Värm dig i julhetsen

Glögg och julmust – doft, historia och nytänkande.

Uppleva | ARTIKEL | DEC 2011

För många innebär december stress och press. Man springer runt och försöker få ihop det i största allmänhet – matlagning, bakning, julklappshandling och så granen... Allt koncentrerat på en månad som dessutom är mörk och förhoppningsvis kall. Men det finns sätt att värma sig.

Kölden kan vi inte göra så mycket åt, men att försöka hitta någon form av avkoppling i hetsen kan vi kanske hjälpa till med. Och kanske kan vi faktiskt försöka minska den yttre kylan en smula i alla fall. Med tända ljus, en påslagen ugn med pepparkakor i eller lite varm dryck.

Värm dig med doft och kryddor

Julen är en högtid som förknippas med många dofter. Hyacinter, pepparkakor, griljerad skinka, julmusten och glöggen.

Glögg härstammar från ordet ”glödga”, alltså att värma upp. I Sverige kan de första dokumentationerna om glögg hittas i början av 1600-talet. Drycken har levt kvar hos oss sen dess, kanske kan det bero på behovet av att värma oss i kylan och mörkret på våra nordliga breddgrader. Idag dricker vi ca 5 miljoner liter glögg kring jul i Sverige och antalet sorter och smaker verkar vara obegränsat. Varje år ser vi nya varianter.

Hinner du inte köpa glögg kan du prova att göra egen. Låt vin, glöggkryddor och socker dra i en kastrull i minst en timme. Experimentera och testa olika kryddvarianter. Värm upp och smaka av. Kanske ett roligare alternativ till vanlig köpt. Alkoholfri variant kan göras på samma sätt med till exempel äppeljuice och svartvinbärssaft.

Och glögg kan inte bara drickas… Det finns många roliga recept där glöggsmaken får komma till sin rätt. Marmelad eller tryfflar, till exempel. En cheesecake eller creme caramel med glöggsmak? På hittarecept.se, en samlingssajt för matintresserades webbsidor och bloggar, finns exempel på många roliga matrecept såsom wok, ratatouille eller såser på temat.

Motivation.se

Från stressad chef till inspirerande ledare!

Känner du dig överväldigad i din ledarroll? I så fall är du inte ensam. Med onlineutbildningen Leda mig själv, går du från stress och reaktivitet till självledarskap, fokus och starka teamresultat.

Kolla in vårt specialerbjudande på denna kraftfulla 1-timmesutbildning.

Transformera ditt ledarskap nu!

Motivation.se

Känner du dig ibland otillräcklig, reaktiv och stressad i din chefsroll?

Upptäck "Leda mig själv" och stärk dig själv i ditt ledarskap:

  • Från stress till kontroll
  • Från händelsestyrd vardag till proaktiv styrning mot mål
  • Från missförstånd och konflikter till engagemang och positiv teamdynamik

Nu kan du köpa onlineutbildningen ”Leda mig själv” till rabatterat pris och samtidigt få ett årsmedlemskap på Motivation.se.

Paketerbjudande: 995 kr – spara över 1.600 kr!

Vässa ditt ledarskap idag!

Där finns bland mycket annat det här receptet på glöggmarmelad.

250 g katrinplommon (alt. torkade fikon)
2 dl rött vin
2 dl vatten
½ dl socker
½ påse av 37 g Glöggkryddor

Gör så här:

  • Skär plommonen i mindre bitar.
  • Koka upp vin, vatten, socker och kryddor.
  • Låt blandningen koka ner till hälften, och tillsätt plommonen.
  • Låt koka ihop till en tjock konsistens. Tänk på att marmeladen inte skall vara för tjock, den blir stelare när den kallnar.
  • Plocka ur de grövsta kryddbitarna tex. ingefära och kanel innan servering. Använd som tillbehör till ost.

Och den hemliga drycken…

Utöver glöggen har vi ju vår julmust. Drycken med det hemliga receptet lanserades i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ som juldryck vid sidan om julölet. I december varje år minskar Coca-Cola-försäljningen med 50% i Sverige och ersätts med julmust. Den traditionen verkar inte Svenskarna vara redo att rucka på. Coca-Cola har gjort ett antal försök att komma in på marknaden, men hittills inte lyckats.

Receptet på musten är så hemligt att bryggerierna bara får ett extrakt att jobba med och bara två personer känner till innehållet; Göran Roberts i fjärde familjegenerationen i fabriken och hans dotter. Förra året firade julmusten 100 år.

Precis som med glöggen kan man göra annat med den än bara dricka. Den lämpar sig väldigt bra för brödbak som sötning eller som krydda i marinad.

Källa: Vin & Sprithistoriska museet, DN, hittarecept.se

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Vår expert inom kreativ kommunikation och skrivande

  • Följ skribent

Frida Spikdotter Nilsson coachar och håller workshops i skrivande och kreativ kommunikation för chefer, ledare och egenföretagare. Hon stöttar också i skrivutveckling via Skrivplaneten.se - en digital samlingsplats för kreativitet, storytelling och personligare kommunikation. 

Frida har jobbat med det skrivna ordet i olika former i över 20 år som frilansjournalist, skribent, redaktör, kommunikatör, bloggare och spökskrivare. Med ena benet i det skönlitterära uttrycket letar hon alltid efter berättelser som berör och når in i mottagaren. Med humor, självdistans och skrivandet som metod lockar hon fram nya dimensioner i berättelsen om både företag och människor. Frida var tidigare redaktionschef på Motivation.se

www.skrivplaneten.se

frida@skrivplaneten.se

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Frida Spikdotter Nilsson

Frida Spikdotter Nilsson

Följ skribent:

  • Följ skribent

Denna artikel:

  • Betygsätt

Följ ämne:

  • Uppleva

Dela:

Vill du bli en framgångsrik ledare?

  • Fri tillgång till hela vår kunskapsbank
  • Kostnadseffektivt
  • Tillgång när du vill, var du vill