Det finns dock ett och annat knep att ta till för att få bukt med sin egen oförmåga att få någonting gjort.

Lathet har alltid betraktats som ett personlighetsdrag att skämmas för. Hela vår civilisation bygger på arbete och flit - och den som inte är beredd att svettas lite för att dra sitt strå till stacken väcker ofta omgivningens förakt.

Vi föraktar inte bara andras lathet, utan också, förstås, vår egen. Att inte göra det man vet att man borde väcker skamkänslor - som i sin tur gör oss ännu latare, eftersom de spär på den negativa självbilden.

Är det inte konstigt att den lates självinsikt kan göra honom eller henne ännu latare? Nej, inte särskilt, menar psykologerna. Lathet är nämligen en myt. Allt handlar i själva verket om dålig självkänsla och bristande motivation.

Tvivlar på sig själv

Vad är det då som utmärker en människa som är "lat"? Tidningen Psychology Today har listat ett par motivationsrelaterade problem som döljer sig bakom begreppet lathet. Till att börja med handlar det om brist på självförtroende och självkänsla. Den "late" bär på ett starkt tvivel gällande sin egen kapacitet, och väljer därför att undvika eller skjuta upp aktiviteter som ligger utanför den absoluta komfortzonen. Detta blir början på en mycket ond cirkel. Det uteblivna arbetet leder dels till utebliven belöning (med belöning avses också omgivningens uppmuntran och beundran), dels till skamkänslor. Vilket i sin tur gör självkänslan ännu sämre. Tvivlet på den egna kapaciteten fördjupas och den late blir ännu latare.

Omgivningens reaktioner - eller uteblivna reaktioner - på det vi gör har också en stor inverkan på motivationen. Den som sällan eller aldrig får vänners eller kollegors erkännande för sina ansträngningar kommer förr eller senare att sluta anstränga sig.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ibland behöver man också hjälp av andra när man ska genomföra ett projekt eller utföra en arbetsuppgift. Detta kan leda till att man undviker uppgiften av rädsla för att bli kritiserad eller avvisad av personen vars hjälp man behöver.

Knep för den late

Lathet behöver dock inte alltid handla om dålig självkänsla och behov av omgivningens erkännande. Ibland är vi helt enkelt så ointresserade av arbetsuppgiften att vi inte förmår oss själva att utföra den. Uppgifter som inte utmanar oss tillräckligt, eller som inte matchar våra personliga egenskaper, upplevs lätt som outhärdligt tråkiga.

Sist men inte minst undviker vi naturligtvis saker som helt enkelt känns jobbiga. Det är ju mycket bekvämare att sitta hemma i soffan än att gå till gymmet och träna. I dessa fall blir det svårare för psykologerna att hävda att lathet är en myt. Men som tur är finns det ett och annat knep att ta till för att komma runt problemet.

Psykologen Shawn Smith skriver i ett blogginlägg att man kan övervinna sin lathet genom att helt enkelt sluta argumentera och gräla med sig själv. När tankarna börjar komma - "det är ju så långt till gymmet", "hantlarna är så tunga", "det är så bekvämt här i soffan" - är det dags att sluta lyssna på sitt inre. Tänk inte så mycket - gör något istället.

Det bästa sättet att komma igång är att ta ett litet steg i taget. Du behöver inte åka till gymmet, du behöver bara ta på dig skorna. Se, det var inte så svårt. Du behöver fortfarande inte åka till gymmet, men du kan väl gå ut och sätta dig i bilen?

Till slut står du där bland hantlarna och svettas i alla fall. Och på vägen hem igen känner du dig lite stolt - självkänslan har fått sig en boost som kommer väl till pass nästa gång du hamnar i gräl med din inre latmask.

Einar Wiman

Frilansjournalist

  • Följ skribent

Einar Wiman är frilansjournalist och reporter på Motivation.se. Han är utbildad journalist vid Lunds universitet och har en bakgrund som allmänreporter, sportjournalist och Italiensvensk. Fotbollsmässigt föredrar Einar den italienska stilen - filmningar, finlir och primadonnor.

Kontakt: einar@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Einar Wiman

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Motivera

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill