Att samla på en dryck med guldkant

Brygga, dricka eller samla - så här odlar du ditt ölintresse.

Uppleva | ARTIKEL | APRIL 2012

Öl är mer än ”en stor stark”, det vet de flesta nuförtiden. Men vet du vilken öl som passar till vilken mat? Och hur gör du om du vill skaffa dig en ölsamling? Kanske vill du till och med brygga eget öl. Här är en guide till djupare ölkunskaper. 

Först lite basfakta:

Öl kan delas in i tre huvudgrupper- lager, ale och lambic. Lager är ett underjäst öl med ren smak och ofta beska. Pilsner och mörkare ölsorter som bayerskt öl räknas till lagergruppen.

Ale är ett överjäst öl som är mer arom och smakrikt och ofta sötare än den beska lagern. Inom ale-gruppen finns pale ale, mörk porter och stout och belgiskt trappistöl. India Pale Ale - IPA - är populär med sin höga beska.

Lambic är från Belgien och är ett spontanjäst öl som måste lagras på flaska för att utvecklas. Precis som champagne. Smaken är syrlig, det är lite kolsyra och lambicen är ofta smaksatt.

Öl och mat - vad passar ihop?

Det riktiga ölentusiasterna hävdar att öl faktiskt smakar bättre till mat än vin och att det alltid går att hitta ett passande öl. Här är några tips.

  • Ska du äta fisk- välj lambic eller pale ale.
  • Till kött prova mörkt mustigt öl- till exempel trappistöl.
  • Dessertöl? Porter till chokladkaka är en lyckad kombination.
  • Kryddstark mat som thaimat: ett sötare öl passar bra, som en ale.

Mera tips: veteöl passar bra till skaldjur, fisk, starka rätter med chili som till exempel thaimat. Getost är gott till.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Ljus lager är gott till hårdostar, sill, indisk mat, sushi. Ljusare ale passar inte bara bra till grillat kött utan även till rostade rotfrukter, brieost och hamburgare.

Porter och Stout passar fint till chokladkakor medan fruktöl passar till chokladtryffel och syrliga friska sorbeter.

Mörk lager passar  också till fisk, skaldjur, köttgrytor och grönmögelost.

Besk och bitter öl passar bäst till mat med mycket sälta, syra och fett. Kombinera inte med besk mat och chilistarka rätter. Västerbottenost passar till nästan all sorts öl.

Samla på öl eller varför inte brygga själv?

Ian Eiderbo är 21 år och bor i Stockholm och har ett stort intresse för öl.

- Jag drack min första öl när jag var 18 år och det var en IPA, berättar han. Ölintresset har jag nog fått från min pappa. Hemma har det alltid varit viktigt vilken sorts öl man dricker, det lärde jag mig långt innan jag själv smakade. Jag och mina kompisar gick i gymnasiet nära restaurangen Oliver Twist som har ett stort ölsortiment  och vi brukade gå dit och dricka hantverksöl och testa allt vi kunde få tag på. Av någon anledning så har jag bara fastnat för ölkultur, som faktiskt är större än de flesta anar.

Steget till att börja samla var inte långt och Ian började bygga upp sin samling för några år sedan och  har nu ungefär 60 flaskor.

- Det är roligt se vad som händer när man lagrar öl. Precis som vin utvecklas många ölsorter under lagringen och förändrar karaktär.
De ölsorter som bäst lämpar sig för lagring är de mer alkoholstarka sorterna såsom imperial stout och barley wine.

Att bygga upp en ölsamling är ingen dyr hobby om man jämför med att samla på vin. Den dyraste ölen Ian har i sin samling kostade 180 kronor.

- Det kan man ju tycka är mycket för en öl, men du får det mest exklusiva för ganska lite pengar jämfört med vad du får betala för det exklusivaste vinet.

Hur gör man om man vill börja samla öl?

Ians bästa råd är:

  • Läs på- det finns många bloggar och webbar att hämta kunskap ifrån.
  • Börja samla det du gillar, kolla att de är lagringsbara sorter.
  • Håll koll på när Systembolaget släpper nyheter
  • Ordna ölprovningar med vänner och andra intresserade
  • Be vänner som åker utomlands att köpa med några intressanta flaskor.


- Tack vare Systembolaget får vi hit öl som annars skulle vara svår att få tag på, berättar Ian. Ett exempel är ölet Yeti, en imperial stout som bryggs av Great Divide i Colorado. Sverige är enda landet utanför USA som Great Divide exporterar till. Detta är tack vare systembolaget som t.o.m har Yeti i sitt ordinarie sortiment.

Varför vill man brygga sitt eget öl? Och hur gör man?

- För mig är det att dra mitt ölintresse ett steg längre - jag vill skapa själv. Jag och två vänner planerar att starta bryggeri i framtiden så det här är början.

För den som är nyfiken och vill prova rekommenderar Ian att man köper ett färdigt brygga öl-kit. Det tar ungefär en månad att göra ett öl, från första hopkoket till tapp på flaska och lagringstid.

Öl ute i världen

Är man intresserad av öl finns det sorter att upptäcka världen över. Det blir alltid tillfällen till nya provsmakningar eller bryggeribesök. I Florida förra julen hade Ian sin hittills bästa ölupplevelse.

- Vi åkte till ett lokalt bryggeri, Cigar City och fick där provsmaka deras IPA och det var helt magiskt. Den var extremt färsk och jag har aldrig smakat godare öl. Till och med de i sällskapet som inte gillar öl i vanliga fall, var helt lyriska.

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill