Champagnekunskap och bubbelfakta

Blir man gladare av äkta champagne?

Uppleva | ARTIKEL | DEC 2011

Champagne ska vara kall, torr och gratis sa Winston Churchill och visst låter det trevligt. Nu är champagne sällan gratis, utan kostar tvärtom ganska mycket. Är äkta vara värt pengarna? Ja, säger vissa, andra inte. Här kan du läsa om den ädlaste av drycker och om de sorter som inte får kalla sig champagne men som också bubblar helskönt i kistan. 

Först en repetition: äkta champagne görs i den franska provinsen Champagne och får bara kallas champagne om det är rätt druvor och rätt metod. Det tar flera år att producera en färdig flaska.

Så här går det till

I Champagne odlas druvorna Chardonnay, Pinot noir och Pinot meunier, de två sistnämnda är blåa druvor. När druvorna skördats ska de pressas och den första pressningen ger bästa vinet, det som kallas cuvée.

Sen jäser man vinet i 10 dagar och då bildas alkohol och alla de smaker som ger vinet dess karaktär. Ofta låter man vinet jäsa ytterligare en gång.

Avgörande för hur champagnen till sist kommer att smaka, är hur vinet blandas. Assemblage kallas det och detta finlir görs av källarmästaren. Viner från upp till 150 olika byar kan blandas och även viner från tidigare årgångar används för att balansera. Det här arbetet kräver stor kunskap - det går ju ut på att skapa standardchampagne som smakar lika år från år. En årgångschampagne innehåller enbart druvmust från ett enda år.

För att få till bubblorna måste en andra jäsning göras och den görs på flaska. Rörsocker och jästtillsätts och nu bildas kolsyran. Sen är det lagring i sval källare. Minst ett år för vanlig champagne och för årgångschampagne gäller minst tre år.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Vid jäsningen bildas en fällning av döda jästsvampar, den ger också karaktär och smak men avlägsnas efter jäsningen. Nu tillsätts socker, dosage, för att göra vinet lite mjukare och rundare. Kvalitetschampagne som fått lång lagring behöver aldrig någon större sockertillsats.

Doux är det mest socker i och i Brut är det nästan inget tillsatt socker alls. Sec är i mitten på skalan och inte så torr champagne som man kan tro. Fråga på Systembolaget om du är osäker på vad du ska välja.  Blanc de blancs är enbart gjord på chardonnaydruvor och den är alltid torr.

Vad ska man välja?

Det är enkelt. Läs tidningarnas tester eller fråga på Systembolaget. Smaka dig fram. Här är några exempel på två sorter som just nu ger bra valuta för pengarna:

  • André Clouet Grande Réserve (nr 7686) för 259 kr
  • Deutz Brut Classic Deutz Brut Classic (nr 7487) för 339 kronor

Som champagne men med andra namn

Överallt i världen produceras mousserande viner och flera görs enligt champagnemetoden. Cava är den spanska och hette länge Champana men fick byta namn för det var för likt originalet. I Italien har vi Prosecco, Spumante och Asti. Sydafrika har också bubbel, cap classique, och i Ungern skålar man i Pezsgö. Sekt är den tyska varianten. Cremant heter det franska mousserande vinet som inte kommer från just Champagne.

Två goda alternativ

Här är två cremanter värda att prova:

  • Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut (nr 7688) för 99 kr
  • Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut (nr 7685)

Matcha drycken med maten:

De här är viner som duger till mycket mer än bara ha som välkomstdrink eller tolvslagsdricka. Sötare champagner passar till desserter, men välj en riktigt söt champagne med mer än 30 g socker per liter, annars smakar det bara surt.  De torrare champagnerna är utmärkta till fisk, skaldjur och asiatisk mat. Testa även till grillat kött på sommaren. Men se upp med äggrätter och starkt kryddade rätter, de kräva annan dryck än skumpa.

Isbrytare och stämningsskapare. Att servera bubbel till fördrink är ett säkert kort. Stämningen höjs på nolltid. Visste du att det beror på att bubblorna gör att alkoholen kommer extra snabbt ut i blodet? Servera därför ett matigt tilltugg till, om du vill hålla gästerna i god balans.

Kyl din champagne på rätt sätt

Nej, inte i frysen -  då förstör du en del av  de fina smakerna. Försök planera lite och med en balja vatten och is kyler du en flaska på 15-20 minuter.  Ska du kyla i kylskåp, lägg flaskan (flaskorna?) längst ner i 3- 4 timmar.

Alkoholfritt bubbel:

Kanske kan härlig äppelmust vara ett alternativ? Pommac är ju annars en klassiker.

Äkta glädje

Oavsett om det som porlar i glaset är äkta vara eller äkta kopia spelar egentligen ingen roll. Väljer du ditt sällskap och tillfälle rätt, är chansen stor att det som känns när glasen lyfts och skålar utbringas, ändå är äkta glädje.

Och det är väl det som räknas?  

Mer att läsa:
http://www.champagneclub.com/start.aspx
http://www.vinosprithistoriska.se


 

Jenny Andersson

Frilansskribent

  • Följ skribent

Jenny Andersson är frilansskribent på Motivation.se. Det som motiverar henne i livet är god mat, inspirerande förebilder och bästa vännerna.  I grunden jur.kand, utbildad vid Stockholms universitet, men sadlade om till skribent för cirka tio år sedan. För det är så mycket roligare att skriva...

Kontakt: jenny@motivation.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Jenny Andersson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill