Menu

Agila metoder

Det finns två grupper av människor: de som förstår hur en Rubiks kub fungerar, och de som frustrerat kliar sig i huvudet. I somras tog jag beslutet: jag skulle byta grupp – något jag velat göra sen jag var barn. Det gick sådär. Men det förde tankarna till varför det är bättre att jobba agilt än att jobba enligt de så kallade vattenfallsmetoderna. Och till hur hjärnan lär sig. Att jobba agilt är att acceptera att sann insikt kommer inifrån.

Vem har makt över och ansvar för produkterna i ditt företag? Att ge ansvar kan vara ett viktigt verktyg för att öka kreativitet och motivera dina anställda. När teamet få frihet att jobba på sitt eget sätt vinner både individen och företaget.

Under våren har jag kommit i kontakt med två olika företag som fått mig att tänka. Båda företagen jobbar agilt - men bara ett av dem levererar i tid, enligt produktvisionen och mot en hållbar design.

Post-it lappen har en mindre känd kusin, ett planeringsverktyg som kan ge stora vinster i din agila verksamhet: det är en kortlek. Planeringspoker kallas det och med den här enkla kortleken kan du radikalt öka effektiviteten av planeringsmötena - oavsett om du bygger mjukvara eller hus.

Efter några artiklar om Lean och Agile så kanske ni tycker att jag tjatar lite väl mycket om det där med retrospektiv. Jag håller inte med. Om jag var tvungen att driva ett "ickeagilt" projekt och bara fick ta med mig ett Agile-koncept så är valet självklart - retrospektiven.

I senaste artikeln berättade jag om Kanban-metoden och hur den, med hjälp av den ödmjuka post-it-lappen, hjälper dig att styra upp projekt. Men post-it-lappen utgör också grunden för ytterligare en känd Agil metod: Scrum. Metoden tar sitt namn från sporten rugby där båda lag samlas tätt tillsammans när bollen sätts i spel.

Som det har skrivits om tidigare på Motivation.se så är nyckeln till kreativitet varken morot eller piska. Det är bevisat att ju mer man få betalt desto sämre presterar man, om man har ett kreativt jobb. Så hur höjer man innovationsnivån, om inte med pengar?  Företag som Atlassian och Google vet hemligheten: genom frihet.

Partners

Litteraturtips

LinkedIn

Twitter

Facebook

Instagram