Menu

Projektleda

Vi kan inte byta huvuden med varandra. Men vi kan försöka hitta metoder för att locka våra tankar in på nya spår. Läkaren och författaren Edward de Bonos tankemetod ger gamla problem nya infallsvinklar med hjälp av sex hattar. 

2011 skrev Tomas Gustavsson boken Agil Projektledning. Den ligger fortfarande högt på topplistan över populär projektledningslitteratur och en ny upplaga kom förra året. Intresset för agila metoder har uppenbarligen kommit för att stanna. Efterfrågan på konkreta exempel och övningar som är applicerbara i skarpt läge, har också ökat. Det märkte Tomas. Så han bestämde sig för att komplettera med en bok till – en praktisk övningsbok där det finns något för alla som vill utveckla sitt agila arbetssätt. 

Det finns två grupper av människor: de som förstår hur en Rubiks kub fungerar, och de som frustrerat kliar sig i huvudet. I somras tog jag beslutet: jag skulle byta grupp – något jag velat göra sen jag var barn. Det gick sådär. Men det förde tankarna till varför det är bättre att jobba agilt än att jobba enligt de så kallade vattenfallsmetoderna. Och till hur hjärnan lär sig. Att jobba agilt är att acceptera att sann insikt kommer inifrån.

Den 21 november ska Årets Projektledare 2014 utses. De tre finalisterna är redan klara - den första har levererat rekordlåga utsläppsnivåer, den andra har gjort en svår utmaning till en framgångsfaktor och den tredje har gjort ett medicinskt forskningscentrum världsledande.

Annika Steiber är nog främst känd som ”hon som fick komma in på Google”. Den 21 november föreläser hon på Projektnäring om att driva projekt i en snabbföränderlig och innovationsdriven värld, en utmaning som många projektledare känner igen från sin vardag. I sin forskning har Annika bland annat sett att ett visionärt, nytänkande och coachande ledarskap är en viktig faktor för Googles framgångar - vad kan vi lära oss av den kunskapen för att stärka våra innovationsprocesser i projekt? Motivation.se har ställt några frågor och en sak klarnar – ett innovativt tänkande sitter i företagskulturen.

 

Dataspel är så mycket mer än bara tidsfördriv. Det är en parallellvärld. Det är strategi, samarbete, projektledning, känslor och ledarskap – som livet självt. David Garpenståhl är entreprenören som snyggt rör sig mellan flera dimensioner av dataspelsvärlden – det fysiska mötet, det virtuella och det filosofiska. Han är inbjuden till Projektnäring den 9 maj och ska prata om projektledning, ledarskap och hur man lyckas i den utmanande uppgiften att driva komplexa projekt. Motivation.se har träffat en projektledare som inte använder ordet ”problem” och som tar hjälp av schackspelets komplexa värld i sitt ledarskap.

Hur står det till med projekten på din arbetsplats? Startas de bra, men har svårare att gå i mål? Är själva genomförandet den knepiga biten för projektledaren? Och om det är så, går det att göra något åt det? Våra gästskribenter Jan Öhman och Mats Ragnarsson på Wenell Management AB, som i mer än 15 år lett kurser i projektledning, har funderat mycket på det här.

Det är inte lätt att vara chef idag, ofta är arbetsbördan stor och kraven från medarbetarna är också höga. Som chef förväntas du nästan vara en supermänniska. Men vem är det? Och hur gör man för att orka med förväntningarna?

Föreställ dig ett sinnessjukt stort projekt. Du har ett år på dig att få allt att stämma - valet av stad och arena, samproduktionen med de 39 deltagarländerna, relationen till artister, kommuntjänstemän, journalister, fans och övertidsarbetande ljudtekniker. Minsta hinder - låt oss säga en transportstrejk - riskerar att stjälpa hela projektet. Tänk dig sedan att din arbetsinsats ska bedömas av 170 miljoner människor. Om du lyckas kan du gott få kalla dig Årets projektledare 2013.

Du kanske har jobbat några år som projektledare och funderar nu på att certifiera dig. Men hur fungerar det och vilken certifiering ska du välja? Här kan du läsa vad Robert Ek, Senior Consultant, Wenell Management, ger för råd och tips. Robert är både certifierad senior projektledare (IPMA B) och certifierad Project Management Professional (PMI PMP).

Vi människor har sedan vi började vara människor hamnat i konflikter av olika slag. Det är ofrånkomligt och hör till vår natur. För riktigt länge sedan stöttes problemen runt lägerelden varje kväll, men hur hanterar man som chef eller projektledare konflikter och problem på bästa sätt idag? 

KBT - Kognitiv Beteendeterapi - har många hört talas om. OBM är en annan förkortning ni kan lägga på minnet redan nu – Organizational Behavior Management. De båda begreppen handlar om mänskliga beteenden och hur vi formar vår tillvaro, privat eller på jobbet. Motivation.se träffade Maria Forsgren och Annika Strömsten – två psykologer som jobbar med OBM och organisationsutveckling. De reder ut begreppen.

Frågan om hur agila metoder kan appliceras på projekt utanför IT-sektorn blir alltmer aktuell. Efterfrågan på mer kunskap kring hur och varför är stor. Vi på Wenell tycker att utvecklingen är intressant och följer den med stor nyfikenhet. Helt klart står att det finns stora fördelar med de agila metoderna – något som även är applicerbart på andra former av projekt. 

Den senaste perioden har vi kunnat läsa om ännu ett projekt som inte levererade det man förväntade sig. Ett projekt där mycket energi och stora belopp investerats. Det är nedlagda projekt som stora banker, Försvaret och Försäkringskassan driver som vi kan läsa om, de andra – de skriver man inte om. Men var lugn för att de finns! Det är många projekt som inte levererar det ledningen förväntar sig. Vi har stora planer och vill så mycket, men det går inte som vi tänkt oss.

Partners

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram